Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Τα κινητρα της Ρωσιας στην Ελλαδα και την Κυπρο


(Γράφουν : Μιχάλης Οικονομίδης και Νικόλας Μήτσος)
Η ρωσική συμμετοχή  στις εξελίξεις για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο έχει ως κίνητρο
περισσότερο από την επιθυμία για κέρδος ή την επιδίωξη πολιτικών στόχων. Είναι επίσης μια αμυντική δράση για την προστασία των εθνικών εισοδημάτων της Ρωσίας από τις ανταγωνιστικές προμήθειες φυσικού αερίου από τους εξαγωγείς στην Ευρώπη.Η Ρωσία εξαρτάται από το... πετρέλαιο και το φυσικό αέριο όσον αφορά τα  έσοδά της τουλάχιστον 70% και ίσως 80% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της. Αυτό προκαλεί τη ρωσική κυβέρνηση να είναι ευάλωτη σε μειώσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, στο διεθνή ανταγωνισμό για το πετρέλαιο και τις πωλήσεις φυσικού αερίου, καθώς και στις διαταραχές ή επιπλοκές που σχετίζονται με την εγχώρια παραγωγή και την επεξεργασία του.Το 2013, όσον αφορά το φυσικό αέριο θα εξάγει προς την Ευρώπη, τη Ρωσία αναμένει πτώση των τιμών από τα 11,33 δολάρια ανά Mscf (χίλια κυβικά πόδια) σε $ 10.50/Mscf.  Οι  εξαγωγές της Ρωσίας ανέρχονται σε περίπου 5 TCF ετησίως στην Ευρώπη, έτσι ώστε αυτή η μείωση των τιμών θα μειώσει τα ετήσια έσοδα των εξαγωγών της Ρωσίας  πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 1,25% των 360 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ρωσίας του συνολικού της ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Η Ρωσία είναι επίσης ευάλωτη στην υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. Για κάθε $ 1 ανά βαρέλι πτώση των τιμών του πετρελαίου, τα έσοδα των εξαγωγών της Ρωσίας μειώνονται κατά 0,7%.Οι ανακαλύψεις μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου σε Russia’s Motives in Cyprus and GreeceΙσραήλ και Κύπρο, και οι πιθανές ανακαλύψεις στην  Ελλάδα, παρουσιάζουν την πιο προφανή άμεση απειλή για τη ρωσική ομοσπονδία. Η παραγωγή φυσικού αερίου στη Νορβηγία, το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σταδιακά υποχωρεί, καθώς ωριμάζουν τα πεδία της. Όσον αφορά το φυσικό αέριο από το Ιράκ, το Ιράν και την Κασπία, ο αγωγός Nabucco για να παραδώσει το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη δεν μπορεί ποτέ να κατασκευαστεί. Λόγω της συμμετοχής της Κύπρου και της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και το μέγεθος των πιθανών αποθεμάτων τους, είναι προς το εθνικό συμφέρον της Ρωσίας να προσπαθήσει να συμμετάσχει στις εξελίξεις εκεί.Η οικονομική λογική είναι απλή. Όταν η Ρωσία εξάγει φυσικό αέριο από τις εγχώριες πηγές της, λαμβάνει το 100% των εσόδων. Αλλά αν η Ρωσία παράγει και εξάγει αέριο από ξένα μπλοκ, στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να αναμένει να λάβει το 30% των εσόδων στις τυποποιημένες συμφωνίες επιμερισμού της παραγωγής. Επιπλέον, οι πρόσθετες νέες προμήθειες φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό σύστημα θα βλάψει το ρωσικό εισόδημα.
Αν η Κύπρος ήταν να κατασκευάσει τρία δεξαμενόπλοια μεταφοράς μεθανίου  για την εξαγωγή 20 εκατομμυρίων μετρικών τόνων (ΜΤ) ανά έτος για την Ευρώπη, αυτό θα ισούται με το 20% του συνόλου των εξαγωγών ρεύματος της Ρωσίας προς την Ευρώπη, η οποία θα ήταν αρκετή για να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης κοιτασμάτων του φυσικού αερίου και την εξαγωγή του φυσικού αερίου, ακόμη περισσότερο από ό, τι Κύπρος στην Ευρώπη μέσω αγωγού, οι οποίες μειώνουν περαιτέρω τις τιμές του φυσικού αερίου και τα έσοδα της Ρωσίας  από τις εξαγωγές.Οι Ρώσοι αξιωματούχοι χωρίς καμία αμφιβολία γνώριζαν αυτή την πραγματικότητα, όταν η ελληνική κυβέρνηση διεξήγαγε πρόσφατα ένα γύρο υποβολής προσφορών για την πώληση της μειοψηφίας της ΔΕΠΑ, της  εθνικής εταιρείας φυσικού αερίου. Η ΔΕΠΑ κατέχει και λειτουργεί τον αγωγό φυσικού αερίου που μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ελλάδα από τη Ρωσία. Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ δεν προσέλκυσε μεγάλους δυτικοευρωπαϊκές πλειοδότες,  πήρε μια προσφορά από την Gazprom.
Στην Κύπρος τον περασμένο μήνα, μια ρωσική εταιρεία επιλέχθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου κερδίζοντας πλειοδότες για το Block 9, ακόμη και αν η προσφορά κατετάγη τέταρτη από την επιτροπή αξιολόγησης. Υπήρξαν καταγγελίες στον Τύπο ότι το βραβείο αυτό είχε ως κίνητρο την επιθυμία του Προέδρου της Κύπρου να εξασφαλίσει για τη χώρα ΄ένα απελπιστικά αναγκαίο δάνειο από τη Ρωσία 1 δισ. πριν από τις εθνικές εκλογές στις αρχές του 2013. Στη συνέχεια, αυτή η προσφορά είχε εγκαταλειφθεί, για αδιευκρίνιστους λόγους.
Είναι σαφές ότι αν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο οι τιμές πέσουν από τα πρόσφατα επίπεδα, η ρωσική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να τρέξει μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα. Δεν είναι ένα απλό θέμα για τη Ρωσία να έχει υστέρηση των εσόδων από την αξιοποίηση των νέων εγχώριων κοιτασμάτων, διότι ως επί το πλείστον βρίσκονται στην Αρκτική ή κοντά σε αυτή. Οι γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις χιονοθύελλες δεν είναι απλές ή φθηνές.Δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον της Ρωσίας για την κυβέρνησή της να βοηθήσει την Ελλάδα και την Κύπρο να καθίστανται σημαντικοί εξαγωγείς φυσικού αερίου. Οι κυβερνήσεις της Ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτή την πραγματικότητα καθώς αναζητούν εταίρους να αναπτύξουν το παιχνίδι που αλλάζει για τους πόρους των υδρογονανθράκων.

(Από energytribune.com)
scottishbetting.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου