Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

"Θα τα πούμε στα δικαστήρια" λένε μεγαλοκαταθέτες - Τρέχουν στα δικηγορικά γραφεία - Τι λένε Ρώσοι και Κύπριοι δικηγόροι


ΠΟΙΑ ΝΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ
Οι ρωσικές επιχειρήσεις και τράπεζες που αντιμετπίζουν ζημιές από  τη διάσωση  της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή
Ένωση  εξετάζουν το ενδεχόμενο νομικής δράσης.

Οι μεγάλοι καταθέτες-πολλοί από τους οποίους Ρωσοι - θα υποστούν απώλειες έως και...
40 τοις εκατό ως αποτέλεσμα του λεγόμενου «bail-in" για να υποστηριχθεί  € 10 δισεκατομμύρια ($ 13 δισ.) οικονομική βοήθεια της ΕΕ για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.
"Αξίζει να προσπαθούν, δεν πρόκειται να είναι εύκολο, δεν πρόκειται να είναι μια κι έξω 24-ωρη δικαστική υπόθεση», δήλωσε ο Αντρέι Goltsblat, διευθύνων σύμβουλος στη δικηγορική εταιρεία Goltsblat BLP με έδρα τη Μόσχα.
Θα μπορούσε να υπάρξει μια βάση για να μηνύσει είτε την Κύπρο ή μεμονωμένες τράπεζες, λένε οι δικηγόροι που έχουν έρθει σε επαφή με τους πελάτες που ζητούν αποζημίωση.
«Οι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι και μόλις ... προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να πάρουν τα χρήματά τους από την Κύπρο», είπε ο Goltsblat, ο οποίος είπε ότι δύο πελάτες - ένας στη Ρωσία και ένας δεύτερος Ρώσος που διαμένει στην Κύπρο - είχε ρωτήσει σχετικά με τις νομικές επιλογές.
Steven Philippsohn, συνεργάτης στο Λονδίνο-που βασίζεται δικηγορικό γραφείο PCB Litigation, είπε τρεις μεγάλες τράπεζες που βασίζονται σε ή γύρω από τη Ρωσία είχε ζητήσει σχετικά με τη δυνατότητα άσκησης ένδικου μέσου.
«Έχουμε έρθει σε επαφή και να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα επανέλθει σε αυτά, όταν έχουμε περισσότερα νέα», είπε.
Οι Ρώσοι πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος από τα 19 δισ. ευρώ εκτός ΕΕ, σύμφωνα με  την τελευταία μέτρηση της κεντρικής τράπεζας τον Ιανουάριο.
Η μίσθωση ενός δικηγόρου μπορεί να βοηθήσει τους καταθέτες να μειώσουν τις ζημίες τους.
Ακόμα, ωστόσο υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με την πιθανότητα επιτυχίας. Μια προηγούμενη σχέδιο να επιβάλει εισφορά στις καταθέσεις κατάσταση, η οποία περιγράφεται από τους Ρώσους αξιωματούχους ως «απαλλοτρίωση», έχει έσκαψε υπέρ ενός σχεδίου που αναδιαρθρώνει τράπεζες και τα χρηματιστήρια μη-εγγυημένων καταθέσεων για τις μετοχές.
Οι δικηγόροι για να αναλάβουν δράση θα πρέπει να χρησιμοποιήσουνμια διμερή επενδυτική συνθήκη για να δείξουν ότι επενδύσεις θα πρέπει να προστατεύονται. Επενδυτική συνθήκη της Ρωσίας με την Κύπρο δεν έχει επικυρωθεί, όμως, έτσι μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι μέσω συμβάσεων με άλλες χώρες όπου οι ρωσικές εταιρείες μπορούν να έχουν τα οχήματα.
"Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ότι ορισμένα από τα οχήματα που έχασαν τα χρήματα - για παράδειγμα, οι εταιρείες που έχουν συσταθεί από τους Ρώσους στην Βρετανικές Παρθένες Νήσους ή στα νησιά Jersey - μπορεί να υπάρχει μια διμερή επενδυτική συνθήκη και μπορεί να παραβιάζεται, αν μπορούν να αποδείξουν ότι οι άνθρωποι έχουν υποστεί άδικη μεταχείριση ", δήλωσε ο Philippsohn.
Μια δεύτερη επιλογή θα μπορούσε να είναι να αναλάβουν νομική δράση βάσει του διεθνούς δημοσίου δικαίου, μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου. 
Ο Thomas Keane, συν-ιδρυτής στην Κύπρο  του δικηγορικού γραφείου Keane Βγενοπούλου &Associates, δήλωσε ότι ο ενάγων θα μπορούσε να ισχυριστεί σε Κύπριακά ή Ευρωπαιακά δικαστήρια ότι οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία..
Η ελεγχόμενη από το κράτος ρωσική τράπεζα VTB, η ρωσική τράπεζα με τη μεγαλύτερη έκθεση στο νησί, είπε ότι ήταν πρόωρο να σχολιάσει για το αν σχεδιάζει να μηνύσει τις κυπριακές αρχές.
"Ο Όμιλος VTB ακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση. Θα είναι δυνατό να εκτιμηθούν οι συνέπειες μόνο μετά από αξιολόγηση που έχουμε ένα πακέτο των εγγράφων που συντάχθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση," η τράπεζα είπε σε μια δήλωση.
Πηγή : CNBC
scottishbetting.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου