Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Η... επανάσταση της ντομάτας

Η πορτοκαλί επανάσταση, (φωτογραφία) η επανάσταση των ρόδων, της τουλίπας και των γιασεμιών δανείστηκαν τα ονόματά τους από το βασίλειο των χρωμάτων και της... χλωρίδας. Τη σκυτάλη της «πολύχρωμης» ανΗ αρχή έγινε με την επανάσταση των γαρίφαλων στην Πορτογαλία στα μέσα της δεκαετίας του 1970, για να έρθουν στην πορεία να ακολουθήσουν κι άλλες επαναστάσεις με ονόματα δανεισμένα από το βασίλειο των χρωμάτων και της χλωρίδας: η πορτοκαλί επανάσταση στην Ουκρανία, η επανάσταση των ρόδων στη Γεωργία, της τουλίπας στο Κιργιστάν και των γιασεμιών στην Τυνησία ξεχωρίζουν ως οι περισσότερο πρόσφατες.



Η πορτοκαλί επανάσταση, (φωτογραφία) η επανάσταση των ρόδων, της τουλίπας και των γιασεμιών δανείστηκαν τα ονόματά τους από το βασίλειο των χρωμάτων και της... χλωρίδας. Τη σκυτάλη της «πολύχρωμης» αντίδρασης παίρνει τώρα η Βουλγαρία με την... επανάσταση της ντομάτας

Πίσω στο παρόν, ωστόσο, τη σκυτάλη της «πολύχρωμης» αντίδρασης δείχνει...
να παίρνει η Βουλγαρία με τη δική της... επανάσταση της ντομάτας. Ολα ξεκίνησαν ακριβώς πριν από μία εβδομάδα, την περασμένη Τρίτη, όταν ένας γνωστός Βούλγαρος ποιητής και πάλαι ποτέ αντικαθεστωτικός ακτιβιστής (επί κομμουνισμού), ο Νικολάι Κόλεφ, πέταξε μια ντομάτα στο κτίριο του Κοινοβουλίου στη Σόφια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κρατική διαφθορά.
Ο Κόλεφ είχε φροντίσει ήδη εκ των προτέρων να ενημερώσει τις αρχές για τις διαθέσεις του, αποστέλλοντας σχετική επιστολή, στην οποία έκανε γνωστό τον τόπο, τον χρόνο καθώς και το «όπλο» της επίθεσης. «Δεν μπορώ άλλο να είμαι όμηρος των καλών τρόπων. Να πάτε στον διάολο», έγραφε ο 61χρονος ακτιβιστής στην επιστολή του, μέσω της οποίας απειλούσε την πολιτική και δικαστική εξουσία με... ντοματοπόλεμο, επικαλούμενος μάλιστα ως αιτία «την εκτεταμένη διαφθορά, την εγκληματικότητα και την έλλειψη ελευθεροτυπίας».
Δεδομένων των παραπάνω, όταν έφτασε στο Κοινοβούλιο, τον περίμεναν περίπου 40 αστυνομικοί. Αυτός, απτόητος, εκσφενδόνισε την πρώτη ντομάτα για να συλληφθεί φυσικά αυτοστιγμεί και να οδηγηθεί στην φυλακή ενώ πλέον αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και δύο ετών. Οπως ήταν αναμενόμενο, το περιστατικό προκάλεσε έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και κόντρες μεταξύ των κομμάτων στη Βουλή, ενώ επανέφερε στο προσκήνιο και την ανοιχτή πληγή της διαφθοράς (ενδεικτικά, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, το 2011 στη Βουλγαρία υπολογίζεται πως αντάλλαζαν χέρια περί τα 150.000 λαδώματα μηνιαίως με αποδέκτες δημοσίους υπαλλήλους).
Ο Βούλγαρος ποιητής Νικολάι Κόλεφ ήταν εκείνος που ξεκίνησε πρώτος τον... πόλεμο της ντομάτας
Ο Βούλγαρος ποιητής Νικολάι Κόλεφ ήταν εκείνος που ξεκίνησε πρώτος τον... πόλεμο της ντομάτας
Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον Κόλεφ, εκατοντάδες Βούλγαροι επιτέθηκαν στο Κοινοβούλιο με... ντομάτες και λοιπά οπωροκηπευτικά φωνάζοντας συνθήματα κατά των «υποκριτών» και «διεφθαρμένων» πολιτικών. Κι όλα αυτά, ενώ παράλληλα η επονομαζόμενη επανάσταση της ντομάτας αποκτούσε χιλιάδες «φίλους» στο Διαδίκτυο, σε ιστοχώρους όπως το Facebook, το Twitter κ.ά.
Συνειρμοί...
Κάποιοι μάλιστα έκαναν συνειρμούς και με το παρελθόν σημειώνοντας πως ο νυν πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ήταν άλλοτε σωματοφύλακας του κομμουνιστή ηγέτη Τοντόρ Ζίβκοφ, ενάντια στον οποίο ο Νικολάι Κόλεφ είχε επίσης ασκήσει κριτική, με αποτέλεσμα να καταλήξει στη φυλακή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου