Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Μισθός πίσω από το κάγκελα με τη βούλα του Νόμου


Οι ταμίες που δολοφόνησαν τον Δήμαρχο Παγγαίου και δημιούργησαν τρύπα 170.000 ευρώ στα ταμεία του Δήμου συνεχίζουν να λαμβάνουν κανονικά το 50% του μισθού τους...

Η αποτρόπαιη δολοφονία του Δημάρχου Παγγαίου, Τριαντάφυλλου Κακούδη, το Δεκέμβριο του 2009 είχε συγκλονίζει το πανελλήνιο.
Οι ταμίες του Δήμου είχαν δολοφονήσει τον 46χρονο Δήμαρχο για να μην αποκαλυφθεί το οικονομικό σκάνδαλο χιλιάδων ευρώ που υπήρξε στα ταμεία του μικρού Δήμου Παγγαίου.

Της Λίλης Τζίμα

Οι δύο υπάλληλοι καταδικάστηκαν...
σε ισόβια και 17 χρόνια κάθειρξης αντίστοιχα αλλά μάλλον δεν δείχνουν κανένα ίχνος μεταμέλειας αφού μετά τα ποινικά και οικονομικά εγκλήματα που διέπραξαν, συνεχίζουν να λαμβάνουν το μισθό τους ως υπάλληλοι στο Δήμο!

Μισθός πίσω από τα κάγκελα
Τρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που η υπόθεση αποκαλύφθηκε και οι δύο ταμίες, Σάββας Σαλτουρίδης και Ιωακείμ Μόνος από τη θέση τους στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου βρέθηκαν στην φυλακή.

Τρία χρόνια και ακόμη το πειθαρχικό δεν έχει συνεδριάσει για να ληφθεί η απόφαση απόλυσης τους.

Ο προσωρινός Δήμαρχος Παγγαίου, Απόστολος Τσακίρης προκειμένου να σταματήσει ο Δήμος να πληρώνει τους ανθρώπους που υπεξαίρεσαν χρήματα από τα ταμεία του Δήμου και δολοφόνησαν το Δήμαρχο προσπάθησε να διακόψει την μισθοδοσία τους.

Ο Σάββας Σαλτουρίδης και Ιωακείμ Μάνος, 50 και 51 ετών αντίστοιχα, μηνύσαν τον αντικαταστάτη του δολοφονημένου δημάρχου για την διακοπή της καταβολής του 50% του μισθού τους παρά την μαύρη τρύπα των 710.000 ευρώ που είχαν δημιουργήσει στα ταμεία.

Κινούμενοι νομικά κατά της δημαρχιακής απόφασης ζητούσαν να λαμβάνουν κανονικά τη μισθοδοσία τους. Και όχι άδικα...

Σύμφωνα με το άρθρο 109 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (ν. 3584/2007) οι επίορκοι υπάλληλοι λαμβάνουν το 50% του μισθού τους μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις στο Β' βάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο.





Ο δήμαρχος δηλαδή, που είχε λάβει αυτή την απόφαση και δεν κατέβαλλε το μισθό στους δύο κατηγορούμενους για δολοφονία και υπεξαίρεση, θα μπορούσε να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος εάν δεν ακολουθούσε το γράμμα του νόμου.

Τον Αύγουστο του 2010 –πριν το Παγγαίο συνενωθεί με τους άλλους δήμους στα πλαίσια του «Καλλικράτη» - συγκροτήθηκε πειθαρχικό συμβούλιο που επέβαλλε στους δύο υπαλλήλους την απόφαση της πειθαρχικής παύσης. Οι δύο υπάλληλοι προσέφυγαν κατά της απόφασης με αποτέλεσμα να πρέπει να υπάρξει απόφαση από Β' βάθμιο πειθαρχικό συμβουλίου.

Ο «Καλλικράτης» παρέτεινε τη διαδικασία σχηματισμού των συμβουλίων με αποτέλεσμα από τον Αύγουστο του 2010 να συγκροτούνται νέα πειθαρχικά συμβούλιο μόλις τον Φεβρουάριο του 2013.



Μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ο όγκος των υποθέσεων είναι μεγάλος και αφορά όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να ληφθούν οι τελεσίδικες αποφάσεις για πολλούς επίορκους υπαλλήλους , ανάμεσα στους οποίους και οι δύο υπάλληλοι του Δήμου Παγγαίου, παραμένει άγνωστος.

Από την πλευρά του, ο νέος Καλλικρατικός δήμος ενημέρωσε τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών τόσο και στην Περιφέρεια προκειμένου να επισημάνει ότι αυτοί οι δύο εργαζόμενοι που συνεχίζουν να πληρώνονται παρότι κατηγορούνται για βαρύτατα αδικήματα.

Ο νόμος όμως είναι σαφής... Με το δημόσιο να συνεχίζει να ζημιώνεται. Μπορεί η δικαιοσύνη να καταδίκασε τους κ.κ. Σαλτουρίδη και Μάνο αλλά το δημόσιο δεν έλαβε χρήματα αντιθέτως χρεώθηκε.

Μάλιστα, ο δήμος προέβει σε κατάσχεση και πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας τους αλλά και πάλι δεν είχε κανένα όφελος καθώς δεν βρέθηκε πλειοδότης.


Ο φόνος

Ήταν Χριστούγεννα του 2009 όταν ο Δήμαρχος Παγγαίου, Τριαντάφυλλος Κακούδης βρέθηκε νεκρός στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του με οκτώ σφαίρες στο κεφάλι.

Οι συγγενείς του Δημάρχου άρχισαν να τον αναζητούν δηλώνοντας την εξαφάνιση του στις 29 Δεκεμβρίου στις τοπικές αρχές.
Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε σε ερημική περιοχή άδειο και ασφαλισμένο. Μόλις το άνοιξαν βρήκαν το πτώμα του Δημάρχου στο πορτμπαγκάζ.

Ο ιατροδικαστής είχε διαπιστώσει πως το θύμα είχε χτυπηθεί με αγριότητα και μίσος γεγονός που οδήγησε τις έρευνες στο φιλικό του και επαγγελματικό του περιβάλλον.

Οι δύο ταμίες ομολόγησαν πως έκλεισαν ραντεβού με το Δήμαρχο για να συζητήσουν τρόπους εύρεσης χρημάτων προκειμένου να καλυφθεί ένα μεγάλο έλλειμμα που είχε δημιουργηθεί στο Δήμο Παγγαίου.

Η συζήτηση κατέληξε σε δολοφονία χτυπώντας και πυροβολώντας τον 46χρονο δήμαρχο στο κεφάλι.

Παρά την απόφαση του δικαστηρίου για ισόβια και 17 χρόνια κάθειρξης οι κύριοι Σάββας Σαλτουρίδης και Ιωακείμ Μάνος συνέχισαν να πληρώνονται από τα ταμεία ενός Δήμου που οδήγησαν σε κατάρρευση.


http://www.leaks.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου