«Μαχαίρι» στα έξοδά τους βάζουν τα νοικοκυριά ελέω κρίσης και συμπίεσης
των εισοδημάτων τους. Το 2011 η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών
μειώθηκε κατά 10,8% σε σχέση με το 2010.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, περιορίστηκε στο...
1.824,02 ευρώ από 2.020,98 ευρώ έναν χρόνο πριν.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι ο κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 20,6% του πληθυσμού της χώρας από 20% που ήταν το 2010.
Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής (19,5%) και ακολουθούν οι μεταφορές (13,2%) και η στέγαση (12,6%), ενώ οι υπηρεσίες της εκπαίδευσης βρίσκονται στην τελευταία θέση με ποσοστό 3,5%.
Εξάλλου, διαφορετικές είναι οι προτεραιότητες για τα «φτωχά» νοικοκυριά σε σύγκριση με τα «μη φτωχά».
Ο «φτωχός» πληθυσμός ξοδεύει το 34,5% της συνολικής μηνιαίας δαπάνης για είδη διατροφής, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για το «πλούσιο» κομμάτι του πληθυσμού είναι 18,4%. Για ξενοδοχεία, μεταφορές και αναψυχή τα ποσοστά που καταγράφονται για τα «πλούσια» νοικοκυριά είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τα «φτωχά».
Είδη διατροφής
Ανεξαρτήτως εισοδήματος των νοικοκυριών, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του 2010, παρατηρείται μείωση της μηνιαίας δαπάνης για μεταλλικά νερά, αναψυκτικά και χυμούς (-3,6%), λοιπά είδη διατροφής (-2,6%), ζάχαρη, μαρμελάδα, μέλι, γλυκά και ζαχαρωτά (-1,4%) και για κρέας (-0,2%).
Αντίθετα, καταγράφεται αύξηση για αλεύρι, ψωμί, δημητριακά (4,3%), καφέ, τσάι και κακάο (2,5%), γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά (2,2%), έλαια και λίπη (1,8%), φρούτα (0,9%), λαχανικά (0,4%) και για ψάρια (0,3%).
Νοικοκυριά με ένα άτομο μόνο ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν λιγότερες δαπάνες κατά 63,3%.
www.ethnos.gr
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, περιορίστηκε στο...
1.824,02 ευρώ από 2.020,98 ευρώ έναν χρόνο πριν.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι ο κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 20,6% του πληθυσμού της χώρας από 20% που ήταν το 2010.
Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής (19,5%) και ακολουθούν οι μεταφορές (13,2%) και η στέγαση (12,6%), ενώ οι υπηρεσίες της εκπαίδευσης βρίσκονται στην τελευταία θέση με ποσοστό 3,5%.
Εξάλλου, διαφορετικές είναι οι προτεραιότητες για τα «φτωχά» νοικοκυριά σε σύγκριση με τα «μη φτωχά».
Ο «φτωχός» πληθυσμός ξοδεύει το 34,5% της συνολικής μηνιαίας δαπάνης για είδη διατροφής, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για το «πλούσιο» κομμάτι του πληθυσμού είναι 18,4%. Για ξενοδοχεία, μεταφορές και αναψυχή τα ποσοστά που καταγράφονται για τα «πλούσια» νοικοκυριά είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τα «φτωχά».
Είδη διατροφής
Ανεξαρτήτως εισοδήματος των νοικοκυριών, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του 2010, παρατηρείται μείωση της μηνιαίας δαπάνης για μεταλλικά νερά, αναψυκτικά και χυμούς (-3,6%), λοιπά είδη διατροφής (-2,6%), ζάχαρη, μαρμελάδα, μέλι, γλυκά και ζαχαρωτά (-1,4%) και για κρέας (-0,2%).
Αντίθετα, καταγράφεται αύξηση για αλεύρι, ψωμί, δημητριακά (4,3%), καφέ, τσάι και κακάο (2,5%), γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά (2,2%), έλαια και λίπη (1,8%), φρούτα (0,9%), λαχανικά (0,4%) και για ψάρια (0,3%).
Νοικοκυριά με ένα άτομο μόνο ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν λιγότερες δαπάνες κατά 63,3%.
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου