Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Οι λίστες πέφτουν σαν βροχή

Οι λίστες πέφτουν σαν βροχή  O «σεισμός» που προκλήθηκε στην πολιτική ζωή της Κύπρου με το δημοσίευμα του «Εθνους» για τη λίστα πολιτικών προσώπων στα οποία φέρεται ότι οι τράπεζες της Κύπρου, που έσυραν στον γκρεμό την κυπριακή οικονομία, διέγραφαν συστηματικά δάνεια που είχαν χορηγήσει σε κομματικά στελέχη και παράγοντες της δημόσιας διοίκησης, φαίνεται ότι αποτελεί μόνο την αρχή μίας μακράς διαδικασίας στη Μεγαλόνησο όπου οι πολίτες απαιτούν να αποδοθούν ευθύνες σε όσους οδήγησαν σε αδιέξοδο την κυπριακή οικονομία.


Η λίστα-φωτιά που δημοσίευσε το «Εθνος» και αποτελεί...
αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας, είναι η πρώτη από μία σειρά καταλόγων προσώπων για τα οποία οι Αρχές της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας θα ελέγξουν τις συναλλαγές τους με τις κυπριακές τράπεζες την περίοδο πριν από την απόφαση του Eurogroup και την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης στο νησί.
Στις λίστες που «έρχονται» περιλαμβάνονται τα πολιτικά πρόσωπα και οι επιχειρηματίες που «έστειλαν» τα χρήματά τους στο εξωτερικό για να τα «σώσουν» αξιοποιώντας πληροφορίες από κυβερνητικούς αξιωματούχους πριν από την απόφαση του Eurogroup για το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας και την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου που προέβλεπε «κούρεμα» των καταθέσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μ. Σαρρής σε τηλεοπτική εκπομπή παραδέχτηκε ότι η πολιτική και τραπεζική ηγεσία του νησιού γνώριζε πριν από το Eurogroup της 15ης Μαρτίου ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων θα έπεφτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τους Ευρωπαίους, ενισχύοντας έτσι τις υπόνοιες ότι υπήρξε «εσωτερική πληροφόρηση» σε όσους πρόλαβαν να πάρουν τα χρήματά τους.
Από την έρευνα δεν θα απουσιάσει βέβαια και η λίστα των προσώπων που κατάφεραν να «σηκώσουν» τις καταθέσεις τους από θυγατρικές των δύο κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό τις ημέρες που όλες οι τράπεζες στη Μεγαλόνησο ήταν κλειστές.
Χαριστικές διαγραφές
Σε κάθε περίπτωση οι χαριστικές διαγραφές χρεών και δανείων σε πολιτικά πρόσωπα της Κύπρου αλλά και σε επιχειρήσεις που ήταν συνδεδεμένες με κομματικά στελέχη, βουλευτές αλλά και παράγοντες της δημόσιας διοίκησης είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Η αποκάλυψη του «ομφάλιου λώρου» μεταξύ του τραπεζικού και του πολιτικού συστήματος στην Κύπρο αναδίδει το άρωμα της διαπλοκής ξεσηκώνοντας τους Κύπριους πολίτες που διεκδικούν την άμεση απόδοση δικαιοσύνης και την τιμωρία αυτών που οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή το νησί.
Οι λίστες που αποτελούν την άκρη του νήματος για τη διερεύνηση του οργίου της ρεμούλας και της διαφθοράς περιλαμβάνουν -σύμφωνα με πληροφορίες- και ονόματα από την ελληνική πολιτική και επιχειρηματική σκηνή.
Ετσι, οι αποκαλύψεις στην Κύπρο αναμένεται να σηματοδοτήσουν έναν νέο κύκλο ερευνών και στην Ελλάδα για όσους συμμετείχαν στο «πλιάτσικο» των κυπριακών τραπεζών, όπως χαρακτηρίζει ο Τύπος στη Μεγαλόνησο την κατάσταση που επικρατούσε στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Ο τίτλος του λογαριασμού που αναγράφεται στη λίστα που δημοσίευσε το «Εθνος» είναι: «Διαγραφές Χορηγήσεων συγκεκριμένων ομάδων και ατόμων (μέλη ΔΣ, Ανώτατη Εκτελεστική Διεύθυνση και Πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα» και αφορά την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου.
Την ίδια στιγμή οι πολίτες στην Κύπρο μέσα σε μία εβδομάδα αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, τον περιορισμό στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες, το «κούρεμα» των καταθέσεων αλλά και τα επώδυνα μέτρα τα οποία θα περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, που θεωρείται βέβαιο ότι θα αφορούν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και περικοπές κοινωνικών παροχών.
Για τη διερεύνηση της «κυπριακής λίστας Λαγκάρντ», όπως χαρακτηρίστηκε στην Κύπρο η κατάσταση με τα ονόματα για τα οποία έγινε διαγραφή χρεών από τις τράπεζες, ορίστηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας Ερευνητική Επιτροπή για την αναζήτηση ποινικών, αστικών και πολιτικών ευθυνών όσων συνέβαλαν στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στη Μεγαλόνησο.
Κάθαρση
Η τρόικα των δικαστών, με επικεφαλής τον Γ. Πική, πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου, και μέλη τους πρώην δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου Π. Καλλή και Γ. Κωνσταντινίδη, θα ξεκινήσει την έρευνα από το 2006 έχοντας το δικαίωμα να καλέσει σε κατάθεση ακόμα και πρόσωπα από το εξωτερικό.

Η απόφαση του Eurogroup και το κλείσιμο των τραπεζών στην Κύπρο έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στην κοινωνία της Μεγαλονήσου.
Ο Τύπος στο νησί κάνει λόγο για ευθύνες της πολιτικής και τραπεζικής ηγεσίας μετά τις αποκαλύψεις για χαριστικές ρυθμίσεις σε πολιτικούς και διοικητικούς παράγοντες του νησιού.
Για τους Κύπριους πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και τα σπίτια που κατοικούν λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων, μετά την οικονομική και τραπεζική καταστροφή που επήλθε από τη διακοπή των τραπεζικών συναλλαγών, αποτελεί πρόκληση η διαγραφή χρεών ύψους 1,2 δισ. ευρώ, όπως περιγράφεται στη λίστα των χαριστικών ρυθμίσεων.
Οι διαγραφές χρεών που ξεκινούν από τα ποσά των 16.000-17.000 ευρώ και φτάνουν σε 2,8 εκατ. ευρώ θα ελεγχθούν για τη νομιμότητά τους, καθώς οι περισσότερες πραγματοποιήθηκαν από το 2010 έως και το 2012, περίοδο όπου ήδη η οικονομική κρίση είχε χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας.
Ενα μεγάλο μέρος των διαγραφών μάλιστα πραγματοποιήθηκε το 2012 κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα που είχε ως αντικείμενο την υπογραφή μνημονίου για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.
Νίκος Β. Τσίτσας nbtsitsas@pegasus.gr

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου