Φανταστείτε την οικονομία που θα κάναμε αν χρησιμοπούσαμε εναλλακτικές μορφές μαγειρέματος καθαρές για το περιβάλλον, αλλά και σε περίπτωση που μείνουμε από ρεύμα ή μήπως και σε κατάσταση πολέμου όπου δε θα λειτουργεί τίποτα...
Οι κατασκευές είναι πολύ απλές και πολυ φτηνές με υλικά όπως καθρέφτες, αλουμινόχαρτα, χαρτόκουτα και κουτιά ξύλου που τα καπακόνουμε με τζάμια ή νάυλον μεμβράνες και σακούλες μαγειρέματος. Υπάρχουν επίσης και πιο άμεσοι κι εύκολοι τρόποι με καθρέφτες ή αλουμινόχαρτα που ανακλούν τις ακτίνες του ήλιου πάνω σε ένα μαύρο κλειστού τύπου (όπως γάστρα, μαύρο τηγάνι με καπάκι κ.α.).
Όσο περισσότερη είναι η ανακλόμενη ακτινοβολία (δλδ μεγαλύτεροι καθρέφτες ή επιφάνειες με αλουμινόχαρτο) γύρω απο το σκεύος μας, τόσο περισσότερη ενέργεια συγκεντρώνουμε πάνω σε αυτό, άρα επιτυγχάνουμε και μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Οι καθρέφτες ανακλούν σχεδόν το 100% των ακτίνων ενώ το αλουμινόχαρτο αρκετά λιγότερο.
Τοποθετήστε το μικρό κουτί στο μεγάλο.
Η μόνωση θα γίνει ακόμα πιο αποδοτική αν γεμίσουμε τον χώρο μεταξύ των δύο κουτιών με χαρτιά/χαρτόνια ή ακόμα καλύτερα με μονωτικά υλικά οικοδομής και σωληνώσεων για υψηλές θερμοκρασίες ή και να καλύψουμε τις επιφάνειες έξω από το χώρο μαγειρέματος με νάυλον μεμβράνες (δλδ. το εξωτερικό του μέσα κουτιού και τις δύο πλευρές του εξωτερικού κουτιού).
τοποθετήστε το γυαλί με κολλητική ταινία, και στερεώστε το πάνω στο χαρτόκουτο
Οι καθρέφτες (ή ανακλαστήρες από αλουμινόχαρτο) τοποθετούνται γύρω-γύρω στο πάνω μέρος του κουτιού υπό γωνίες τέτοιες ώστε να ανακλούν τον ήλιο μέσα στο μικρό κουτί που είναι το σκεύος μας. Μαύρη μεταλική λαμαρίνα στον πάτο αλλά και στα πλευρικά του μικρού κουτιού θα ανεβάσουν την θερμοκρασία πολύ περισσότερο
2 ]Για να φτιάξετε την δική σας ηλιακή κουζίνα, θα χρειαστείτε:
• ένα ανακλαστικό παρμπρίζ σκιά, σαν ένα αυτό
• ένα κλιπ
•ενα μεσαίου μεγέθους γυάλινο μπολ
• έναν κουβά ή στρογγυλό καλάθι αχρήστων
Ένας ηλιακός φούρνος που χρησιμοποιείται ως ένας ηλιακός ξηραντήρας τροφίμων
Ηλιακή Κουζίνα 3 Αυτή η έκδοση είχε ένα μεγάλο κάτοπτρο. Όλες οι εσωτερικές επιφάνειες με επένδυση από φύλλο αλουμινίου Το μαγείρεμα στο συγκεκριμένο φούρνο γίνεται σε κλειστό μαύρο δοχείο, για απορροφά όσο περισσότερη «ενέργεια». Υπεριώδη ακτινοβολία δεν έχει επαφή με το φαγητό.
Ο ηλιακός φούρνος πάντα δουλεύει αργά σε χαμηλές θερμοκρασίες γύρω στους 120-150 βαθμούς.
Η θερμοκρασία μαζεύεται στο δοχείο και όχι στα τζάμι, το φαγητό δε καίγεται και ας το αφήσουμε ώρες παραπάνω, κατά συνέπεια δεν έχουμε καρκινικές ενώσεις που δημιουργούνται συνήθως από 180 βαθμούς Κελσίου και τη χαμηλότερη απώλεια από βιταμίνες. Για οικονομία δεν θα μιλήσω…
το μαγείρεμα στον φούρνο γίνεται κυρίως το καλοκαίρι καλό είναι το τζαμι του φούρνου να έχει κλίση (γύρω στις 20ο) και το χειμώνα μεγάλη (γύρω στις 55ο), ώστε η ηλιακή ακτινοβολία να είναι όσο πιο κάθετη στο τζαμι μας.. Όποιος το θέλει όλο το χρόνο, θέλει κλίση 35-40ο
Το ίδιο ισχύει και για τα φωτοβολταϊκά και για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες..
Μέγιστη θερμοκρασία έφθασε: περίπου 230 βαθμούς F.
4] Ο ευκολότερος και φθηνός ανακλαστήρας ειναι να ντύσουμε εσωτερικά (στην κυρτή πλευρά) μία ομπρέλα με αλουμινόχαρτο και να στηρίξουμε πάνω στον άξονα της (χειρολαβή) το σκεύος μας έστω και αν αυτο κάθεται σε ένα σκαμπό. Ο άξονάς της να κοιτάει προς τον ήλιο.
hellas-now.blogspot
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου