Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Μειώσεις 3 ταχυτήτων στις συντάξεις

Μειώσεις 3 ταχυτήτων στις συντάξειςMεταξύ 5% και 15% θα κλιμακώνονται οι περικοπές των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, όπως προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Για τον υπολογισμό τους θα συνυπολογίζεται τόσο η κύρια όσο και η επικουρική σύνταξη. Οι μειώσεις ξεκινούν από το πρώτο ευρώ

Μείωση των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ και κατάργηση των δώρων σε όλα τα Ταμεία προβλέπει το τελικό πακέτο μέτρων για το ασφαλιστικό, το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή.
Η νέα εισφορά στις συντάξεις τελικά θα κυμαίνεται από 5% έως 15% (και όχι μέχρι 25% όπως αρχικά είχε υπολογιστεί), ενώ πρόσθετες ρυθμίσεις προβλέπονται για ειδικές ομάδες ασφαλισμένων (π.χ. άγαμες θυγατέρες, ανασφάλιστοι υπερήλικες).
Στο «μέτωπο» των συντάξεων προβλέπονται τα εξής:...

  • Για ποσά από 1.000,01 έως 1.500 μείωση του συνόλου του ποσού κατά 5%. Το τελικό ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ. Για παράδειγμα συνταξιούχος που παίρνει 1.020 ευρώ θα έπρεπε να χάσει 51 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο η περικοπή θα είναι 20 ευρώ για να μην πέσει κάτω από το όριο των 1.000 ευρώ.
  • Για ποσά από 1.500,01 έως 2.000 ευρώ μείωση του συνόλου του ποσού κατά 10%. Το τελικό ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ.
  • Για ποσά πάνω από 2.000,01 ευρώ μείωση του συνόλου του ποσού κατά 15%. Το τελικό ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως πρόκειται για το άθροισμα των συντάξεων που εισπράττει ένας ασφαλισμένος (δηλαδή λαμβάνεται υπόψη η κύρια και η επικουρική σύνταξη). Η περικοπή θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ της σύνταξης και όχι από το ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν που έχει τεθεί.

Το αρχικό σενάριο προέβλεπε να υπάρξουν ακόμα δύο κλίμακες, με την εισφορά να διαμορφώνεται στο 20% για ποσά συντάξεων από 3.000 έως 4.000 ευρώ και στο 25% για ποσά άνω των 4.000 ευρώ. Ωστόσο χθες -σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας- αποφασίστηκε να μη συμπεριληφθούν αυτές οι δύο κλίμακες στην τελική ρύθμιση με τις περικοπές στις συντάξεις.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως στο τελικό κείμενο προβλέπεται πως λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί την 31η Δεκεμβρίου μετά την τυχόν παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και των εισφορών των Ν. 4002/2011, 4024/2011 και 4051/2012.
Σε περίπτωση συρροής συντάξεων η κατά περίπτωση μείωση διενεργείται επί της μεγαλύτερης κατά ποσό σύνταξης.

Παράλληλα οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων θα χάσουν την επόμενη χρονιά άλλα 800 ευρώ από την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας.
Συγκεκριμένα χάνουν 400 ευρώ από το δώρο Χριστουγέννων, 200 ευρώ από την κατάργηση του δώρου Πάσχα και άλλα 200 ευρώ από την κατάργηση του επιδόματος αδείας (η απόδοση του μέτρου είναι 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ).
Μιλώντας στο «Εθνος» ο Δημήτρης Μπούρλος, δικηγόρος που ειδικεύεται σε ασφαλιστικά θέματα, τονίζει πως «με τις προωθούμενες ρυθμίσεις οι ετήσιες απώλειες ακόμα και για τους χαμηλοσυνταξιούχους φτάνουν έως και τις δύο συντάξεις, κάτι που συνιστά ιδιαίτερη σημαντική απώλεια στο ετήσιο εισόδημά τους».
Για παράδειγμα, συνταξιούχος που παίρνει 1.700 ευρώ τον μήνα (1.300 κύρια και 400 επικουρική) θα χάσει από την ειδική εισφορά 2.040 ευρώ τον χρόνο.
Επιπλέον θα χάσει και άλλα 1.600 ευρώ από την κατάργηση των δώρων σε κύρια και επικουρική ασφάλιση, με αποτέλεσμα η συνολική απώλεια να είναι 3.640 ευρώ τον χρόνο (δηλαδή λίγο παραπάνω από δύο συντάξεις).
Τέλος, οι συνταξιούχοι θα επηρεαστούν από τις προωθούμενες αλλαγές στο ΕΚΑΣ, καθώς μπαίνει πλέον αυστηρότερο ηλικιακό κριτήριο.
Ειδικότερα το επίδομα θα καταβάλλεται μετά το 64ο έτος της ηλικίας, ενώ μέχρι τώρα δικαιούχοι ήταν χαμηλοσυνταξιούχοι άνω των 60 ετών.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Αυστηρότερα τα κριτήρια
Αυστηρότερα κριτήρια προβλέπονται για τη χορήγηση σύνταξης στις άγαμες θυγατέρες και στους ανασφάλιστους υπερήλικες. Παράλληλα αλλαγές υπάρχουν και στο καθεστώς που ισχύει για τους βουλευτές και τους άλλους αιρετούς, οι οποίοι θα παίρνουν μία σύνταξη.
Συγκεκριμένα στο τελικό πακέτο μέτρων προβλέπονται τα εξής:
1 Το συνολικό ποσό σύνταξης ή συντάξεων που λαμβάνουν οι άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες από το Δημόσιο, των οποίων το συνταξιοδοτικό δικαίωμα γεννήθηκε πριν από το ν 3865/2010 δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 720 ευρώ. Η καταβολή της σύνταξης αναστέλλεται αν όπως προκύπτει από τη φορολογική δήλωση έχουν και άλλα εισοδήματα εκτός από τη σύνταξη που υπερβαίνει το ποσό αυτό. Το «τίμημα» για τις ασφαλισμένες είναι 49.3 εκατομμύρια ευρώ.
2 Τα κριτήρια για τη χορήγηση σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες γίνονται αυστηρότερα. Ειδικότερα η σύνταξη (360 ευρώ από τον ΟΓΑ) θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας και ύστερα από 20ετή μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές (ατομικό, οικογενειακό, τεκμαρτό κ.ά.) που να ξεπερνούν τα 4.320 ευρώ τον χρόνο.
3 Οι δικαιούχοι βουλευτικής σύνταξης ή χορηγίας αιρετού οργάνου των ΟΤΑ εφόσον λαμβάνουν και άλλη σύνταξη από το Δημόσιο επιλέγουν είτε την καταβολή της βουλευτικής σύνταξης είτε την καταβολή της άλλης σύνταξης.
ΑΠΟ ΤΟ 2013
Συνταξιοδότηση εργαζομένων σε ηλικία 67 χρόνων
Κατά μία διετία αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης από το 2013, με αποτέλεσμα η «έξοδος» να γίνεται πλέον σε ηλικία 67 ετών. Οσοι επιθυμούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου με 40 έτη ασφάλισης, θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι να συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους. Οι νέες διατάξεις θα αγγίξουν όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013.
Οσοι προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, δεν επηρεάζονται από τις ανατροπές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι «κλειδώνουν» το δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν με βάση το ισχύον καθεστώς.
Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος που ασφαλίστηκε πριν από το 1983 και έχει 35ετία, διατηρεί το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Νόμοι
Στο πακέτο μέτρων προβλέπεται ακόμα η άμεση υλοποίηση των αλλαγών στα όρια ηλικίας, που προβλέπονται σε δύο νόμους του 2010.
Eτσι οι ανατροπές στα όρια ηλικίας θα τεθούν σε ισχύ το 2013 και όχι το 2015, όπως προέβλεπε η αρχική ρύθμιση.
Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι θέλουν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου με 40 έτη ασφάλισης, καθώς θα πρέπει να δουλέψουν έως και τρία χρόνια περισσότερο από ό,τι αρχικά υπολόγιζαν.
Φέτος η «έξοδος» γίνεται με 37 έτη σε ηλικία 59 ή 60 ετών (ανάλογα με το Ταμείο), ενώ από τη νέα χρονιά θα απαιτούνται 40 χρόνια δουλειάς και το 62ο έτος.
Σημειώνεται πως από το 2013 μπαίνει τέλος και στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση των γυναικών με ανήλικα παιδιά. Οσες ασφαλισμένες δεν προλάβουν να θεμελιώσουν μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς δικαίωμα, θα ακολουθήσουν τις γενικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013
83% μείωση του εφάπαξ σε 23 ταμεία πρόνοιας
Μειώνεται έως 83% το εφάπαξ σε 23 ταμεία πρόνοιας που καταβάλλουν υψηλότερες παροχές σε σχέση με τις εισφορές που έχουν εισπράξει. Παράλληλα θα υπάρξει και νέα μελέτη για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του βοηθήματος, κάτι που εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε νέες περικοπές μετά το 2013.
Στην τελική ρύθμιση προβλέπεται πως οι μειώσεις στα ταμεία πρόνοιας αφορούν «ασφαλισμένους μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν από την υπηρεσία από 1ης Αυγούστου 2010 και μετά, στους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ». Δηλαδή, θα επηρεαστούν και περισσότερα από 60.000 άτομα (κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι) που έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους και ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα.
Συγκεκριμένα η μείωση του εφάπαξ ξεκινά από 1,94% στον τομέα πρόνοιας αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ και φτάνει το 83% στον τομέα πρόνοιας εργοληπτών δημοσίων έργων του ΕΤΑΑ. Στους μεγάλους χαμένους είναι, μεταξύ άλλων, οι υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι υπάλληλοι φαρμακευτικών εργασιών, με τις μειώσεις να κυμαίνονται από 41,52% έως και 63,91%
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες μειώσεις για τους ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και τον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (του ΤΑΥΤΕΚΩ) θα εφαρμοστούν παράλληλα με την περικοπή που είχε γίνει τον Νοέμβριο. Δηλαδή, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα δουν μέσα σε έναν χρόνο το εφάπαξ να μειώνεται δύο φορές.
Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος είδε πέρυσι το βοήθημα να περικόπτεται κατά 20% και τώρα έρχεται και νέα μείωση της τάξης του 22,67%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συνολικά η απώλεια να φτάνει μέχρι και τα 23.000 ευρώ (και από τις δύο μειώσεις).
Πρόβλεψη
Παράλληλα στο τελικό κείμενο προβλέπεται πως «με απόφαση του υπουργού Εργασίας, που εκδίδεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 -ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής- καθορίζεται η νέα τεχνική βάση για τις εφάπαξ παροχές.
Από 1ης Ιανουαρίου 2014 το εφάπαξ βοήθημα που χορηγείται σε όλους τους ασφαλισμένους των φορέων-τομέων πρόνοιας υπολογίζεται σύμφωνα με τη νέα τεχνική βάση για τις εφάπαξ παροχές».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου