Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Πώς οδηγήθηκαν σε αποχώρηση οι Ρώσοι της Gazprom

Πώς οδηγήθηκαν σε αποχώρηση οι Ρώσοι της GazpromΤις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μπλοκάρει την απόκτηση της ΔΕΠΑ από την Gazprom είχε αφήσει να εννοηθεί ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Eτινγκερ στον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου σε συνάντηση που έγινε μεταξύ των δύο ανδρών την περασμένη Παρασκευή ή το Σάββατο στο Λουξεμβούργο.



Ο υφυπουργός στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης Τύπου για τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, κι ερωτηθείς για το περιεχόμενο της έρευνας που κάνει η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής σχετικά με τη θέση της ρωσικής εταιρείας στην ΕΕ, σημείωσε ότι «προχθές (Σάββατο 9 Ιουνίου) ο κ. Eτινγκερ μου είπε ότι επίκειται επίσκεψη της Κομισιόν στη Μόσχα και συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νοβάκ»...

Ο κ. Παπαγεωργίου σημειώνεται ότι την Παρασκευή 8 του μηνός συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ την περασμένη Πέμπτη.
Από τα λεγόμενά του προκύπτει ότι η Κομισιόν, λίγες μέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία (χθες) του διαγωνισμού, είχε προϊδεάσει την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στην Gazprom στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για το ενδεχόμενο της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης της σε κράτη-μέλη της ΕΕ:
Πώς οδηγήθηκαν σε αποχώρηση οι Ρώσοι της Gazprom
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά τις εξελίξεις όχι ανά χώρα. Αντιμετωπίζει την αγορά ως ενιαία ευρωπαϊκή», είπε ο κ. Παπαγεωργίου αιτιολογώντας πως οι επιπτώσεις της εξαγοράς της ΔΕΠΑ από την Gazprom θα εξετάζονταν στο σύνολο της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς και όχι μόνο της ελληνικής. Συνεπώς, η έκδοση απόφασης θα κρατούσε μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού υπάρχει ούτως ή άλλως έρευνα σε εξέλιξη.
Εξάλλου, από άλλο σημείο των δηλώσεων του υφυπουργού ΠΕΚΑ διεφάνη και η άσκηση πιέσεων από τις ΗΠΑ ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της κρατικής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν, της Socar, στη διέλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας προς την ΕΕ. Μια πάγια θέση της αμερικανικής διπλωματίας στο πλαίσιο του δόγματός της περί «ανάγκης της ενεργειακής απεξάρτησης της ΕΕ από την Gazprom». Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαγεωργίου θέλοντας να δείξει τη σημασία της υποβολής προσφοράς της Socar για την απόκτηση της ΔΕΣΦΑ είπε: «Είναι ευχάριστο το γεγονός της υποβολής προσφοράς από τη Socar.
Το Αζερμπαϊτζάν, θυμίζω, επέλεξε την Ελλάδα ως πρώτη χώρα της ΕΕ για την εξαγωγή φυσικού αερίου (σ.σ. μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού). Η προσφορά της Socar», συνέχισε ο υφυπουργός, «δίνει αυξημένες πιθανότητες για την κατασκευή του νέου αγωγού TAP, που θα μεταφέρει τα κοιτάσματα του νεότευκτου κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ 2 στην ΕΕ. Αυξάνεται ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας», συνέχισε για να τονίσει: «Πριν από έναν χρόνο ο TAP δεν είχε μεγάλες πιθανότητες, έναντι του άλλου διαδρόμου του Nabucco West. Ενεργοποιηθήκαμε κι έτσι έχουμε ποσοστό επιτυχίας για την επιλογή του TAP 50% - 50% με τη λύση του Nabucco West».
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης Τύπου επιδίωξε να αποδώσει τη μη εμφάνιση των Ρώσων στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ στην Ευρ. Επιτροπή, αλλά και να υποστηρίξει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε προειδοποιηθεί από την Gazprom για την αλλαγή της στάσης της: «Δεν είχαμε ενημέρωση από την Gazprom. Αυτό που γνωρίζουμε από υψηλά ιστάμενες ρωσικές πηγές είναι ότι προέβλεψε την επιβολή αυστηρών όρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Ο ίδιος αποπειράθηκε να αποσείσει οποιαδήποτε ευθύνη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη μη έλευση των Ρώσων στον διαγωνισμό:
«Οι διαπραγματεύσεις δεν έγιναν στο επίπεδο του πρωθυπουργού. Ο κ. Σαμαράς έβλεπε, βλέπει και θα συνεχίσει να το κάνει οποιονδήποτε υποψήφιο επενδυτή και επιχειρηματία», ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση υπέστη «σκοτσέζικο ντους».
Στη θέση της Gazprom πως δεν δόθηκαν επαρκείς εγγυήσεις για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ ο κ. Παπαγεωργίου απάντησε ότι «όλοι οι υποψήφιοι είχαν εικόνα των οφειλών που υπήρχαν απέναντι στη ΔΕΠΑ καθώς και των ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση.
Στην ελεύθερη αγορά» συνέχισε «αναλαμβάνεις και ρίσκο. Δεν μπορείς σε μία επένδυση να έχεις και κρατική εγγύηση», πρόσθεσε ο υφυπουργός για να διευκρινίσει ότι «αυτή μου η δήλωση δεν αφορά την Gazprom αλλά γενικά». Ο κ. Παπαγεωργίου προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την έκβαση του διαγωνισμού: «Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκίνησε ο διαγωνισμός δεν ήταν οι καλύτερες για την Ελλάδα. Ημασταν στο Gr-Exit. Με τη μετάθεσή του σε επόμενη φάση θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ - ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου