Οι τρεις στους τέσσερις νέους Έλληνες 25 έως 34 ετών θέλουν να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο στην Ελλάδα, αντί να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.
Συνολικά, οι... οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν αποκλείσει την προοπτική της μετανάστευσης. Βέβαια, όσοι είναι έως 24 ετών έχουν ανοιχτά τα φτερά τους. Έτσι ο ένας στους δύο θα δεχόταν ένα...
εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το εξωτερικό. Επίσης, οι νέοι της χώρας μας δεν πιστεύουν ότι τους «απειλούν» οι μετανάστες στη μάχη για μια θέση στη δύσκολη αγορά εργασίας.
Αντίθετα, η πεποίθηση αυτή είναι έντονη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Από την άλλη, οι Έλληνες μάλλον βλέπουν τα ελληνικά πανεπιστήμια ως λύση ανάγκης για τις σπουδές των παιδιών τους, καθώς οι δύο στους τρεις τα αξιολογούν κάτω του μετρίου. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα, που διενεργήθηκε για το Πανεπιστήμιο Αθηνών από την εταιρεία OpinionPoll από 22-24 Μαΐου σε δείγμα 1.011 ατόμων.
Συμπεράσματα
Ειδικότερα, από την έρευνα προκύπτουν τα ακόλουθα:
• Μόνο το 21,93% των πολιτών είναι θετικό στην προοπτική της μετανάστευσης στο εξωτερικό προς αναζήτηση δουλειάς, αν είχαν την οικονομική δυνατότητα για να το κάνουν. Αντίθετα, «όχι» απάντησε το 72,09% και «μάλλον όχι» το 5,98%. Το 72,41% των νέων 25 έως 34 ετών δεν θέλει να μεταναστεύσει, ενώ μόνο το 27,59% απάντησε ότι θα το ήθελε, αλλά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Βέβαια το ποσοστό υπέρ της μετανάστευσης διπλασιάζεται (στο 52,63%) στις ηλικίες 18 έως 24 ετών.
• Μόλις ο ένας στους τέσσερις νέους (21,05%) έως 24 ετών και ο ένας στους τρεις (37,93%) από 25 έως 34 ετών πιστεύουν ότι η παρουσία των μεταναστών στην Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα για την εργασία των νέων. Η άποψη αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες (από 35 ετών και άνω), με αποτέλεσμα το συνολικό ποσοστό όσων συμφωνούν με την άποψη να φτάνει στο 49,83%.
• Το 60,33% των Ελλήνων φοβάται ότι μπορεί να μην έχει δουλειά το επόμενο διάστημα, ενώ μόνο το 33,06% αισθάνεται σιγουριά. Πιο ανήσυχα είναι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (με περισσότερες υποχρεώσεις) σε σχέση με τους νέους που εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι ότι θα βρουν δουλειά σε περίπτωση που χάσουν τη σημερινή θέση τους.
• Το 85,39% κρίνει αρνητικά τη συνολική πολιτική της Ε.Ε., ενώ το 70,76% δεν πιστεύει ότι η Ε.Ε. θα μπορέσει τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια να ξεπεράσει τη σημερινή κρίση.
• Το 83,39% πιστεύει ότι τα ΑΕΙ θα πρέπει να παρεμβαίνουν πιο ενεργά για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό ο πρύτανης του Παν. Αθηνών, Θ. Πελεγρίνης, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του ιδρύματος για δημιουργία δικτύου αλληλεγγύης με ΑΕΙ από Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο (συζητήσεις γίνονται και με ιταλικά) με στόχο να υποστηριχθούν οι φοιτητές που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
EurActiv
www.anti-ntp.net
να μην παμε πουθενα δεν υπαρχει προοπτικη εξω ειναι πολυ δυσκολα τα πραγματα εκμεταλευση ανευ προηγουμενου τα πληρωνεις ολα σπουδες υψηλα ενοικια ακριβα τροφιμα οι περισσοτεροι γυρισαν ηδη και ερχονται και υπολοιποι εδω στην Αυστραλια ηρθαν συμφωνα με πηγες του υπουργειου μεταναστευσης της Αυστραλιας 37000 Ελληνεσ μεταξυ αυτων και 8000 Ελληνοαυστραλο απο αυτους το κρατος εκτιμαει οτι μονο.....300 θα μεινουν !!!! κατι ξερουν αυτοι
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πολυ καλα κανουνε αυτοι οι 3 στους 4 Ελληνες που θελουν να αγωνιστουν εδω. Τι, επειδη τα εκαναν κοπρια οι πολιτικακηδες μας παει να πει πως πρεπει να φυγουν οι νεοι μας απ'τη χωρα;; Οχι! Να μην τους κανουν τη χαρη! Η νεολαια ειναι η μοναδικη ελπιδα για την λυτρωση της Ελλαδος γιατι ειναι οι μονοι που θα ψηφισουν και θα βαλουν καινουρια ατομα στη βουλη για να παει επιτελους μπροστα η πατριδα μας. Οι γεροι, βολεμενοι, κομματοσκυλα, ραγιαδες, μεγαλοεπιχειρηματιες, μεγαλοδημοσιογραφοι, κλπ. παλι τους ιδιους θα ξαψηφισουνε! Αφηστε που σταδιακα νομιποιουνται οι αλλοδαποι (αλλο που δεν το λενε τα ΜΜΕ) και θα ψηφιζουν και αυτοι τα πρωην μεγαλα κομματα.
ΑπάντησηΔιαγραφή