Γκαζώνει... η ρωσική Gazprom για την απόκτηση της ΔΕΠΑ αλλά και για
επενδύσεις στην ελληνική ενεργειακή αγορά με έμφαση στις μονάδες
παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και στον αγωγό μεταφοράς φυσικού
αερίου South Stream.
Χθες για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ μέρες βρέθηκε στην Αθήνα ο
αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος και
συναντήθηκε διαδοχικά με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον
διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων) Γιάννη
Εμίρη.Σύμφωνα με πηγές, ο ισχυρός άντρας της Gazprom και στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ήλθε στην Αθήνα έπειτα από ραντεβού που είχε κλειστεί κατά την προηγούμενη επίσκεψη και συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Τότε ο κ. Μίλερ είχε ζητήσει...
απευθείας επαφή με το ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου με δεδομένο το ενδιαφέρον της ρωσικής εταιρείας για επενδύσεις όρισε τον κ. Χατζηδάκη ως τον δίαυλο επικοινωνίας με την Gazprom.
«Το γεγονός ότι ο κ. Μίλερ έρχεται στη χώρα μας για δεύτερη φορά μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δείχνει πόσο σοβαρό είναι το ενδιαφέρον των Ρώσων», σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος, τονίζοντας την επενδυτική τους διάθεση συνολικά στην αγορά ενέργειας.
Ετσι, κατά τις πληροφορίες, ο κ. Μίλερ στη συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη, που διήρκεσε κάτι λιγότερο από μία ώρα, μίλησε για επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο θα εξάγεται στην Ιταλία και σε γειτονικές χώρες.
Συζήτηση έγινε και για την έλευση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream από τη χώρα μας με κατάληξη απέναντι στην Ιταλία. Πλάνο το οποίο οι Ρώσοι είχαν παγώσει.
Η αποκρατικοποίηση
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ συζήτησε με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom αποκλειστικά και μόνο την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, όπως αναφέρουν κύκλοι του Ταμείου.
Ο κ. Μίλερ έθεσε το ζήτημα της αλλαγής του όρου του διαγωνισμού σύμφωνα με τον οποίο το ποσό της εγγύησης που καταβάλλει ο υποψήφιος αγοραστής στην περίπτωση που αναδειχθεί πλειοδότης αλλά ακυρωθεί η εξαγορά από την Ευρ. Επιτροπή Ανταγωνισμού, πάει υπέρ του Δημοσίου και δεν επιστρέφει στη νικήτρια εταιρεία.
Ο κ. Εμίρης φέρεται να συμφώνησε με τον κ. Μίλερ να δουν το θέμα οι νομικοί των δύο πλευρών. Κάτι βέβαια που αν γίνει, τότε ο όρος θα αλλάξει για όλους τους διεκδικητές. Επίσης, με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος και για την άνοδο του τιμήματος των προσφορών καθώς μειώνεται το επενδυτικό ρίσκο.
Πηγές του Ταμείου σημείωναν τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της απευθείας επαφής «αγοραστών» και «πωλητών», ενώ για το συγκεκριμένο ραντεβού υποστήριζαν ότι οι Ρώσοι βλέπουν συνολικά την ελληνική αγορά ενέργειας και όχι αποσπασματικά.
Παρατηρητές της αγοράς ενέργειας επισημαίνουν πως η διπλή επίσκεψη του στενού συνεργάτη του κ. Πούτιν στην Αθήνα δείχνει το έντονο γεωπολιτικό ενδιαφέρον των Ρώσων και την έγκαιρη τοποθέτησή τους στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μια και αναμένονται σημαντικές ενεργειακές εξελίξεις, με επίκεντρο τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ - ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου