Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Παρακολουθούσαν και την ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ

Παρακολουθούσαν και την ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑH ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και η ελληνική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών βρισκόταν ανάμεσα στους 38 «στόχους» που παρακολουθούσε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.


Οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Νέα Υόρκη και την αντιπροσωπεία της στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με νέα έγγραφα που διέρρευσαν από τον Έντουαρντ Σνόουντεν...

Ενα από αυτά περιλαμβάνει μία λίστα με 38 πρεσβείες και αποστολές, τις οποίες περιγράφει ως «στόχους». Δίνει λεπτομερώς μία εξαιρετική ποικιλία μεθόδων κατασκοπείας για καθέναν από τους στόχους, όπως κοριούς στις τηλεφωνικές επικοινωνίες και «εισβολές» στο σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Μία από τις μεθόδους τοποθέτησης κοριών είναι γνωστή με την κωδική ονομασία Dropmire, η οποία στο απόρρητο έγγραφο του 2007 αναφέρεται ως «τοποθετήθηκε στο κρυπτοφάξ της πρεσβείας της ΕΕ στην Ουάσινγκτον», μία αναφορά στον κοριό που είχαν τοποθετήθηκε στο μηχάνημα του φαξ που χρησιμοποιούσε η αποστολή.
Τα έγγραφα της NSA σημειώνουν ότι το μηχάνημα χρησιμοποιείτο για να στέλνει τηλεγραφήματα στα υπουργεία Εξωτερικών της κάθε χώρας, αναφέρει το δημοσίευμα.
Τα έγγραφα ανέφεραν ότι στόχος της πρακτικής αυτής της παρακολούθησης με κοριούς στην πρεσβεία της ΕΕ στο κέντρο της Ουάσινγκτον είναι να συλλέξει πληρροφορίες για τυχόν διαφωνίες της σε πολιτικές για παγκόσμια ζητήματα και άλλες διαμάχες μεταξύ των κρατών μελών της.
Οι νέες αυτές αποκαλύψεις έρχονται τη στιγμή που υπάρχει ήδη οργή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα στοιχεία σχετικά με υποκλοπές σε ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ που διέρρευσε ο Σνόουντεν.
Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, μαζί με τις παραδοσιακές, ιδεολογικές και ευαίσθητες «αντίπαλες» μεσοανατολικές χώρες, η λίστα των στόχων περιλαμβάνει τις αποστολές της ΕΕ, τις πρεσβείες της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, καθώς επίσης και έναν αριθμό συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Ν.Κορέα, η Ινδία και η Τουρκία.
Σύμφωνα πάντα με τον Guardian, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κωδικοποίησαν την επιχείρηση παρακολούθησης της αποστολής της ΕΕ στις ΗΠΑ ως «Perdido», της ελληνικής αποστολής του ΟΗΕ ως «Powel» και της ελληνικής πρεσβείας ως «Klondyke». Αντιστοίχως, στη γαλλική αποστολή «Blackfoot» και στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον ως «Wabash», ενώ η ιταλική πρεσβεία ήταν γνωστή στη NSA ως «Bruneau» και «Hemlock».
Η λίστα στο έγγραφο του Σεπτεμβρίου 2010 δεν επισημαίνει τη Βρετανία, τη Γερμανία ή άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.
Αμερικανικός κοριός και στη Μέρκελ
Ωστόσο, το γερμανικό περιοδικό Spiegel ανέφερε ότι η NSA παρακολουθούσε κάθε μήνα τουλάχιστον 500 εκατ. τηλεφωνικές συνδέσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και SMS στη Γερμανία, ακόμη και την ίδια την Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται απόρρητα έγγραφα που έχουν περιέλθει στην κατοχή του πρώην συνεργάτη της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει κοριούς στο κτήριο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ουάσινγκτον.
Επιπλέον, είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών της αντιπροσωπείας. Ετσι, μπορούσαν να παρακολουθήσουν συνομιλίες στους χώρους του κτιρίου, έγγραφα στους υπολογιστές των στελεχών της αντιπροσωπείας, καθώς και την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους. Επίσης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, υπό παρακολούθηση ήταν η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Ηνωμένα Εθνη.
Η αντίδραση της ΕΕ ήταν άμεση και όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή της, επικοινώνησε αμέσως με την Ουάσιγκτον και ζήτησε εξηγήσεις για τις πληροφορίες αυτές. «Μας είπαν ότι θα επαληθεύσουν την ακρίβεια των πληροφοριών αυτών που δημοσιεύθηκαν και ότι θα μας απαντήσουν», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως «πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο, το οποίο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, αν αληθεύουν οι πληροφορίες του ''Spiegel''», ενώ εξηγήσεις έχει ζητήσει και η Γαλλία, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λοράν Φαμπιούς.
«Είναι απαράδεκτο να παρακολουθούνται Ευρωπαίοι πολιτικοί και διπλωμάτες, η εμπιστοσύνη μας έχει κλονιστεί», υποστήριξε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ.
Το Βερολίνο είναι ιδιαίτερα προβληματισμένο με τις παρακολουθήσεις, τόσο που να μιλάει για «ψυχροπολεμικές συμπεριφορές», καθώς τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο τηλεφωνικές συνδέσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και γραπτά μηνύματα κινητής τηλεφωνίας παρακολουθούσε κάθε μήνα στη Γερμανία η NSA. Από το υλικό αποθήκευε τα μεταδεδομένα (ποιος συνομίλησε με ποιον και πότε) αλλά όχι το περιεχόμενο.
Στόχος αυτής της κατασκοπείας, που «γινόταν με την έγκριση του Λευκού Οίκου», ήταν όχι μόνο η γερμανική κυβέρνηση αλλά, όπως πιθανολογείται, και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ «Συνεργάτης τρίτης τάξης»
Η έκταση των παρακολουθήσεων στη Γερμανία ήταν τέτοια, που τις «κανονικές» ημέρες, γράφει το περιοδικό, παρακολουθούνταν περίπου 20 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδέσεις και 10 εκατομμύρια συνδέσεις στο Διαδίκτυο, αριθμοί που αυξάνονταν σημαντικά σε μέρες αιχμής.

Σύμφωνα με το άρθρο, τα απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν τη Γερμανία ως «συνεργάτη τρίτης τάξης», ο οποίος παρακολουθείται σε έκταση παρόμοια με τη Σαουδική Αραβία, την Κίνα ή το Ιράκ. Οι νέες αυτές αποκαλύψεις δημιουργούν ψυχρό κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας και όπως επισήμανε η υπουργός Δικαιοσύνης, Ζαμπίνε Λοϊτχόιζερ-Σναρενμπέργκερ, «ξεπερνά κάθε όριο το ότι οι φίλοι μας στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους Ευρωπαίους σαν εχθρούς».
ΡΩΣΙΑ Βουλευτές κατά της απέλασης Σνόουντεν
Υπέρ του Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος εδώ και μία εβδομάδα βρίσκεται στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας, τάχθηκαν Ρώσοι βουλευτές.

«Η απέλασή του, όπως έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ, θα ήταν λάθος», δήλωσε ο βουλευτής Αλεξέι Πουσκόφ, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων στη Δούμα, τη ρωσική Κάτω Βουλή. «Δεν είναι θέμα χρησιμότητας (του Σνόουντεν για τη Ρωσία), είναι θέμα αρχής. Το να παραδίδει κανείς έναν πολιτικό πρόσφυγα είναι ηθικά απαράδεκτο», τόνισε.
Αλλά και ο γερουσιαστής Βαλερί Σνιάκιν, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (ρωσική Ανω Βουλή), δήλωσε πως «οι Ρώσοι βουλευτές πρέπει να κινητοποιηθούν για την τύχη του». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ύστερα από αυτές του προέδρου του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, που είπε ότι για να εξετάσει η χώρα του το αίτημα χορήγησης ασύλου, «ο Σνόουντεν πρέπει να βρίσκεται σε έδαφος του Ισημερινού».
Στην ουσία πέταξε το μπαλάκι στη Μόσχα, αφού για να μετακινηθεί ο Σνόουντεν στην πρεσβεία του Ισημερινού, που βρίσκεται στο κέντρο της Μόσχας, χρειάζεται ρωσική βίζα.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου