Αφού οι εκβιασμοί και οι απειλές δεν πέρασαν, οι εγκάθετοι του τουρκικού προξενείου άρχισαν να χορηγούν δάνεια, ή να δίνουν οικονομική ενίσχυση σε όσους Πομάκους «ξεχνούν» την εθνική τους συνείδηση
Ανεξέλεγκτη πια η δράση των «απεσταλμένων» της Τουρκίας στη Θράκη,
αφού χρησιμοποιούν όλα τους τα «όπλα» για τη δημιουργία ενός νέου
statusστην περιοχή. Η Άγκυρα προσπαθεί να οικειοποιηθεί, πλην των
μουσουλμάνων και τους Πομάκους. Και, αφού οι Πομάκοι έχουν εθνική
συνείδηση και ο βίαιος εκτουρκισμός τους (με απειλές, εκβιασμούς κ.α.)
δεν «περνάει», έφτασε η ώρα να χρησιμοποιήσουν ένα ισχυρότερο μέσο: Τα
λεφτά…
Με άρμα τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στη χώρα μας, οι εγκάθετοι του τουρκικού καθεστώτος προσπαθούν να «αγοράσουν» τους Πομάκους. Εκτός του ότι το Προξενείο της Κομοτηνής χρηματοδοτεί τις εκδηλώσεις των Πομάκων ως «εκδηλώσεις Τούρκων», έχει αρχίσει ο κατ’ ιδίαν διαμοιρασμός χρημάτων σε όσους Πομάκους φορέσουν το «τούρκικο φέσι». Χορηγούνται δάνεια με ευνοϊκούς όρους, ή απλά οικονομική βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, με αντάλλαγμα να δηλώνουν «Τούρκοι». Η Τουρκία κατάλαβε πως οι πόλεμοι και οι εισβολές γίνονται πια με οικονομικούς όρους. Στην Αθήνα, ακόμα ακούγονται ροχαλητά…
Μαρτυρίες
Το θέμα της προσπάθειας εκτουρκισμού των Πομάκων της Θράκης έρχεται και πάλι στην επιφάνεια, με τις σχετικές μαρτυρίες να αυξάνονται τον τελευταίο καιρό, και την προσέγγιση να γίνεται με νέους, πιο «σύγχρονους» τρόπους. Οι Πομάκοι της Θράκης με αλλεπάλληλες καταγγελίες τους δηλώνουν πως απεσταλμένοι της Άγκυρας προσπαθούν να τους προσεγγίσουν και να τους οδηγήσουν στον εκτουρκισμό, προσφέροντάς τους για αντάλλαγμα χρήματα, ή χάρες.
Όπως είναι γνωστό, η στάση των Οθωμανών απέναντι στους χριστιανικούς πληθυσμούς δεν ήταν πάντα ενιαία. Υπήρξαν περίοδοι που ήταν ανεκτική, λόγω της συνύπαρξης πολλών εθνοτήτων που βρίσκονταν υπό την οθωμανική εξουσία, και άλλες που ήταν βίαιη, με προσηλυτισμούς στον ισλαμισμό, υποχρεωτική στρατολόγηση παιδιών - για τη δημιουργία των γνωστών ταγμάτων των Γενίτσαρων -, βαρύτατες φορολογίες κλπ. Ο νέος τρόπος που έχει ανακαλύψει το τουρκικό κράτος προκειμένου να «οικειοποιηθεί» τις κοινότητες των Πομάκων, είναι η «μέθοδος της προσφοράς» – λέγε με εξαγορά –, η οποία στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε φαίνεται να πιάνει ευκολότερα τόπο…
Οι τρόποι
Συγκεκριμένα, το τουρκικό προξενείο έχει περάσει στην «επίθεση», απέναντι σε όσους Πομάκους έχουν εκδηλωθεί υπέρ του Ελληνισμού, υιοθετώντας τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις, και πρώτο από όλα το χρήμα, που εύκολα εξαγοράζει συνειδήσεις, πατρίδες και θρησκείες. Εκμεταλλευόμενοι την περίοδο της οικονομικής κρίσης, οι Τούρκοι πράκτορες προσφέρουν άφθονα χρήματα σε όσους Πομάκους τα έχουν ανάγκη, διευκολύνοντάς τους με αυτόν τον τρόπο στο να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, να αποπληρώσουν χρέη κ.ά. Ο δεύτερος τρόπος είναι αυτός του «θρησκευτικού συναισθηματισμού», καθώς οι απεσταλμένοι της Άγκυρας λένε στους Πομάκους πως δε γίνεται ένας μουσουλμάνος να «ανήκει» σε ένα χριστιανικό κράτος. Ο εν λόγω τρόπος «πιάνει» κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα. Και αν οι προηγούμενοι δύο τρόποι δε φέρουν αποτέλεσμα, υπάρχει πάντα και η μέθοδος της βίας, για σίγουρα αποτελέσματα… Οι Έλληνες Πομάκοι έχουν καταγγείλει πολλάκις το ότι δέχονται απειλές για τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα, των ίδιων και των οικογενειών τους, ενώ έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις ξυλοδαρμών από Τούρκους πράκτορες.
Οι ΗΠΑ αντιδρούν
Αυτή η κατάσταση, βέβαια, δεν αποτελεί κάτι το νέο για την περιοχή. Στο πρόσφατο παρελθόν Πομάκοι είχαν καταγγείλει στον ΟΗΕ ότι εξαναγκάζονται από εγκάθετους του Προξενείου να δηλώνουν Τούρκοι, ενώ διδάσκονται την τουρκική γλώσσα παρά τη θέλησή τους. Μάλιστα, δεν έχει περάσει πολύς καιρός, από τότε που το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιβεβαίωσε τις πιέσεις που δέχονται οι Πομάκοι της Θράκης για να αρνηθούν την ταυτότητά τους. Η έκθεση αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η επίσημα αναγνωρισμένη μουσουλμανική μειονότητα των περίπου 150 χιλιάδων ατόμων που κατοικούν στη Θράκη, αποτελούνται κυρίως από εθνικά τουρκικής, πομακικής και από κοινότητες των Ρομά. Ορισμένα μέλη της κοινότητας των Πομάκων ισχυρίστηκαν ότι μέλη της τουρκόφωνης κοινότητας τους πίεσαν να αρνηθούν την ύπαρξη πομακικής ταυτότητας χωριστή από την τουρκική ταυτότητα. Ορισμένοι Πομάκοι ισχυρίστηκαν πως μέλη της κοινότητας των Πομάκων έλαβαν χρηματικά κίνητρα για να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι».
Στάση σιωπής
Η αντίδραση των ελληνικών Αρχών γύρω από το θέμα ακόμα… αναμένεται, καθώς μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά κρατάει στάση σιωπής. Με την έκθεση του StateDepartment, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει μια καλή ευκαιρία για να «στριμώξει» την Άγκυρα και το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, καθώς έχει ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του, εάν βέβαια αποφασίσει να το αξιοποιήσει.
Το τουρκικό προξενείο απεργάζεται διάφορους τρόπους για τη δημιουργία άλλου statusστη Θράκη. Αυτούς τους τρόπους τους έχει εντοπίσει και το StateDepartmentπου κάνει λόγο παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «από μέλη της τουρκικής κοινότητας»
Εφηύραν σύλλογο… Τούρκων στη Ρόδο
Στην προσπάθειά τους να «βάλουν χέρι» και στη Ρόδο, οι Τούρκοι ξεπερνούν τα όρια. Στο τελευταίο επεισόδιο, «εφηύραν» σύλλογο που δεν… υπάρχει για να διαμαρτυρηθεί μέσω τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων για την «καταπίεση Τούρκων στο νησί»…
Πρόσφατα, η γνωστή, μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Millyet, είχε δημοσίευμα με τίτλο «Το τουρκικό σχολείο της Ρόδου είναι κλειστό εδώ και 43 χρόνια», στο οποίο περιελάμβανε και συνέντευξη του κ. Μουσταφά Σινεχί σχετικά με τον Σύνδεσμο Αλληλεγγύης και Αδερφοσύνης Τούρκων της Ρόδου. Ο κ. Σινεχί φέρεται να ανέφερε στην εφημερίδα ότι υπάρχουν περίπου 3500 Τούρκοι στη Ρόδο που αντιμετωπίζουν πληθώρα προβλημάτων. Η είδηση, μάλιστα, έκανε το γύρο του κόσμου, καθώς μεταδόθηκε από το τουρκικό πρακτορείο DHA. Το ενδιαφέρον είναι ότι ολόκληρο το δημοσίευμα ήταν, όπως φαίνεται, προϊόν μυθοπλασίας, καθώς ο ίδιος ο κ. Σινεχί, μετά την δημοσίευσή του, αρνήθηκε την οποιαδήποτε προσωπική του ανάμειξη στο θέμα, ενώ υποστήριξε ότι ο σύλλογος αυτός δεν υπάρχει! Μίλησε μάλιστα για διαστρέβλωση των λόγων του, καθώς ο ίδιος ποτέ δεν αναφέρθηκε σε Τούρκους μουσουλμάνους στο νησί, αλλά στους Έλληνες μουσουλμάνους που διαμένουν εκεί, ενώ υπογράμμισε ότι ουδέποτε δεν ζήτησε βοήθεια των τουρκικών Αρχών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Τούρκων του νησιού, όπως είχε γραφτεί στο δημοσίευμα.
Της Σ. Καραγεώργου
presstime.eu
didymoteicho.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου