Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Οι αλλαγές στον νόμο για τα αυθαίρετα


Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να επισπευσθεί η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών και του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, ώστε να απεμπλακούν μελέτες και γενικά πολεοδομικά σχέ  Κανονικά θα προχωρήσει η «νομιμοποίηση» των μικρών και μεσαίων πολεοδομικών παραβάσεων όπως και των αυθαιρέτων που κατασκευάστηκαν πριν από το 1975 και πριν από το 1983 καθώς μία τέτοια ρύθμιση δεν αντιβαίνει στο πνεύμα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκτιμούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στελέχη του υπουργείου πιστεύουν πως...
οι παραπάνω κατηγορίες δεν θίγονται από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κηρύχθηκε ως αντισυνταγματικός ο νόμος 4014/11 περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων, κυρίως μάλιστα αν τα κτίσματα διαθέτουν οικοδομική άδεια.
Μεγάλο «αγκάθι» αποτελούν τα παντελώς αυθαίρετα κτίσματα, αυτά δηλαδή που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια, τα οποία όχι μόνο δεν νομιμοποιούνται αλλά κινδυνεύουν να βρεθούν και εκτός της διαδικασίας της τακτοποίησης των 30 χρόνων.
Αν και η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί ούτε έχει κοινοποιηθεί, τα μηνύματα που φθάνουν στο ΥΠΕΚΑ κάνουν λόγο για κάθετη αντίθεση του ΣτΕ σε οποιαδήποτε εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαιρέτων που κατασκευάστηκαν μετά το 1983.
Στο υπουργείο αναζητείται φόρμουλα που θα συμπλέκει την τακτοποίηση των κτισμάτων αυτών με τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό που αναμένεται να επισπευσθεί και να εκσυγχρονιστεί με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα είναι έτοιμες μέσα στο καλοκαίρι. «Θα προσπαθήσουμε να σώσουμε όσα μπορούμε», ανέφεραν χαρακτηριστικά στο «Εθνος» παράγοντες του ΥΠΕΚΑ.
Αυτονόητο είναι βέβαια πως δεν υπάρχει θέμα τακτοποίησης ή νομιμοποίησης αυθαιρέτων σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, παραλία και αιγιαλό, ρέματα κ.λπ. Ούτε αυτών που κτίστηκαν μετά την 28.7.2011.
Αλλαγές αναμένονται και σε ο,τι αφορά τη νομιμοποίηση όλων των κατασκευών που υφίστανται προ του 1975 έναντι 500 ευρώ.
Οπως έχει ήδη γράψει το «Εθνος» (3.5.2013), η ρύθμιση αυτή αναμένεται να ισχύσει μόνο για κατοικίες. Ξενοδοχεία ή βιομηχανίες, εφόσον είναι αυθαίρετες, θα ενταχθούν στις γενικές διατάξεις του νομοσχεδίου.
Αν έχουν κατασκευαστεί προ το 1983, θα καταβληθεί το περιορισμένο πρόστιμο που προβλέπεται γι' αυτή την κατηγορία (15% του ειδικού προστίμου).
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες:
Οι μικρές πολεοδομικές παραβάσεις (πέργκολες, μπάρμπεκιου, αλλαγές στη διάταξη των δωματίων κ.λπ.), ανεξαρτήτως αριθμού, με την προϋπόθεση πως δεν αυξάνουν τη δομημένη επιφάνεια, όπως αυτή ορίζεται από την οικοδομική άδεια, νομιμοποιούνται με την εφάπαξ καταβολή 500 ευρώ.
Οι μεσαίες πολεοδομικές παραβάσεις, που αυξάνουν τη δομημένη επιφάνεια, κάτι που έχει αναφορά στον Οικοδομικό Κανονισμό και σε παλαιότερους νόμους, όπως ημιυπαίθριοι, εξώστες, στέγαστρα, πατάρια, πιλοτές κ.λπ., νομιμοποιούνται με την καταβολή παραβόλου και ειδικού προστίμου από τη στιγμή που θα ισχύσει η Ταυτότητα Κτιρίου. Από το ΥΠΕΚΑ μελετάται νομιμοποίηση για παραβίαση μέχρι του 40% της δόμησης και μέχρι 20% του ύψους, σε σύγκριση με την οικοδομική άδεια.
Σημειώνεται πως η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυθαίρετης δόμησης εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πακέτο νομοθετικών ρυθμίσεων που προωθεί το ΥΠΕΚΑ με στόχο την επίσπευση της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, την επιτάχυνση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και την επίλυση όλων των προβλημάτων και των αγκυλώσεων που έχουν καθηλώσει εδώ και δεκαετίες τις μελέτες και τα γενικά πολεοδομικά σχέδια.
«Ακόμα και αν υπάρξει προσφυγή κατά της τακτοποίησης ενός αυθαιρέτου, όταν έρθει η στιγμή να κριθεί η υπόθεση, θα υπάρχει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη του το ΣτΕ», υποστηρίζουν στο υπουργείο.
ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ
  • Ακίνητα με μικρές πολεοδομικές παραβάσεις που δεν αυξάνουν τη δομημένη επιφάνεια (πέργκολες, παράθυρα κ.λπ.)
  • Ακίνητα με μεσαίες πολεοδομικές παραβάσεις (ημιυπαίθριοι, στέγαστρα, εξώστες κ.λπ.)
  • Αυθαίρετες κατοικίες προ του 1975
  • Αυθαίρετα κτίσματα προ του 1983
Πολεοδομικά σχέδια fast track
Η ενίσχυση του σώματος των ελεγκτών δόμησης και η εφαρμογή του μέτρου της ταυτότητας κτιρίου θα αποτρέψουν τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων, πιστεύει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Παράλληλα, η χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση που προωθείται, αναμένεται να δώσει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα του σχεδιασμού και να επιταχύνει την ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών που χρονίζουν μέσα στα ντουλάπια των γραφείων των διαφόρων αρμοδίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιωχθεί με διαδικασίες fast track να ολοκληρωθούν τα γενικά πολεοδομικά σχέδια της χώρας μέσα σε έναν χρόνο από την ψήφιση του νόμου, ενώ η χρηματοδότηση αναμένεται να εξασφαλιστεί στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου.
Η ταυτότητα κτιρίου θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 3843/2010 για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, αλλά δεν έχει τεθεί σε ισχύ.
Πρόκειται για τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε κτίριο, παλαιό ή νέο, που θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του ακινήτου.
Μέσα σε 5 - 7 χρόνια
Με την πλήρη εφαρμογή της ταυτότητας κτιρίου (πρέπει να υπολογίζεται χρονικό διάστημα 5 - 7 χρόνων) εκτιμάται πως θα αντιμετωπιστεί οριστικά η αυθαίρετη δόμηση εντός σχεδίου, ενώ η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Ακόμα και η Τράπεζα Γης, ο νέος θεσμός για τη δημιουργία αγοράς δικαιωμάτων γης, μπορεί να δώσει λύσεις σε περιπτώσεις αυθαιρέτων, όπως παραδείγματος χάρη, όταν ο ιδιοκτήτης δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί να διατηρήσει το αυθαίρετο κτίσμα.
Δηλώσεις ΣΤ. Καλαφάτη Αναπλάσεις και βελτιώσεις μέσω της «Τράπεζας Γης»
Στο τραπέζι μπαίνει πάλι η απόσυρση παλαιών και απαξιωμένων κτιρίων, που έχει συζητηθεί στο παρελθόν και τώρα σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με τη θεσμοθέτηση της Τράπεζας Γης.
Μιλώντας χθες στο συνέδριο Re-engineering Greece που οργάνωσε ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε πως με την Τράπεζα Γης, δεν επιδιώκεται απλώς η ενεργοποίηση της Μεταφοράς του Συντελεστή Δόμησης αλλά μέσω αυτού του μέτρου, η βελτίωση των πόλεων, κάτι που θα επιτευχθεί με εκτεταμένες αστικές αναπλάσεις και με την κατεδάφιση κτιρίων.
Ο δικαιούχος ΜΣΔ, μέσω της αγοραπωλησίας δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, θα μπορεί να αξιοποιήσει το υπόλοιπο του συντελεστή δόμησης που του αναλογεί, ενώ θα ενισχύεται για την αποκατάσταση της όψης του διατηρητέου κτιρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, εκκρεμούν σήμερα 244.000 τετραγωνικά μέτρα από ανεκτέλεστους τίτλους ΜΣΔ διατηρητέων κτιρίων.
Η Τράπεζα Γης αναμένεται να θεσμοθετηθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
Σχετικά με τα αυθαίρετα, ο κ. Καλαφάτης δήλωσε πως όσοι έχουν ενταχθεί στον νόμο 4014 της τακτοποίησης, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός και στον νόμο 3843 περί ημιυπαίθριων, θα μπορούν να κάνουν χρήση του νέου νόμου που ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ χωρίς την καταβολή νέου παραβόλου και με τον συμψηφισμό των ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί. Δήλωσε επίσης πως οι μικρές υπερβάσεις στη δόμηση κτιρίου με οικοδομική άδεια είναι διαφορετικής τάξης και βαρύτητας και για πρώτη φορά αντιμετωπίζονται με πολεοδομικά χαρακτηριστικά. «Και σε αυτό συμφωνούν όλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Χαιρετισμό στο συνέδριο των πολιτικών μηχανικών απέστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Μανίνα Νικολοπούλου

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου