Διαμαρτυρία από το Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδος κατά της Πολιτείας που εξολοθρεύει Τέχνη και καλλιτέχνες:
«Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ. ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ»
του Μάκη Βραχιολίδη
vrachiolidis@yahoo.gr
Το Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδος πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Πινακοθήκη Αθηνών, για τα μέτρα εξόντωσης που επιβάλλει η τρικομματική κυβέρνηση σε βάρος της Τέχνης και των εκπροσώπων της, μέτρα που θα...
επιδεινωθούν και θα εξοντώσουν το πολιτισμικό αγαθό που γεννήθηκε εδώ, στην Ελλάδα! Εικαστικοί καλλιτέχνες, από πολλούς χώρους, όπως ηθοποιοί, λογοτέχνες και μουσικοί, συναντήθηκαν χθες στις 11.30 έξω από την Πινακοθήκη Αθηνών για να διαδηλώσουν στο δικαίωμα της Τέχνης ως κοινωνικού αγαθού και να καλέσουν την κυβέρνηση να αποσύρει τα άθλια σε βάρος τους μέτρα.
Πρόκειται για έγκλημα το οποίο ολοκληρώνουν οι αρμόδιοι υπουργοί Πολιτισμού (Τζαβάρας) , Οικονομικών (Στουρνάρας-Σταϊκούρας).
Η πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Εύα Μελά, μιλώντας στην «Ε.Ω.» και αναφερόμενη στη στάση που κράτησαν απέναντι στους καλλιτέχνες οι προαναφερόμενοι υπουργοί, υπογράμμισε: «Φάγαμε πόρτα όπως λέει ο λαός! Πριν από μερικές μέρες είχαμε μία ακόμη συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα, η οποία όμως δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντική».
Φαίνεται πως στους υπουργούς έχει γίνει συνείδηση αυτό που τους είπε ο κ. Σαμαράς: «Θα κάτσουμε στα τέσσερα» απέναντι στους τροϊκανούς! Αυτή είναι η ...διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, οι οποίοι αποφασίζουν και διατάσσουν τον πολιτισμικό θάνατο της Ελλάδος! Της χώρας που γέννησε και μεταλαμπάδευσε παγκοσμίως την Τέχνη και τον Πολιτισμό.
Η κ. Μελά σπεύδει να διευκρινίσει ότι το έγκλημα σε βάρος της Τέχνης και της παράδοσης της χώρας μας, είναι διαρκές και πολύχρονο: «Δεν είναι τα μέτρα της τρόικας αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έχει ξεκινήσει από το 1992 την αποδόμηση του θεσμικού πλαισίου για τις Τέχνες. Δεν το περιορίζουμε στην τρόικα αλλά είναι κάτι που γίνεται εδώ και 20 χρόνια, χρόνο με το χρόνο. Ήδη σε πρώτη φάση καταργήθηκαν οι συντάξεις το 1994, μετά ξαναχτυπήθηκαν το 2002, ξαναχτυπήθηκαν το 2007. Δεν είναι κάτι που έρχεται ως «κεραυνός εν αιθρία» σε βάρος της Τέχνης».
Τι διεκδικούν οι καλλιτέχνες;
Μελά: Διεκδικούμε μια άλλη αντιμετώπιση στο θέμα της τέχνης. Η τέχνη πλήττεται όπως πλήττεται και όλος ο ελληνικός λαός βάλλεται από την αβάσταχτη φορολογία, από την μεγάλη απαξίωση που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα, από το κτύπημα που δέχεται στα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά. Πρόσφατα μάλιστα, ανέβηκε στο διαδίκτυο η πρόθεση του Υπουργείου να καταργήσει αυτές τις ελάχιστες συντάξεις που έδινε. Ο χώρος της Τέχνης είναι τελείως απαξιωμένος και η διαμαρτυρία μας αφορά τον ελληνικό λαό συνολικότερα. Θεωρούμε ότι η Τέχνη είναι κοινωνικό δικαίωμα και πρέπει όλοι να έχουμε δικαίωμα στην έκφραση και τη δημιουργία. Ο νέος καλλιτέχνης, μόνο στην πυρά δεν μπαίνει με τα μέτρα που υπάρχουν.
Ο αγώνας σας πότε ολοκληρώνεται;
Μελά: Σήμερα κάναμε ένα ξεκίνημα με στόχο να δημοσιοποιήσουμε τα προβλήματα και να καλέσουμε το λαό να διεκδικήσει το αυτονόητο. Να διεκδικήσει το δικό του δικαίωμα στη ζωή, την τέχνη, τον πολιτισμό.
Σε ψήφισμα Διαμαρτυρίας και ανακοινώσεις τους, οι καλλιτέχνες, μεταξύ των άλλων ανέφεραν:
«Καλούμε όλους τους καλλιτέχνες, τους εργαζόμενους στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, τους εργαζόμενους, συσπειρωμένοι στους μαζικούς φορείς, να διεκδικήσουμε:
1. Να αποσυρθεί το σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων των εποπτευόμενων από το κράτος πολιτιστικών φορέων. Κανένας φορέας να μη συγχωνευτεί, κανένας να μην περάσει στην Τοπική Διοίκηση. Με τη λειτουργία του «Καλλικράτη» στην Τοπική Διοίκηση είναι βέβαιο το ξεπούλημά τους στους ιδιώτες ή η διάλυσή τους.
2. Θεωρούμε ότι για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συμφέροντος οι εποπτευόμενοι από το ΥΠΑΙΘΠΑ φορείς πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιοι (ΝΠΔΔ) με καθοριστική συμμετοχή στις διοικήσεις τους των συλλογικών φορέων των καλλιτεχνών και των εργαζομένων σε αυτούς. Αυτό αποτελεί τη μοναδική δικλείδα ελέγχου της διαχείρισής τους . Με τη διασφάλιση της σταθερής και πλήρους εργασίας για τους εργαζόμενους χωρίς καμία περικοπή θέσεων .
3. Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση στον Πολιτισμό στο 2% του κρατικου προϋπολογισμού Θα πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις σε χρηματοδότηση, υποδομές και σε ειδικευμένο μόνιμο προσωπικό για την λειτουργία των δημόσιων φορέων του Πολιτισμού ώστε να συνεισφέρουν στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και στην υπηρέτηση του Πολιτισμού ως κοινωνικού αγαθού. .
4. Κανείς ιδιώτης να μη συμμετέχει στους κρατικούς θεσμούς για την πολιτιστική ανάπτυξη. Η πρόσδεση της τέχνης στα ιδιωτικά συμφέροντα και ο εναγκαλισμός του κράτους με τους επιχειρηματίες στο χώρο του Πολιτισμού περιορίζει και δεσμεύει καταστροφικά την καλλιτεχνική δραστηριότητα, είναι μακριά και εξω από τις πραγματικές λαϊκες ανάγκες στον πολιτισμό.
5. Ο Πολιτισμός και η Ιστορία του είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο της αυτογνωσίας κάθε λαού. Απαιτούμε να διευκολυνθεί η πρόσβαση του λαού, των λαϊκών στρωμάτων στα μουσεία, στις βιβλιοθήκες, στα θέατρα, στις πινακοθήκες, στις συναυλίες και γενικότερα στην πολιτιστική δραστηριότητα. Να καθιερωθεί φθηνό εισιτήριο και δωρεάν είσοδος για τους νέους και τους ανέργους, να επανέλθει η δωρεάν είσοδος για τους καλλιτέχνες και να επανέλθει η δωρεάν είσοδος για όλο το λαό μια μέρα την εβδομάδα, στα πλαίσια της ανάγκης για την ανάπτυξη της μόρφωσης όλων ιδιαίτερα των νέων».
"Ελεύθερη Ώρα"
www.makeleio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου