Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Το παιχνίδι ήταν στημένο

Οι Γερμανοί, όπως σημειώνουμε και σε άλλο ρεπορτάζ, έχουν βάλει στόχο τη διάλυση του κυπριακού τραπεζικού τομέα και δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι να το καταφέρουν. Οι πληροφορίες που συλλέξαμε τις τελευταίες μέρες είναι πολλές και προέρχονται από υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους εντός και εκτός της ευρωζώνης. Όλες συγκλίνουν στο ότι...
το γερμανικής εμπνεύσεως σχέδιο του Eurogroup προετοιμαζόταν εδώ και καιρό. Εδώ και έναν χρόνο, για την ακρίβεια.
Στις αρχές του 2012, στα χέρια των αρχηγών κρατών της Ε.Ε. και προφανώς και στην Ουάσιγκτον πήγε η απόρρητη έκθεση αμερικανικής εταιρείας εξόρυξης πετρελαίου που έλεγε ότι τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που ανακοινώθηκαν.
Αυτό είναι εν πολλοίς γνωστό. Αυτό που δεν ξέρει το ευρύ κοινό είναι ότι η έκθεση έγραφε πως τα πρώτα έσοδα από τα κοιτάσματα θα λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία από το 2015 και όχι το 2019. Αυτό διότι υπάρχει αργό πετρέλαιο (Grude Oil), από το οποίο παρασκευάζονται όλα τα βενζινοειδή προϊόντα.
Εδώ και έναν χρόνο, λοιπόν, τα γερμανικά επιχειρηματικά λόμπι πίεζαν να μπουν στην κυπριακή αγορά μέσω του τραπεζικού τομέα, επενδυτικών εταιρειών, υπό σύσταση εταιρειών εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και ασφαλιστικών εταιρειών επενδύσεων.
Όμως συνάντησαν τοίχο. Τα λόμπι ενημέρωσαν τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η κυπριακή οικονομία ήταν ανοιχτή μόνο για Ρώσους, Αμερικάνους και Ισραηλινούς και ότι αυτά τα λόμπι δεν επέτρεπαν σε άλλους να πάρουν κομμάτι από την πίτα.
Έτσι, άρχισε ο μηχανισμός για την κατάρρευση του κυπριακού συστήματος μέσω του τραπεζικού τομέα. Στόχος, η μαζική φυγή των ξένων καταθετών και κυρίως των Ρώσων. Το πάτημα δόθηκε με τη δημιουργία του ελληνικού PSI, από το οποίο οι κυπριακές τράπεζες άρχισαν να κλονίζονται σοβαρά. Δεν είναι τυχαίο το ότι τότε η Γερμανία αρνήθηκε να προνοήσει σχέδιο κάλυψης των απωλειών των κυπριακών τραπεζών και επικεντρώθηκε μόνο στις ελληνικές. Πρωτάκουστο!
Διαβουλεύσεις
Στις 13 Μαρτίου, δύο μέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup που αποφάσισε το κούρεμα των καταθέσεων, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε στο Βερολίνο για διαβουλεύσεις τους ομολόγους του της Αυστρίας, του Λουξεμβούργου, του Λιχτενστάιν και της Ελβετίας. Όταν ρωτήθηκε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου για το περιεχόμενο της συνάντησης, είπε απλώς ότι ήταν πρωτοβουλία του Σόιμπλε για να ανταλλάξει απόψεις με τους γερμανόφωνους υπουργούς.
Όμως, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι σε εκείνη τη συνάντηση τέθηκε το σχέδιο για την Κύπρο, με τον Σόιμπλε να λέει ότι οι άμεσα επωφελούμενες χώρες από τη μαζική εκροή κεφαλαίων από την Κύπρο θα ήταν αυτές που προαναφέραμε. Συνεπώς, θα έπρεπε να γίνουν τα αδύνατα δυνατά για να περάσει το κούρεμα των καταθέσεων. Η Γερμανία βεβαίως έχει άμεσα συμφέροντα στα εν λόγω τραπεζικά συστήματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά το «Όχι» της κυπριακής Βουλής, οι πρώτοι που τράβηξαν το σχοινί είναι οι Αυστριακοί αξιωματούχοι:
• Η υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ δήλωσε ότι η σκληρή στάση προς την Κύπρο πρέπει να παραμείνει σκληρή, όπως και το κούρεμα στις καταθέσεις.
• Ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι ήταν λαλίστατος και μίλησε παντού για το ότι η κρίση στην Κύπρο δεν είναι συστημική και ότι οι Κύπριοι καλά θα κάνουν να καθίσουν φρόνιμα.
• Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί το νησί να βγει και από το ευρώ.
• Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν και όλοι οι Γερμανοί αξιωματούχοι.
Συνταγή τρομοκρατίας
Την ώρα που γράφεται το ρεπορτάζ, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Μάλτα, η Αυστρία και η Εσθονία επιμένουν στο κούρεμα των καταθέσεων πάνω από τις εκατό χιλιάδες. Φαίνεται πως και το Eurogroup θα επιμείνει γι’ αυτό χωρίς υποχωρήσεις.
Η τρόικα που βρίσκεται στην Κύπρο πήρε γραμμή από τα αφεντικά της στις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη να σκληρύνει κι άλλο τη γραμμή της. Πήρε εντολή να απορρίψει όποιο σενάριο και αντιπρόταση θα κατέθετε η κυπριακή πλευρά. Όπως κι έγινε. Οι τροϊκανοί παρέλασαν από το Προεδρικό, τη Βουλή, την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και έλεγαν παντού «Όχι». Στόχος τους είναι να επαναλάβουν τη γνωστή συνταγή τρομοκρατίας, όπως στην Ελλάδα, και ελπίζουν ότι το κόλπο θα πιάσει και στους Κύπριους.
Ο σκοπός των Γερμανών είναι – και θα παραμείνει – να αγοράσουν φθηνά και με απαράδεκτους όρους ό,τι βγει προς πώληση μετά την κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού τομέα. Θα ελέγξουν έτσι την οικονομία όταν το φυσικό αέριο θα αρχίσει να αποφέρει δισεκατομμύρια.
Όμως οι Κύπριοι γνωρίζουν καλά ότι, εάν δεχθούν τη διάλυση της οικονομίας, θα πρέπει αργά ή γρήγορα να δεχθούν και μία λύση του Κυπριακού, η οποία θα τους επιβληθεί όταν θα είναι σε αδύναμη θέση και πάντα υπό την απειλή της πτώχευσης.
Δικαιολογημένα λοιπόν η Τουρκία πανηγύρισε την απόφαση του Eurogroup. Στην Αθήνα αντιλαμβάνονται τι παίζεται; Θα κάνουν κάτι ή θα παραμείνουν δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι;


topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου