Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Με εφόδους μπλοφάρουν τους... αγνοούμενους

Με εφόδους μπλοφάρουν τους... αγνοούμενουςΚοπανατζήδες αλλά και υπάλληλοι που αξιοποιούσαν καταχρηστικά αναρρωτικές άδειες έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς το επιτελείο του αρμόδιου υπουργού Αντ. Μανιτάκη εκτιμά ότι θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη δεξαμενή των 15.000 απολύσεων που θα πραγματοποιηθούν από το Δημόσιο μέχρι τα τέλη του 2014.
 

Το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έχει προχωρήσει σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε δεκάδες υπηρεσίες προκειμένου να «συλλάβει επ' αυτοφώρω» τους μονίμως απόντες υπαλλήλους...

Εργαζόμενοι σε νοσοκομεία αλλά και σε ΔΕΚΟ, όπου πρόσφατα πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικούς ελέγχους οι επιθεωρητές, κάνουν λόγο για «ακρότητες», αφού σε δημόσιο νοσοκομείο της Αττικής -όπως αναφέρουν οι καταγγέλλοντες- οι ελεγκτές κατέγραφαν όσους φορούσαν «λευκή μπλούζα» και βρίσκονταν στο κυλικείο ρωτώντας γιατί δεν είναι στις θέσεις τους.
Αντίστοιχα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι επιθεωρητές επισκέφτηκαν πρόσφατα με αιφνιδιαστικό τρόπο τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, ζήτησαν να κλείσουν οι πόρτες και έλεγξαν τις παρουσίες αλλά και τους φακέλους των υπαλλήλων που είχαν χτυπήσει την κάρτα τους.
Η νεκρή ζώνη
Με εφόδους μπλοφάρουν τους... αγνοούμενους
Στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης με εμπειρία σε επιθεωρήσεις προσωπικού επισημαίνουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι με αυτές τις μεθόδους δεν μπορούν να συλληφθούν και να καταγραφούν οι αδικαιολογήτως απόντες, καθώς πλέον έχουν επιστρέψει στην εργασία τους υπό τον φόβο των αιφνιδιαστικών ελέγχων. «Μόνο η συνεργασία δημοσίων υπαλλήλων, πολιτών και διοίκησης μπορεί να αποβεί επιτυχής για την απομάκρυνση των κοπανατζήδων», αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» συνταξιούχος επιθεωρητής του Δημοσίου και σημειώνει ότι πρωτίστως πρέπει να κινητοποιηθούν οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών για να αποπέμψουν τους αδικαιολογήτως απόντες.
«Υπάρχει μΙα "ομερτά" στο Δημόσιο, αφού η καταγγελία για πειθαρχικά ελεγχόμενη ενέργεια δημοσίου υπαλλήλου χαρακτηρίζεται «αντισυναδελφική ενέργεια» που παραπέμπει σε "κάρφωμα"», υπογραμμίζει η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχουν αυξηθεί οι ανώνυμες καταγγελίες δημοσίων υπαλλήλων στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης βάσει των οποίων γίνονται και οι επιτόπιοι έλεγχοι αλλά και η αναζήτηση στοιχείων για την παρουσία των υπαλλήλων στις υπηρεσίες σε βάθος χρόνου.
Το απόστημα των αναρρωτικών
Στο μάτι του κυκλώνα μπαίνουν και οι υπάλληλοι που απουσιάζουν για μακρό διάστημα από την υπηρεσία τους αξιοποιώντας καταχρηστικά τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών. Με το νέο αυστηρότερο πλαίσιο που προτείνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών, στην «κόκκινη ζώνη» ακόμα και της απομάκρυνσης από το Δημόσιο θα βρεθούν περισσότεροι από 2.000 εκπαιδευτικοί που δεν «μπαίνουν» στις αίθουσες διδασκαλίας επικαλούμενοι ψυχολογικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις για την αυστηροποίηση του συστήματος χορήγησης αναρρωτικών αδειών που έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το ανώτατο συνεχόμενο όριο άδειας για λόγους υγείας είναι οι 12 μήνες. Μετά την ολοκλήρωση των 12 μηνών ο υπάλληλος ή θα λαμβάνει άδεια άνευ αποδοχών ή θα τίθεται σε διαθεσιμότητα για 1 χρόνο λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών του και για 2 χρόνια αν πρόκειται για δυσίατη ασθένεια.
Εάν ακόμα και μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος κριθεί ότι ο εργαζόμενος δεν βρίσκεται σε θέση (πνευματικά ή σωματικά) να ασκήσει τα καθήκοντά του, τότε θα απολύεται λαμβάνοντας αναπηρική σύνταξη.
Μπαίνει οριστικό τέλος στις βραχυχρόνιες άδειες μέχρι 4 ημέρες τον χρόνο που λάμβαναν οι δημόσιοι υπάλληλοι με μία υπεύθυνη δήλωση και όλες οι ιατρικές άδειες θα παρέχονται μόνο από γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων.
Για την αποτροπή επαναλαμβανόμενων αναρρωτικών αδειών που το ανώτατο όριό τους είναι 10 ημέρες τον χρόνο προβλέπονται ποινές, αφού για κάθε 8 ημέρες που θα λαμβάνουν άδεια πέραν του ανώτατου ορίου η μία δεν θα πληρώνεται.
Η κατάργηση των υγειονομικών επιτροπών και η αντικατάστασή τους από τις ειδικές επιτροπές που θα συσταθούν σε κάθε περιφέρεια από 3 γιατρούς και αυτές που θα ασχολούνται με τις προσφυγές καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στην καθυστέρηση του ελέγχου των αδειών που παραχωρούνται για ιατρικούς λόγους.
Οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις συνεδριάσεις των υφιστάμενων υγειονομικών επιτροπών οδηγούσαν σε ευτράπελα αποτελέσματα, αφού υπάλληλοι που είχαν για παράδειγμα κατάγματα καλούνταν από τις επιτροπές ύστερα από 9 ή 10 μήνες, όταν είχε αποκατασταθεί η υγεία τους.
Οι γιατροί έλεγχαν μόνο τα παραστατικά και τις γνωματεύσεις των συναδέλφων τους και επικύρωναν την άδεια που είχε ήδη λάβει ο υπάλληλος.
"Βροχή" καταγγελιών
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχουν αυξηθεί οι ανώνυμες καταγγελίες δημοσίων υπαλλήλων στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης βάσει των οποίων γίνονται και οι επιτόπιοι έλεγχοι αλλά και η αναζήτηση στοιχείων για την παρουσία των υπαλλήλων στις υπηρεσίες σε βάθος χρόνου

Η μαύρη λίστα Οι περιπτώσεις των κοπανατζήδων που εντόπισε η υπηρεσία του Λ. Ρακιντζή. Ηρθαν στο φως ύστερα από καταγγελίες και επέστρεψαν στο σκοτάδι... υπηρεσιακώς.
Νίκος Β. Τσίτσας nbtsitsas@pegasus.gr

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου