Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ετσι στήθηκε το πάρτι στον ΟΤΕ (1981-2007) από Siemens-intracom


siemens-intracom·       Πώς το νήμα της διαπλοκής Siemens-Intracom έφερε στην Πρωθυπουργία τον Σαμαρά που βάζει ταφόπλακα στην Ελλάδα και στον λαό!
από τον Μάκη Βραχιολίδη
Το μεγαλύτερο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, τις συνέπειες του οποίου πληρώνει σήμερα η χώρα και ο ελληνικός λαός,  έθετε τις βάσεις του στα 1981. Την προηγούμενη ακριβώς χρονιά επί κυβερνήσεως Γεωργίου Ράλλη, ο ΟΤΕ προέβη στη σύναψη σύμβασης με τη Siemens AG και την αμερικάνικη εταιρεία AT&Τ μετά από διεθνή διαγωνισμό. Η σύμβαση είχε προϋπολογιστικό τίμημα, περίπου 20 εκ. γερμανικά μάρκα, η οποία όμως ουδέποτε υλοποιήθηκε. Γιατί άραγε; Η απάντηση στο ερώτημα, βρίσκεται στο ότι...τη Siemens δεν την εξυπηρετούσε στρατηγικά να έχει ως αντίπαλο δέος και ανταγωνιστή μια άλλη ισχυρή την εποχή εκείνη εταιρεία, την αμερικάνικη  AT&Τ. Γι’ αυτό και σε συνεννόηση με την τότε νέα διοίκηση του ΟΤΕ, που προέκυψε από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, με πρωτεργάτες τον υπουργό Συγκοινωνιών κ. Σήφη Βαλυράκη (κρατήστε το όνομά του Βαλυράκη)  και τον Διοικητή του ΟΤΕ Θεοφάνη Τόμπρα, κατάφερε να «παγώσει» την υλοποίησή της, μέχρις ότου βρέθηκε ως από μηχανής θεός, ο Σωκράτης Κόκκαλης. Ο άνθρωπος που μέχρι τότε προμήθευε τον ΟΤΕ με αμφιβόλου ποιότητας τηλεφωνικές συσκευές και υλικά από την πρώην Ανατολική Γερμανία.
Από το 1988 μέχρι το1992,  την αποκλειστικότητα των εσωτερικών διαγωνισμών του ΟΤΕ αναλαμβάνουν… εργολαβικά η Siemens και η Intracom, μετά μάλιστα την ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΥΜ, υπό την πρωτοκαθεδρία της Βάσως Παπανδρέου. Από τότε, Siemens και Intracom  ξεκίνησαν ένα πολύχρονο βάλς, ή αλλιώς διαπλεκόμενη σχέση!  Με τις  ευλογίες της Siemens AG δίνεται στον Σωκράτη Κόκκαλη η αντιπροσωπία της Ericson και ευθύς αμέσως αρχίζει το party στον ΟΤΕ,  αρχικά με τις …ευλογίες του ΠΑΣΟΚ, ακολούθως δε της Οικουμενικής και στη συνέχεια της ΝΔ, μέχρι της πτώσεως της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον Αντώνη Σαμαρά το 1993.
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚH ABANTA SIEMENS ΣΤΗΝINTRACOM
Η Siemens έπαιξε παιχνίδια-σικέ υπέρ της Intracom, ενώ έχασε σκοπίμως διαγωνισμό υπέρ της εταιρείας του Κόκκαλη αλλάζοντας προς τα πάνω την προσφορά της, λίγο πριν το άνοιγμα των φακέλων, ώστε να κερδίσει η Intracom!
Το 1992, πριν από τη διενέργεια του μεγάλου διεθνούς διαγωνισμού 7753/92  (που  κατέληξε σε σύμβαση το 1994, μετά την πτώση Μητσοτάκη-7430 Siemens– 7440Intracom), διενεργήθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος, διαγωνισμός για την ψηφιακοποίηση τον νομού Αττικής (Αττικός Δακτύλιος). Το διαγωνισμό κέρδισε (!!!) η Intracom με δεύτερο μειοδότη τη Siemens (το γνωστό ζευγάρι που… χόρευε βάλς). Το έργο ήταν προϋπολογισθείσας αξίας περί τα 65 δις δρχ, από τα οποία τα 29 δις δρχ. ανέλαβε να υλοποιήσει η Siemens με σύμβαση υπεργολάβου. Σχετικό με την υπόθεση είναι το βιβλίο του δημοσιογράφου Τ. Τέλογλου, όπου αναφέρονται σημαντικές λεπτομέρειες.  
H Siemens ενώ ήταν βέβαιο ότι θα κέρδιζε το διαγωνισμό, τελικά επέλεξε (!!!) να βγει δεύτερη, ανεβάζοντας κατά 0,5% την τιμή στις 6.00 το πρωί, λίγο πριν από το άνοιγμα των προσφορών. Η Siemens έχασε τον διαγωνισμό για χάρη του Κόκκαλη, κατόπιν εντολής από τη Γερμανία. Ο Καραβέλας ανέλαβε να προωθήσει την εντολή στους υφισταμένους του ώστε να αλλάξει η τιμή προς τα πάνω, τόσο όσο χρειαζόταν για να βγει πρώτη η Intracom. Η Siemens, ουσιαστικά ήταν σαν να κέρδισε… πέναλτι και το έριξε επίτηδες άουτ για να βγει νικητής στο ματς η Intracom του Κόκκαλη, προκειμένου να μπορεί να πληρώνεται απευθείας από τον ΟΤΕ. Ερχόμενη δεύτερη ηSiemens, πήρε το 30% των προμηθειών και μετά χρηματοδότησε τον Κόκκαλη.
Οι συμφωνίες για όλα αυτά, γίνονταν στο γραφείο του Τσουκαλίδη (δεξί χέρι του Κόκκαλη) στο Παλαιό Ψυχικό. Να σημειωθεί ότι ο Τσουκαλίδης ταυτόχρονα ήταν κι επίτιμος πρόξενος της Μολδαβίας.
ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΟΚΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο κ. Κόκκαλης, είπε πως ο «Αττικός Δακτύλιος» τηλεπικοινωνιών, ήταν το μοναδικό κοινό έργο που έκανε η Intracom με τη Siemens. Ψέμα το οποίο έχουμε ήδη καταρρίψει και από προηγούμενα δημοσιεύματα. Οι συνεργασίες Intracom-Siemens ήταν πολλές:  Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης δήλωσε στην Εξεταστική Επιτροπή.
Μάρτυς (Σωκράτης Κόκκαλης): Υπήρξε ένα κοινό έργο που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, το λεγόμενο «Δακτύλιος Αττικής». Αυτό το έργο ήταν το εξής: Δημιουργήθηκε ένας δακτύλιος στην Αττική από μεγάλα ψηφιακά κέντρα πάνω στα οποία –όπως ήταν ο δακτύλιος- έπεφταν όλα τα υπάρχοντα και ψηφιακά και αναλογικά. Ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο. Ήταν της τάξεως των 160.000.000 ευρώ αν θυμάμαι καλά. Κι εκεί, σε αυτό το έργο, έγινε η δική μας συνεργασία με τηSIEMENS, διότι έπεφταν πάνω κέντρα και της ERICSSON και της SIEMENS, οπότε έπρεπε και οι δύο να προσαρμόσουν τις τεχνολογίες τους πάνω στην τεχνολογία του δακτυλίου. Μάλιστα, γι’ αυτό το έργο είχε δοθεί κι ένας έπαινος από την ΕΟΚ, γιατί ήταν έργο που πληρωνόταν ακριβώς με την παράδοση. Υπήρχε, δηλαδή, μία επιτροπή από τις Βρυξέλλες που έκανε τον έλεγχο του έργου, αν έχει προχωρήσει, και έπεφταν τα λεφτά. Σε αυτό το έργο πράγματι είχαμε συνεργαστεί με τη SiemensΟ κάθε ένας, όμως, αν καταλάβατε, είχε το δικό του κομμάτι. (…)Το σύνολο των συνεργασιών που είχαμε με τη SIEMENS κατά την τελευταία εικοσαετία ήταν 80 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 45 εκατομμύρια ήταν στο δακτύλιο. Συνεπώς, ήταν πολύ μικρή η συνεργασία». Όμως, για ποιο «δικό του» κομμάτι μιλάει ο μεγαλοεπιχειρηματίας, όταν από τα έγγραφα της Siemens προκύπτει ότι το έργο προχώρησε με χρηματοδοτήσεις της ίδιας της Siemens και υλικά που του παρέδιδε η γερμανική εταιρεία;

Η SIEMENS …ΕΣΒΗΝΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ INTRACOM  ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ

Την ώρα που ο Ευάγγελος Σέκερης (όπως αποδεικνύεται και από τα έγγραφα) πάσχιζε να εξασφαλίσει τα οφειλόμενα της Intracom  προς τη Siemens, η διεύθυνση της γερμανικής εταιρείας είχε αποφασίσει άλλα: την προώθηση της Intracom του Κόκκαλη είτε τρενάροντας την είσπραξη των οφειλόμενων από τον Κόκκαλη είτε διαγράφοντας τα χρέη!  Προφανώς γιατί μέσω αυτής της τακτικής, η Siemensεπιτύγχανε ευκολότερα τη διείσδυσή της  στα ενδότερα της κρατικής μηχανής.
Ο οικονομικός διευθυντής της Siemens, Ηλίας Γεωργίου, ήταν απόλυτα ελαστικό στις οικονομικές υποχρεώσεις της Intracom, ευρισκόμενος σε απόλυτη συνεννόηση μαζί της. Αν και επανειλημμένως έγιναν έγγραφα παράπονα από τη γερμανική εταιρεία προς την Intracom, για τις οφειλές της τελευταίας, ο Η. Γεωργίου, έβαζε φρένο στις απαιτήσεις της Siemens. Χαρακτηριστικό είναι το έγγραφο-ντοκουμέντο που δημοσιεύει η «Ε.Ω. της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο το απαιτητό ποσό τηςSiemens από την Intracom, ανέρχεται στο ύψος των 1.340.647.960 δρχ. το οποίο με τους τόκους υπερημερίας έφτανε στο 1 δις 700 εκατομμύρια δρχ. Επί του εγγράφου αυτού όμως παρεμβαίνει ο ίδιος ο γενικός διευθυντής της Siemens Ηλίας Γεωργίου, ο οποίος γράφει ιδιοχείρως ότι η Siemens θα πάρει μόνον τα χρήματα που η Intracomαναγνωρίζει ότι χρωστάει!!! Άποψη, φαινομενικά εντελώς αντιεπιχειρηματική. Νοείται  επιχειρηματίας, να συμφωνεί με το ποσό που θέλει ο οφειλέτης και κρίνει εκείνος ότι του χρωστάει; Ναι, νοείται υπό την έννοια ότι θέλει να συντηρεί στην πιάτσα τον Κόκκαλη ως επιχειρηματικό εταίρο! Στο επίμαχο έγγραφο στελεχών τηςSiemens, αρμοδίων για το θέμα της αποπληρωμής του χρέους της Intracom, ο κ. Γεωργίου σημείωνε: «Εμείς θα πάρουμε αυτό που αναγνωρίζουν, 850 εκ. δραχμές και θα τα βρούμε για τα υπόλοιπα» (!!!).

Αν δει κανείς επίσης τα συσσωρευμένα χρέη της Intracom προς τη Siemens, εξαιτίας και των τόκων υπερημερίας (το κόστος δανεισμού ήταν υψηλό με επιτόκια άνω του 25%), τότε εύλογα γεννάται το ερώτημα ακόμα και περί έμμεσης «χρηματοδότησης» -σίγουρα, πάντως υπερβολικής ανοχής- τηςSiemens προς την Intracom. Συνεπώς, καταρρίπτεται και το επιχείρημα Κόκκαλη  προς την Εξεταστική Επιτροπή ότι  «ο καθένας είχε το δικό του κομμάτι σε αυτό το έργο»!
Η Siemens δεν διεκδίκησε ποτέ αυτά τα οφειλόμενα. Ο διάδοχος δε του Γεωργίου, Μαυρίδης, θεωρούμενος «κολλητός» του Χριστοφοράκου και υπόδικος, ήταν αυτός που χάρισε στηνIntracom όλα τα χρέη της προς τηνSiemens
Καταδεικνύεται λοιπόν η μεγάλη διαπλοκή Siemens-Intracom. Όπως φαίνεται, η Siemens ήθελε και προωθούσε τον Κόκκαλη ως εγχώριο εταίρο, για να μπορεί να τον ελέγχει, να καθορίζει το παιχνίδι των τιμών στον ΟΤΕ και στη συνέχεια να χρηματοδοτεί τα κόμματα της διαπλοκής. Αποτέλεσμα αυτής της σχέσης Siemens-Intracom ήταν η ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μια και με την παρουσία Μητσοτάκη θίγονταν τα συμφέροντά τους. Ενισχυτικό αυτής της στενότατης σχέσης Siemens -  Intracom, ήταν η απόφαση της κεντρικής διοίκησης της Siemens AG να αποσυρθεί από τον κλάδο επικοινωνιών, λίγο μετά το πέρας των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας και την επιμήκυνση των προγραμματικών συμφωνιών από 4 σε 6 χρόνια. Με την αποχώρηση της Siemens, κατέρρευσε αμέσως και το μοντέλο- πρότυπο της εγχώριας ελληνικής Βιομηχανίας της Intracom. Ο χορός - βαλς είχε λάβει τέλος.
Δεν τελείωσε όμως το δράμα για τους Έλληνες. Ίσα-ίσα που κορυφώνεται, αφού εδώ και λίγους μήνες βρίσκεται στον Πρωθυπουργικό θώκο το τελευταίο… «καλό παιδί» της Μέρκελ και της Siemens, ο Αντώνης Σαμαράς για να βάλει την ταφόπλακα στη χώρα και τον λαό! Ελέω Siemens!
  
ΣΗΦΗΣ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ! ΕΒΑΛΑΝ ΤΟ «ΛΥΚΟ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ»!
Σας είπαμε να κρατήσετε το όνομα του Σήφη Βαλυράκη. Ορίστηκε  Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για το σκάνδαλο Siemens! Είναι ο πρώην υπουργός Συγκοινωνιών που το 1981 πέτυχε το «πάγωμα» στη συνεργασίαSiemens-AT &T, εκτόπισε ουσιαστικά την αμερικάνικη εταιρεία και άνοιξε τον δρόμο για την είσοδο του Σωκράτη Κόκκαλη στο παιχνίδι και στην παντρειά του με την γερμανική εταιρεία. Ο Σήφης Βαλυράκης είχε συνεπώς εμπλοκή στην υπόθεση τηςSiemens-Intracom, θα μπορούσαμε δε να τον χαρακτηρίσουμε ως τον… κουμπάρο  στο γάμο Siemens-Intracom.  Επιπλέον, ο Σήφης Βαλυράκης ως υφυπουργός Συγκοινωνιών  ήταν αρμόδιος για τον ΟΤΕ την περίοδο της παντοδυναμίας του Θεοφάνη Τόμπρα ως Προέδρου του ΟΤΕ (γνωστού μεταξύ άλλων και για τις διασυνδέσεις του με το Σωκράτη Κόκκαλη στο εμπόριο πορτοκαλιών στην Ανατολική Γερμανία). Σημειωτέον ότι ο Θ. Τόμπρας  αντικατέστησε την εποχή εκείνη τον αμέμπτου ηθικής και αγωνιστή Ναύαρχο Αθανάσιο Σέκερη, πατέρα του Ευαγγέλου Σέκερη.
Ο Σήφης Βαλυράκης, ως Πρόεδρος πλέον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής διέκοψε τον μάρτυρα Ευάγγελο Σέκερη, όταν εκείνος επέμενε πως το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων δεν αφορά μόνο τη Siemens αλλά και την Intracom (Κόκκαλης), επειδή οι δυο εταιρείες πήγαιναν… πακέτο με τον ΟΤΕ!
Ας θυμηθούμε τον τρόπο με τον οποίο παρενέβη ωμά ο κ. Βαλυράκης στην κατάθεση του μάρτυρα Σέκερη:
Σέκερης: «…φθάνουμε στο 1997 τον Δεκέμβριο, όπου φθάνουμε πλέον στην επίμαχη προγραμματική σύμβαση, την 8002 για τη SIEMENS και την 8004 για την INTRACOM, των οποίων τα τιμήματα αρχικά…»
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εμείς αυτήν τη στιγμή ψάχνουμε την 8002.
Ανεκδιήγητος ο Ι. Βαλυράκης! Πρόεδρος να σου πετύχει. Ο μάρτυρας Σέκερης του μιλούσε επίμονα για τις συμβάσεις SIEMENS και INTRACOM (Κόκκαλης) αλλά ο κ. Βαλυράκης, του είπε ορθά-κοφτά: «Δεν μας ενδιαφέρει η INTRACOM του Κόκκαλη, ασχολούμαστε μόνο με την SIEMENS”!
Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, διά του κ. Βαλυράκη, έβαλε στο συρτάρι της λήθης την περίπτωση Intracom!
Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣSIEMENS ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ «Ε.Ω.»
Η κ. Αγαλιώτου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Siemensαπάντησε στα παρακάτω ερωτήματα της «Ελεύθερης Ώρας της Κυριακής».
Πόσα άτομα εργάζονται στη Siemens;
Αγαλιώτου: Γύρω στα 700 άτομα.
Δεν έχουν γίνει δηλαδή απολύσεις; Γιατί κάτι τέτοιο ακούστηκε.
Αγαλιώτου: Κοιτάξτε. Απολύσεις δεν έχουν γίνει με την έννοια να απολύουμε μαζικά, απλώς σε κάποιους τομείς υπάρχει ένα retouching (ανακατατάξεις). Δεν κάνουμε απολύσεις.
Σε ποια φάση βρίσκεται η υλοποίηση της εργοστασιακής μονάδος, όπως προβλέπεται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό;
Αγαλιώτου: Αυτό που ουσιαστικά αναγράφεται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είναι ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο για κάποια επένδυση, η οποία ήδη εξετάζεται. Απάντησε μάλιστα σε αυτό η κα Παγώνη στην επερώτηση του κ. Κατσαφάδου (ΝΔ) στη Βουλή. Η κα Παγώνη, ηγείται στην Επιτροπή Εποπτείας που έχει συσταθεί γι’ αυτό το θέμα, κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Οικονομικών, όσον αφορά τα 80 και 90 εκατομμύρια και όσον αφορά την επένδυση, υπάρχει άλλη Επιτροπή που έχει συσταθεί πάλι με μέλη των υπουργείων και με μέλη της Siemens, η οποία εξετάζεται όντως να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή αν θα είναι εργοστάσιο ή αν θα είναι κάτι άλλο. Αυτό προχωράει. Δηλαδή, υπάρχουν συναντήσεις και δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό για την μη υλοποίηση της επένδυσης. Αυτό που αναγράφει για …εργοστάσιο, είναι ότι «θα εξεταστεί το ενδεχόμενο». Το ότι θα γίνει μια επένδυση, θα γίνει.
Μια και αναφερθήκατε στην κα Παγώνη, γνωρίζετε σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκεται η συμφωνία του εξωδικαστικού συμβιβασμού; 
Αγαλιώτου: Η συμφωνία προχωράει σε όλες της τις φάσεις. Υπάρχει το πρώτο κομμάτι των 80 εκατομμυρίων, προχωράει όμως και το κομμάτι των 90 εκατομμυρίων. Δεν έχει υλοποιηθεί κάτι, αλλά συνεχίζονται οι συζητήσεις και θα προκηρυχθούν από το υπουργείο οι…
Συγγνώμη, υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα; Είναι μέσα στα πλαίσια κάποιου χρονοδιαγράμματος ή μήπως όχι;
Αγαλιώτου: Ναι, ναι. Πρέπει να έχουν εκταμιευτεί τα χρήματα στις αντίστοιχες δραστηριότητες, μέχρι τέλη Ιουλίου. Δηλαδή πρέπει να υλοποιηθεί η συμφωνία πριν κλείσει ο χρόνος, στις 22 Αυγούστου 2013, με βάση την υπογραφή συμφωνίας που έγινε 22 Αυγούστου 2012.
Τα πρακτικά των συζητήσεων-συναντήσεων της εταιρίας σας με την αρμόδια Επιτροπή, τα αναζητήσαμε στη «Διαύγεια» αλλά δεν τα βρήκαμε πουθενά.
Αγαλιώτου: Αυτό είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών, να τα ζητήσετε από το υπουργείο, όχι από εμάς.
Έλεγα μήπως γνωρίζατε κάτι επ’ αυτού.
Αγαλιώτου: Όχι, τα κρατάει το υπουργείο. Αυτό έχει τον πρώτο λόγο, όχι εμείς. Εξάλλου εκείνοι θα προκηρύξουν.
Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ο οποίος εξέπεσε από τα 2 δις ευρώ στα 200 εκατομμύρια ευρώ, εσείς συμμετείχατε καθόλου;
Αγαλιώτου: Όχι.
Νομίζω ότι αποτελεί μια επιτυχία για τη Siemens και ταυτόχρονα μια μεγάλη αποτυχία για το Ελληνικό Δημόσιο.
Αγαλιώτου: Ρητορική συζήτηση κάνουμε. Τα 2 δις ευρώ δεν έχουν τεκμηριωθεί από πουθενά.
Μα, είχε αποφασίσει γι’ αυτά σύσσωμη η Εξεταστική Επιτροπή.
Αγαλιώτου: Η Εξεταστική ναι αλλά δεν έχει τεκμηριωθεί και μάλιστα απαντήθηκε κάποια στιγμή και στη Βουλή, νομίζω απ’ τον κ. Σαχινίδη. Πώς μπορεί μια εταιρεία πού δεν ήταν καν ο τζίρος αυτή την εποχή, πώς είναι δυνατόν να έχουν δοθεί αυτά τα χρήματα; Από πού; Δεν βγαίνουν τα νούμερα…
Έχετε γνωριμία ή προσωπική σχέση με τον κ. Παπασταύρου;
Αγαλιώτου: Ξέρω πολύ κόσμο, αυτή είναι η απάντηση. Δεν… 

"Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής"
www.makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου