Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Αλλο ένα πιόνι της νέας τάξης πραγμάτων!!! Νέος Πάπας ο Αργεντινός Μάριο Μπεργκόλιο

Νέος Πάπας ο Αργεντινός Μάριο ΜπεργκόλιοΟ νέος Πάπας είναι ο 76χρονος Αργεντινός Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, ο οποίος επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος Α', που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από Ποντίφικα. Ο Μπεργκόλιο συγκινημένος, ταπεινός και μειλίχιος, χαιρέτησε τους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και τους ευλόγησε, ενώ το πλήθος φώναζε «Ζήτω ο Πάπας!».

«Σας ευχαριστώ για την υποδοχή. Πρώτα θα ήθελα να...
προσευχηθούμε όλοι μαζί για τον Βενέδικτο ton 16ο», ήταν τα πρώτα λόγια του Μπεργκόλιο, του πρώτου Πάπα από την Λατινική Αμερική, ο οποίος στην συνέχεια είπε το «Πάτερ Ημών».

«Και τώρα ξεκινάμε μαζί αυτή την διαδρομή, της εκκλησίας της Ρώμης, επίσκοπος και λαός, μια (διαδρομή) αδελφοσύνης, αγάπης, πίστης μεταξύ μας...Ας προσευχηθούμε για μας, ο ένας για τον άλλο... Ελπίζω να είναι αποδοτική αυτή η διαδρομή της εκκλησίας», είπε ο Μπεργκόλιο, δίνοντας το στίγμα του ποντιφικάτου του.
Ακολούθως ευλόγησε τους πιστούς και τους ζήτησε να προσευχηθούν για τον ίδιο, σιωπηρά. Μετά το πέρας της ευλογίας, ευχαρίστησε ξανά το πλήθος που φώναζε «ζήτω ο Πάπας», είπε «θα τα πούμε σύντομα», προσθέτοντας ότι αύριο θα προσευχηθεί στην Παναγία. Στην συνέχεια καληνύχτησε το συγκεντρωμένο πλήθος και ευχήθηκε «καλή ξεκούραση».

Τις ευχές του για την εκλογή του «υπηρέτη των φτωχών και των αδυνάμων» εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι η επιιλογή Πάπα από την Λατινική Αμερική, δείχνει την «δύναμη και την ζωτικότητα» μιας περιοχής που παίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο. «Ας μοιραστούμε την χαρά αυτής της ιστορικής ημέρας» δήλωσε ο Ομπάμα. «Σημαντική μέρα για 1,2 δισεκατομμύρια καθολικούς σε όλο τον κόσμο» ήταν το μήνυμα του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για την εκλογή.

Το όνομα του Μπεργκόλιο μπορεί να μην αναφέρονταν μεταξύ των επικρατέστερων, ωστόσο, ήταν ήδη ανάμεσα στους υποψήφιους Ποντίφικες, κατά την εκλογή του 2005. Μάλιστα ειδικοί αναφέρουν ότι ήταν ο καρδινάλιος που «κόντραρε» τότε τον Ράτσινγκερ, καθώς φέρεται να ήρθε δεύτερος σε αριθμό ψήφων μετά τον Βενέδικτο.
Ο Μπεργκόλιο έχει ιταλικές ρίζες. Η οικογένειά του μετακόμισε από την Ιταλία στην Αργεντινή και όπως γράφει η εφημερίδα Nacion, έχει πάθος με το ποδόσφαιρο-είναι οπαδός της ομάδας Σαν Λορέντζο του Μπουένος Άιρες- αλλά και με το ταγκό.
Η αγωνία για τους πιστούς καθολικούς έλαβε τέλος στις 19.06 (20.06 ώρα Ελλάδας) το βράδυ της Τετάρτης, όταν βγήκε λευκός καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα, μετά το πέρας της πέμπτης ψηφοφορίας.

ethnos.gr/ επιμέλεια: Δήμητρα Ράγια
(πηγές: La Repubblica)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου