Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

«Παγώνει» η κατασκευή του South Stream προς Ελλάδα

«Παγώνει» η κατασκευή του South Stream προς Ελλάδα  Παγώνει... η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου του South Stream προς την Ελλάδα και την Ιταλία λόγω της χαμηλής ζήτησης στις δύο χώρες.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις των υπευθύνων της ρωσικής εταιρείας Gazprom για το project του South Stream, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στη Μόσχα σε δημοσιογράφους από χώρες που εμπλέκονται στο έργο.
Ο Λεονίντ Τσουγκάνοφ, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης του έργου, σε ερωτήσεις σχετικά με την...
πορεία του νότιου δρόμου του South Stream προς την Ελλάδα και τη Νότια Ιταλία, απάντησε: «Δεν έχει κανένα νόημα να κατασκευάσουμε έναν κενό αγωγό. Δεν έχει καμία αξία να φτιάξουμε ένα έργο για ζήτηση μόλις 500 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου», ξεκαθάρισε παγώνοντας... έτσι το μέρος του έργου προς τη χώρα μας και τη γειτονική Ιταλία. Ο ίδιος υποστήριξε ότι αν αλλάξουν τα δεδομένα της ζήτησης, τότε θα επανεξετάσουν το έργο.
Εξάλλου, τόσο ο κ. Τσουγκάνοφ όσο και ο Σεργκέι Κιπριάνοφ, εκπρόσωπος Τύπου της Gazprom, όταν ρωτήθηκαν αν η διέλευση του αγωγού εξαρτάται και από την τύχη του ρωσικού κολοσσού στον διαγωνισμό της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, απάντησαν κατηγορηματικά ότι «η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ δεν έχει καμία σχέση με τον αγωγό».
Ο South Stream, σύμφωνα με τους δύο εκπροσώπους της ρωσικής εταιρείας, θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο τέλος του χρόνου και θα είναι έτοιμος να εφοδιαστεί με τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου το 2015. Στόχος του έργου είναι η μεταφορά ρωσικού αερίου με δίκτυο αγωγών που θα ξεκινά από την Ανάπα της Ρωσίας, διασχίζοντας τη Μαύρη Θάλασσα θα φτάνει στη Βάρνα της Βουλγαρίας και από κει μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας θα καταλήγει στην Αυστρία. Επιπλέον, στο έργο υπάρχουν και οι εναλλακτικοί δίοδοι της Σερβίας - Κροατίας - Σλοβενίας - Β. Ιταλίας.
Στα σχέδια του South Stream ήταν επίσης ένας άλλος αγωγός (Νότιος Διάδρομος) να κατεβαίνει από τη Βουλγαρία και διασχίζοντας την Ελλάδα να περνά υποθαλάσσια στη Νότια Ιταλία.
Τελικά το συνολικό δίκτυο που θα κατασκευαστεί είναι 1.455 χιλιόμετρα προς την Κεντρική Ευρώπη, ενώ το σκέλος του αγωγού που θα είναι κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα φτάνει τα 925 χιλιόμετρα. Για το τελευταίο κομμάτι έχει σχηματιστεί κοινοπραξία εταιρειών από τις Gazprom, την ιταλική Eni, τη γαλλική Edf και τη γερμανική Wintershall.
Οι συνολικές ποσότητες αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη που θα μεταφέρει ο South Stream αναμένεται να φτάσουν στα 63 δισ. κυβικά μέτρα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου