Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Φορολογικό: Θα υπάρξουν αυτοκτονίες (!)

Σοκ και δέος προκαλούν οι νέοι συντελεστές φορολόγησης που διέρρευσε το υπουργείο Οικονομικών και οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του νέου φορολογικού νόμου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η πολιτική ηγεσία αναζητώντας και το τελευταίο "ζωντανό" χρήμα στην αγορά επιτίθεται λυσαλέα στη μεσαία τάξη και τις οικογένειες, φορολογώντας με...

45% τα εισοδήματα από τις €26,000. Με αυτό τον τρόπο βάζει εκ νέου στο στόχαστρο το τελευταίο προπύργιο της κοινωνικής συνοχής και της κατανάλωσης και οδηγεί στην απελπισία με άγνωστες συνέπειες οικογένειες, μισθωτούς και μικροεπιχειρηματίες.

Η μόνη υποχώρηση που φαίνεται διατεθειμένος να κάνει ο Γιάννης Στουρνάρας είναι η κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών για την οποία σημειώθηκαν σφοδρές αντιδράεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, με το ΠΑΣΟΚ να απειλεί να καταψηφίσει το νόμο.

Με την υπερφορολόγηση των εισοδημάτων από €26,000 με συντελεστή 45% η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει στόχο να χτυπήσει όσους δεν μπόρεσε με τις μειώσεις μισθών στο Δημόσιο. Μπορεί τα ειδικά μισθολόγια να πόνεσαν λίγο από τις περικοπές του πολυνομοσχεδίου αλλά θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα και με το παραπάνω με το νέο φορολογικό νόμο. Παράλληλα υπηρεσιακοί παράγοντες αντιτείνουν ότι μόνο έτσι μπορεί να γίνει αποδεκτή η διατήρηση του αφορολογήτου για τα παιδιά.

Μεταξύ άλλων το σχέδιο προβλέπει συντελεστή φόρου 21% για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ, συντελεστή 26% σε εισοδήματα από 18.001 -26.000 ευρώ και φόρο 45% για τα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ.

Η προηγούμενη κλίμακα που είχε ετοιμάσει το υπουργείο προέβλεπε συντελεστή 21% μέχρι τις 25.000 ευρώ, 36% από 26.001 έως 47.000 ευρώ και συντελεστής 45% στα "υψηλά" εισοδήματα, από 47.000 ευρώ και άνω.

Με μια μονοκονδυλιά όμως το υπουργείο, αν πραγματοποιήσει την "απειλή" του, θα επιφέρει πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις στα εισοδήματα από 2.100 ευρώ και άνω.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και άλλα εναλλακτικά σενάρια για να καλύψει το κόστος των 450 εκατ. ευρώ, στην περίπτωση που διατηρηθούν τα αφορολόγητα των παιδιών, όπως ζητούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Ως "ισοδύναμο" για τα 450 εκατ. ευρώ εξετάζεται και η επιβολή κεφαλικού φόρου 2.000 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες. Τα κόμματα έχουν αντιπροτείνει ακόμα αύξηση της ισχύουσας μείωσης φόρου των 1.950 ευρώ που προβλέπεται στη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα, είτε ποσοστιαία κατά 5% είτε ποσοτικά κατά 200 ευρώ για κάθε παιδί.

Στα εναλλακτικά σενάρια που έχουν προταθεί περιλαμβάνονται επίσης η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στα ακίνητα μεγάλης αξίας και η αύξηση του φόρου καταθέσεων από το 15% στο 17,5%.

sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου