Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Οι κυβερνήσεις αποκτούν μια πιο επιθετική πολιτική σε θέματα πολέμου στον κυβερνοχώρο


cyber480Ο κυβερνοχώρος δεν κυριαρχείται πια από νέους φιλόδοξους χάκερ, αλλά και από τα “μεγάλα παιδιά” (κυβερνήσεις) που θέλουν αναλάβουν ένα κομμάτι της δράσης. Με τόσες πολλές υποδομές να συνδέονται με το διαδίκτυο αυτό μοιάζει απολύτως φυσικό. Βλέπουμε την...
απαρχή του πολέμου στον κυβερνοχώρο και αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να σταματήσει σύντομα.
Στο παρελθόν, γνωρίζαμε ότι ως επί το πλείστον οι κυβερνήσεις κινούνταν παρασκηνιακά και αμυντικά σε θέματα που αφορούσαν τον πόλεμο στον κυβερνοχώρο. Τώρα πια αυτή η τακτική έχει αλλάξει <…>
και οι κυβερνήσεις ανεξαρτήτως χώρας έχουν υιοθετήσει μια πιο επιθετική πολιτική. Το χειρότερο σημείο σε αυτόν τον πόλεμο είναι ότι οι πράξεις αυτές επηρεάζουν τους πολίτες χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν, λέγοντας τους πολλές φορές αστείες δικαιολογίες και ψέματα για παρασκηνιακές τους ενέργειες.
Ένα παράδειγμα ενός σύγχρονου πολέμου στον κυβερνοχώρο σε δράση είναι από την κυβέρνηση της Γεωργίας. Μια μικρή χώρα η οποία είχε πέσει στο παρελθόν θύμα σοβαρής επίθεσης στον κυβερνοχώρο από Ρώσους χάκερ. Τώρα όμως αποφάσισε να είναι στην ενεργητική πλευρά των πραγμάτων και στήνει παγίδες στους χάκερ που θα επιχειρήσουν να επιτεθούν ξανά προκειμένου να αποφύγει παρόμοια γεγονότα στο μέλλον.
Όταν πρόκειται για έναν πόλεμο στον κυβερνοχώρο, το μέγεθος της χώρας δεν έχει πραγματικά καμία σημασία. Αυτό που μετράει είναι να έχεις ταλαντούχους ανθρώπους σε θέματα υπολογιστών και πόρους για να τους δώσεις ότι ακριβώς χρειάζονται για την διεξαγωγή επιχειρήσεων στο “ηλεκτρονικό” πεδίο μάχης. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να είναι πάνω από όλα εξειδικευμένοι και δημιουργικοί σε αυτό που κάνουν.
Οι χώρες που έχουν μεγαλύτερο πληθυσμό μπορεί να έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο διότι δεν υπάρχουν πολλές ιδιοφυΐες στον κόσμο, οπότε μπορεί να προέρχονται από οπουδήποτε. Ακόμα και μια μικρή χώρα μπορεί να καταπλήξει με τις ενέργειές τις άλλες χώρες πχ τις λεγόμενες “υπερδυνάμεις” (εξού και ο κυβερνοπόλεμος ανήκει στην κατηγορία των ασύμμετρων απειλών).
Συμπέρασμα: Είμαστε σίγουροι, όταν πρόκειται για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο καμία κυβέρνηση δεν μένει αμέτοχη. Επιπλέον οι επιθέσεις δεν έχουν αντίκτυπο μόνο σε κρατικές υπηρεσίες αλλά ακόμα και στον μέσο πολίτη. (secnews)
www.prisonplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου