Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Γκαζώνοντας με ένα τηγάνι λάδι!

Άγγελος Ρουχώτας
Aνακύκλωση χαρτιού, πλαστικού, αλουµινίου, εσχάτως και προϊόντων µε εξαιρετικά βλαβερές συνέπειες για το περιβάλλον, όπως οι µπαταρίες. Είναι γεγονός ότι η ανακύκλωση έχει µπει για τα καλά στη ζωή µας και όλο περισσότεροι είναι εκείνοι που κάνουν τα αυτονόητα, συµβάλλοντας µε τον τρόπο τους στην εναρµόνιση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων µε τη φύση. Πλέον τείνει να µπει στην καθηµερινότητά µας ακόµα µια φιλική προς το περιβάλλον συνήθεια, η οποία µπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά προσοδοφόρα. Ο λόγος για την ανακύκλωση του τηγανέλαιου µε απώτερο σκοπό τη µετατροπή του, µέσω ειδικής επεξεργασίας, σε βιοκαύσιµο...


 Ίσως στο πρώτο άκουσµα να ξενίζει η προοπτική κίνησης αυτοκινήτων µε λάδι που έχει χρησιµοποιηθεί στο τηγάνισµα, αλλά είναι κάτι απολύτως πραγµατοποιήσιµο. Στις ΗΠΑ η χρήση του παραγόµενου βιοντίζελ παρουσιάζει συνεχή αύξηση, καθώς, σύµφωνα µε τον ∆ιεθνή Οργανισµό Ενέργειας, υπάρχει ανάγκη προώθησης εναλλακτικών καυσίµων στον τοµέα της µεταφοράς, και όχι µόνο. Επιπλέον είναι εξαιρετικά σηµαντική η χρήση εναλλακτικών καυσίµων έναντι του πετρελαίου και των προϊόντων του, τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για οικονοµικούς λόγους.

Τηγανέλαιο made in Greece

Η ανακύκλωση του τηγανέλαιου έχει λάβει αρκετά µεγάλες διαστάσεις στην Ελλάδα αφού αρκετοί είναι οι δήµοι οι οποίοι ενθαρρύνουν τους πολίτες να συλλέγουν το χρησιµοποιηµένο λάδι, ενώ οι µεγαλύτερες ποσότητες συγκεντρώνονται από εστιατόρια. Άλλωστε η ελληνική κουζίνα βασίζεται σε µεγάλο βαθµό στο ελαιόλαδο, ένα προϊόν που παράγει σε αφθονία η χώρα µας.

 Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) πρωτοπορεί σε αυτόν τον τοµέα και, αξιοποιώντας τις ποσότητες τηγανέλαιου οικιακής και επαγγελµατικής χρήσης, παράγει το δικό του βιοκαύσιµο, δίνοντας σάρκα και οστά σε ένα φιλόδοξο σχέδιο που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών.

 Όπως εξηγεί η εκπρόσωπος της ερευνητικής οµάδας του Κέντρου, Στέλλα Μπεζεργιάννη, το συγκεκριµένο προϊόν αποτελεί ένα ντίζελ δεύτερης γενιάς από τηγανέλαιο. Το ΕΚΕΤΑ συνεργάζεται µε τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης και ήδη από το 2011 στους δρόµους της πόλης κινείται απορριµµατοφόρο αποκλειστικά µε το βιοκαύσιµο που παράγει το Κέντρο. Η χρηµατοδότηση αυτού του πιλοτικού εγχειρήµατος έγινε από το κοινοτικό πρόγραµµα «Life+». Τα χαρακτηριστικά του καυσίµου του ΕΚΕΤΑ είναι εντυπωσιακά, αφού έχει υψηλή θερµογόνο δύναµη, ταυτόχρονα είναι περιβαλλοντικά φιλικό και η εξοικονόµηση καυσίµου φτάνει το 10%-20% σε σχέση µε το συµβατικό ντίζελ.

Η έρευνα του ΕΚΕΤΑ αποσκοπεί στην προώθηση του βιοκαυσίµου ως υποκατάστατου του ντίζελ, µε το βλέµµα στη δυνατότητα χρήσης του από το ευρύ κοινό για εφαρµογή σε κινητήρες αµαξιών, πλωτών µέσων αλλά και αεροπλάνων. Σύµφωνα µε τη Στ. Μπεζεργιάννη: «Έχει οργανωθεί ένα καινοτόµο δίκτυο συλλογής τηγανέλαιου, στο οποίο συµµετέχουν εστιατόρια του ∆ήµου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον έχουν δηµιουργηθεί σηµεία συλλογής για το οικιακό λάδι. Μέχρι στιγµής η παραγωγή τηγανέλαιου της χώρας καλύπτει το 9,5% των αναγκών ντίζελ και στόχος είναι έως το 2020 το ποσοστό αυτό να έχει υπερβεί κατά πολύ το 10%. Μεγάλη σημασία έχει φυσικά η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η ενημέρωση γύρω από το ζήτημα, αφού το χρησιμοποιημένο λάδι μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα». Η φύση του βιοκαυσίμου και το γεγονός ότι προέρχεται από υπολειμματική βιομάζα συνεπάγεται τη χαμηλή εκπομπή ρύπων, άρα και την ελάττωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

 Το βιοντίζελ έχει πολλούς λόγους να καταστεί ελκυστικό στο κοινό, διότι εξαιτίας του μικρού κόστους της διαδικασίας παραγωγής του είναι αρκετά φθηνότερο από τα συμβατικά καύσιμα. Το ΕΚΕΤΑ, στην προσπάθειά του για επέκταση του εύρους των ερευνών του, συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες που χρηματοδοτούν το έργο του, το οποίο παρουσιάζει υποσχόμενες προοπτικές σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Πρωτοπόροι δήμοι

Η επιτυχημένη εφαρμογή της ανακύκλωσης του τηγανέλαιου ωθεί όλο και περισσότερους δήμους στην υιοθέτηση ανάλογων προγραμμάτων. Ένας από τους τελευταίους, που πρόσφατα δραστηριοποιήθηκαν σε αυτόν τον τομέα, είναι ο Δήμος Καλαμαριάς. Η εκ των υπευθύνων του συγκεκριμένου εγχειρήματος, Ιωάννα Βαθυλάκη, τόνισε: «Ο δήμος ευαισθητοποιημένος από τις τραγικές επιπτώσεις της απόρριψης των υπολειμμάτων λαδιού στη θάλασσα, ενεργοποιήθηκε και έθεσε σε εφαρμογή, σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία, την ανακύκλωση του τηγανέλαιου. Ο στόχος του προγράμματος είναι σε πέντε μήνες να συγκεντρωθεί ποσότητα ενός τόνου».

Παράλληλα, το ίδιο πρότζεκτ λαμβάνει χώρα και στον Δήμο Τρίπολης, όπου κατά τον αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Κατσαφάνα υπήρχε προηγούμενη εμπειρία σε ανάλογες προσπάθειες. «Αποβλέπουμε τόσο σε περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά οφέλη. Από μελέτες που έχουν διεξαχθεί γνωρίζουμε ότι τα καταστήματα εστίασης της Τρίπολης παράγουν 70.000 λίτρα τηγανέλαιο ετησίως, ποσότητα αρκετή για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πετρελαιοκίνητων οχημάτων του δήμου» ανέφερε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος.

Αναφορικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη συγκέντρωση του τηγανέλαιου η Ιωάννα Βαθυλάκη υπογράμμισε: «Οι ιδιώτες συνήθως σε δικά τους μπουκάλια φέρνουν το λάδι στον δήμο ή μπορεί να σταλεί προσωπικό ώστε να το συλλέξει από τους δημότες. Από την άλλη, στα εστιατόρια έχουν δοθεί δοχεία πενήντα λίτρων για τη συλλογή του τηγανέλαιου που χρησιμοποιούν. Όσον αφορά τους ιδιώτες, ως ανταμοιβή για την ανακύκλωση, τους προσφέρονται προϊόντα καθημερινής χρήσης που χορηγούνται από την εταιρεία που συνεργαζόμαστε». Στον τομέα των προνομίων που θα ενθαρρύνουν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών να συμμετέχουν, ο Δήμος Τρίπολης εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε ένα ουσιαστικό βήμα: «Σκεφτόμαστε να προσφέρουμε κάποια μπόνους στους δημότες που είναι ενεργοί στην ανακύκλωση. Πιθανόν να πρόκειται για κάποια μείωση των δημοτικών τελών ή κάτι αντίστοιχο ως ανταμοιβή απ’ τον δήμο».

Τέλος, είναι άξια λόγου τα φιλόδοξα σχέδια του Δήμου της Τρίπολης, σχετικά με τη φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη: «Πέραν του τηγανέλαιου, στα άμεσα πλάνα μας είναι και η παραγωγή βιοντίζελ από ενεργειακά φυτά που θα καλλιεργούν οι αγρότες της περιοχής. Κάνουμε μελέτες γύρω από τη βιομάζα και κατά πόσον η εκμετάλλευσή της θα προσφέρει ένα συμπληρωματικό εισόδημα στους πολίτες».


topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου