Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Το κόλπο με τα φάρμακα

Το κόλπο με τα φάρμακαΦαρμακαποθήκες και φαρμακοποιοί προκαλούν τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά.


Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, χαρακτηρίζοντας τις ελλείψεις «τεχνητές». Ορισμένοι φαρμακοποιοί και φαρμακαποθηκάριοι -εξήγησε- πραγματοποιούν μαζικές επανεξαγωγές φαρμάκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η τιμή τους είναι πιο υψηλή.
Ανέφερε, δε, χαρακτηριστικά ότι...
πέντε φαρμακαποθήκες στην Ελλάδα στέλνουν διανομείς στα φαρμακεία. Πληρώνουν στους φαρμακοποιούς το ποσοστό κέρδους που θα είχαν εάν πωλούσαν τα εν λόγω σκευάσματα, τα οποία παίρνουν ως επιστροφές και τα επανεξάγουν σε πολλαπλάσια τιμή.
Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια αφορολόγητα και οι φαρμακαποθήκες πολλά περισσότερα.
Οι καταγγελίες του κ. Σαλμά προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ). Ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος κάλεσε τον υπουργό να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για το θέμα. Ο πρόεδρος του ΦΣΑ τονίζει ότι έχουν υπάρξει και παλαιότερα καταγγελίες του κ. Σαλμά για το θέμα, χωρίς να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι.
Ο κ. Λουράντος αποδίδει τις ελλείψεις σε υποτροφοδότηση της αγοράς από φαρμακευτικές εταιρείες. Εχει, δε, στη διάθεσή του τιμολόγια όλων των πολυεθνικών προς τις φαρμακαποθήκες, από τα οποία προκύπτει ότι οι ποσότητες των φαρμάκων που διοχετεύουν προς αυτές είναι σε μονοψήφιο αριθμό.

Για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Γιάννης Τούντας, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ότι έχει ήδη μεριμνήσει για τη συνέχιση της διάθεσης των αναντικατάστατων φαρμακευτικών προϊόντων, ώστε να μη δημιουργηθεί θεραπευτικό κενό.
Σύμφωνα με τον κ. Τούντα, βασική αιτία των ελλείψεων αποτελεί η οικονομική κρίση. Η έλλειψη ρευστότητας και ο περιορισμός των πιστώσεων έχει δυσχεράνει τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών - φαρμακαποθηκών - φαρμακείων.
Αποσύρσεις
Το κόλπο με τα φάρμακα
Σε ό,τι αφορά τις αποσύρσεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά παρουσιάζεται αύξηση το 2012 (203 σκευάσματα, έναντι 99 το 2011, σε σύνολο 12.500 αδειοδοτημένων φαρμάκων). Από αυτά τα 25 είναι μοναδικά (κυρίως κολλύρια και αντιικά φάρμακα) και από αυτά μόνο τα 3 είναι αναντικατάστατα (οιστρογόνο, ειδική ανοσοσφαιρίνη και ενέσιμο αντιβιοτικό). Ο πρόεδρος του ΕΟΦ αποδίδει τις αποσύρσεις κυρίως στις χαμηλές τιμές που έχουν τα φάρμακα στη χώρα μας. Θεωρεί, όμως, αναγκαίες τις μειώσεις των τιμών, προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Ταμείων.
ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Ανοιχτό το θέμα διάθεσης φαρμάκων από σούπερ μάρκετ
Θετική χαρακτηρίζουν οι φαρμακοποιοί την άρνηση του υπουργείου Υγείας να επιτρέψει τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από τα σούπερ μάρκετ. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), ωστόσο, τηρεί στάση αναμονής, καθώς το θέμα αναμένεται να τεθεί εκ νέου από τους εκπροσώπους της τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προωθούν επίμονα την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ. Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, ζητήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προωθηθεί άμεσα σχετική ρύθμιση.
Η ελληνική πλευρά αντιτάσσει το επιχείρημα ότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα με παρενέργειες και αντενδείξεις και δεν μπορεί να χορηγούνται χωρίς παρουσία φαρμακοποιού. Εκτιμάται, δε, ότι μία πιθανή απελευθέρωση της αγοράς, θα αύξανε κατά δύο ή τρεις φορές τις τιμές, όπως δείχνει και πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Στις 13 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα χορηγούνται από τα φαρμακεία και στις 14 και από άλλα καταστήματα, όπως σούπερ μάρκετ. Ακόμη και εκεί που διατίθενται ελεύθερα, υπάρχουν περιορισμοί, κυρίως στις θεραπευτικές κατηγορίες. Σε χώρες (εκτός Ευρώπης) όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί, παρατηρούνται φαινόμενα πλήρους εμπορευματοποίησης, όπως πώληση με πιστωτικές κάρτες ή προσφορές «οικογενειακών» συσκευασιών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου