Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Η Αργεντινη κυνηγησε τους κερδοσκοπους δικαστικα και κερδισε - Εμεις απλα πληρωνουμε τα κορακια!

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ VULTURE FUNDS ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
El dólar cerró al alza en sesión en la que el BCR volvió a intervenir
Δεν είναι όλοι δυσαρτημενοι με τις απελπιστική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Η Dart Management είναι ένα επενδυτικό fund με έδρα στα νησιά Κέιμαν, ένα βρετανικό έδαφος διαβόητο ως φορολογικός παράδεισος. Είναι ανάμεσα στα λεγόμενα  "vulture funds".
Tα vulture funds "επενδύoυν" στο δημόσιο χρέος των χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση - που σημαίνει ότι... μπορούν να αγοράσουν φθηνά το χρέος. Στη συνέχεια, πάνε κόντρα αντιστεκόμενα σε κάθε μορφή αναδιάρθρωσης ή απομείωσης αυτού του χρέους. Με τον τρόπο αυτό, ελπίζουν να πληρώνονται στο ακέραιο. Μια πλήρης αποπληρωμή αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο κέρδος.Τα ληστρικά vulture funds βελτίωσαν τις ικανότητές τους ενάντια στις αναπτυσσόμενες χώρες: Η Elliott Associates, ένα hedge fund των ΗΠΑ, ξεκίνησε  το μοντέλο αυτό στη δεκαετία του 1990, κερδίζοντας μια υπόθεση εναντίον του Περού όπου κέρδισε το 400% σε σχέση με αυτό που καταβλήθηκε για τα χρέη.  
Η Elliott επίσης πιστεύεται ότι κατέχει μέρος του χρέους στην Ελλάδα. Ο Dart πήρε εν τω μεταξύ $ 600 εκατ. από τη Βραζιλία μετά την κρίση του 1993. Ο Dart αντιστάθηκε διεκδικώντας μεγαλύτερη αποζημίωση από την χρεοκοπία των 6,5 δισ. δολαρίων του Ισημερινού το 1999.
 Τα τελευταία χρόνια, τα ληστρικά vulture funds έχουν βάλει στο στόχαστρο μερικές από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου όπως η Λιβερία και η Ζάμπια.
Όταν οι χώρες αρνούνται να πληρώσουν, τα αρπακτικά τους κυνηγάνε σε όλο τον κόσμο, προσπαθώντας να καταλάβουν τα υπερπόντια περιουσιακά στοιχεία της εν λόγω χώρας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αργεντινή όταν δύο ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια, το ένα η Elliot που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και το άλλο του Kenneth Dart, αρνήθηκαν
αρνήθηκαν να ανταλλάξουν τους τίτλους τους στην  ανταλλαγή χρέους της Αργεντινής το 2005 , επιδιώκουν να λάβουν 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποφάσεις που είχαν κερδίσει στα δικαστήρια στις ΗΠΑ. Η κυβέρνησή της ωστόσο προσέφυγε σε εφετείο των ΗΠΑ κερδίζοντας αναστολή της απόφασης να καταθέσει 1.300 εκατ. δολάρια πριν τις 15 Δεκεμβρίου σε λογαριασμό της Griesa (άλλο vulture fund) αποφεύγοντας έτσι μια τεχνητή χρεοκοπία.
Αντί του  κινδυνου νομικής προσφυγής, η Ελλάδα αποφάσισε τον Μάιο του 2012 να επιστρέψει € 436εκ σε αυτό το κερδοσκοπικό fund. Από το σύνολο αυτό, το 90% φέρεται να πήγε στη Διοίκηση του Dart. To ίδιο αναμένεται να κάνει και στις 23 Δεκεμβρίου που θα πληρώσει άλλα 250 εκατ. στον Dart 
Ενώ το ελληνικό κράτος καταρρέει , ο δισεκατομμυριούχος Kenneth Dart μπορεί να καθίσει πίσω στο γιοτ του στα νησιά Κέιμαν μετρώντας τα κέρδη του.
(Από Independent, Guardian, Buenos Aires Herald, Bloomberg)

 scottishbetting.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου