Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Συλλήψεις 3 μελών του Δ.Σ της Proton Bank

Συλλήψεις 3 μελών του Δ.Σ της Proton BankΣτις συλλήψεις τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Proton Bank προχώρησε σήμερα η ΕΛΑΣ, ύστερα από σχετικά εντάλματα της 2ης ειδικής ανακρίτριας Αθηνών, ενώ ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε για στενό συνεργάτη του Λ.Λαυρεντιάδη, Π. Κυριακίδη.

Οι συλλήψεις των 3 μελών του Δ.Σ της Proton Bank έρχονται μία ημέρα μετά τη σύλληψη του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη που κατηγορείται για την ίδια υπόθεση μαζί με άλλα...
28 άτομα, ύστερα από ένταλμα που εξέδωσε η 2η ειδική ανακρίτρια Ιω. Χατζάκη.
Ο επιχειρηματίας -που συνελήφθη στο σπίτι του στη Βουλιαγμένη- αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου και διανυκτέρευσε.
Εναντίον του Λ. Λαυρεντιάδη εκκρεμούν 5 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και η σύλληψή του έγινε με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα ότι είναι ύποπτος φυγής μολονότι έχει απαγορευθεί η έξοδός του από τη χώρα με δικαστική εντολή εδώ και αρκετούς μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές αρχές έκριναν ότι πρέπει να ακολουθήσουν ανάλογη τακτική με εκείνη που τηρήθηκε με κατηγορούμενους σε άλλες σοβαρές υποθέσεις (π.χ. περιπτώσεις κατηγορουμένων στην υπόθεση της Energa, της ομάδας Τσοχατζόπουλου με την κράτηση του Ι. Σμπώκου κλπ.), έτσι ώστε να μην επαναληφθούν δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως στην ανάκριση της υπόθεσης Siemens.
Ο Λ. Λαυρεντιάδης, που σε όλες τις φάσεις της έρευνας έχει δηλώσει αθώος, σήμερα επρόκειτο να οδηγηθεί διαδοχικά στον εισαγγελέα εκτέλεσης και στη συνέχεια στην ανακρίτρια, όπου αναμένεται να ζητήσει και να πάρει ολιγοήμερη προθεσμία, προετοιμάζοντας πάντως ως κρατούμενος την απολογία του για να κριθεί τα αμέσως επόμενα 24ωρα εάν θα προφυλακιστεί ή όχι.
Η ανακρίτρια Ιω. Χατζάκη θα του απαγγείλει κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα («ξέπλυμα χρήματος»), κακουργηματική απιστία από κοινού κατ' εξακολούθηση, καθώς και απάτη σε βάρος του Δημοσίου και υπεξαίρεση για το σύνολο επισφαλών δανείων ύψους 701 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από την Proton Bank. Οι κατηγορίες της απάτης και της υπεξαίρεσης συνοδεύονται με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν διάφορα έγγραφα, αλλά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δισκέτες κλπ. που βρέθηκαν σπίτι του, καθώς και ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Σταδιακά με διάφορες δικαστικές αποφάσεις και εισαγγελικές ενέργειες έχει δεσμευθεί όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία του στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Την προκαταρκτική εξέταση διενέργησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιω. Δραγάτσης κρίνοντας ότι πρέπει να ασκηθεί δίωξη κατά του Λ. Λαυρεντιάδη και άλλων 28 ατόμων για επισφαλή δάνεια ύψους 701 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε εταιρείες που ήταν του άμεσου ή έμμεσου ενδιαφέροντος του επιχειρηματία, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου της Proton Bank.
Πόρισμα
Στο πάνω από 100 σελίδες εισαγγελικό πόρισμα, ο επιχειρηματίας θεωρείται ο αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης που συνέλαβε το σχέδιο της εκταμίευσης των 701 εκατ. που φέρονται να έχουν καταλήξει σε εταιρείες που βρίσκονται υπό τη σκέπη του σε συγκεκριμένο όμιλο.
Η δίωξη που εγκρίθηκε και παραγγέλθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη στρέφεται επίσης εναντίον 15 εκπροσώπων διαφόρων εταιρειών που φέρονται να ενήργησαν για λογαριασμό του Λ. Λαυρεντιάδη. Παράλληλα κατηγορούνται 6 μέλη του πρώην ΔΣ της Proton Bank και της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων, καθώς και 6 ιδιώτες, που φέρονται ότι διακινούσαν χρήματα σε μαύρες σακούλες για λογαριασμό άλλων εμπλεκομένων.
Ο Λ. Λαυρεντιάδης έχει αποκρούσει μέχρι τώρα τις κατηγορίες δηλώνοντας αθώος, ενώ επιχείρησε να αποτρέψει τη σε βάρος του δίωξη επιστρέφοντας πριν από καιρό 51 εκατ. ευρώ.

 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου