Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Μέτρα, μέτρα κι άλλα μέτρα


thumb
Το Ποντίκι
Με το άγχος της επαπει­λούμενης κοινωνικής έκρηξης να τον πνίγει, ο πρωθυπουργός επι­χειρεί να κλείσει το πακέτο των νέων μέτρων αποσπώντας και μία πολιτική δήλωση στήριξης από τους εταίρους και δανειστές.
Παρά τα όσα λέγονται τις τελευταί­ες ώρες περί εμπλοκής των συνομιλι­ών με την τρόικα, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στο να αποδεχθεί...
κι άλλη συρρίκνωση δαπανών, εισοδημάτων και εργασια­κών δικαιωμάτων, όπως η μείωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυ­σης και οι ελεύθερες απολύσεις χωρίς καμία προειδοποίηση. Αγκάθι παρα­μένουν και οι απολύσεις στο Δημόσιο, όπου οι περισσότεροι υπουργοί της Ν.Δ. φαίνεται να τις αποδέχονται, αλ­λά αντιδρούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει σο­βαρός προβληματισμός, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν δυο μεγάλα προ­βλήματα: τον χρόνο αλλά και τις τρι­βές στο εσωτερικό της τρόικας.
Οι διαφωνίες που εκφράζονται για την αποτελεσματικότητα των μέτρων του πακέτου ανάμεσα στους εκπρο­σώπους του ΔΝΤ και της ευρωζώνης έχουν θορυβήσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος βλέπει τον χρόνο να κυλά, τη δόση να μην εκταμιεύεται και την Ισπανία να κλέβει το κομμάτι του ενδι­αφέροντος των Ευρωπαίων.
Το γεγονός ότι πληθαίνουν τα διε­θνή δημοσιεύματα που θέλουν την τρόικα να είναι χωρισμένη στα δύο – το διεθνές ξεκατίνιασμα άλλωστε έχει προσλάβει... επικές διαστάσεις – έρχεται να ενισχύσει το άγχος του πρωθυπουργού, ο οποίος φοβάται ότι αυτό μπορεί να εκφραστεί στην έκθε­ση για την πρόοδο της χώρας με την καταγραφή «αστερίσκων». Παράλλη­λα η καθυστέρηση που παρατηρείται από τους τροϊκανούς μπορεί να βγάλει εκτός χρονοδιαγράμματος την όλη δι­αδικασία.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι επιθυμία του Αντώνη Σαμαρά είναι μέχρι το Σαββατοκύρια­κο να έχει κλείσει το πακέτο, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να ψηφιστεί από τη Βουλή. Θεωρούν καταληκτική ημερομηνία τη 18η Οκτωβρίου, οπότε θα γίνει η σύνοδος κορυφής, όπου ο πρωθυπουργός θα ήθελε να αποσπά­σει μια καλή κουβέντα για την πρόοδο της Ελλάδας και δυο λόγια που να μοι­άζουν υπόσχεση για την επιμήκυνση.
Όμως και το δημοσίευμα του Reuters, το οποίο παραπέμπει σε παρά­ταση της ελληνικής εκκρεμότητας περί παραπομπής του ελληνικού θέματος για μετά τη σύνοδο κορυφής, καθιστά την κυβέρνηση ακόμη πιο αδύναμη έναντι της τρόικας και θολώνει το το­πίο της «πολιτικής διαπραγμάτευσης». «Τι διάβολο», λένε στο Μαξίμου, «με τόσα μέτρα και τόση φτώχεια, κά­τι θα του δώσουν». Εάν όμως περάσει το Σαββατοκύριακο, τα πράγματα δυ­σκολεύουν πολύ, αφού, όπως έλεγαν οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου, ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντί­στροφα με απρόβλεπτες συνέπειες.
Σύσκεψη
Ο Σαμαράς, πάντως, προκειμένου επικοινωνιακά να κερδίσει τις εντυ­πώσεις στο εξωτερικό, συγκάλεσε σύ­σκεψη την Τρίτη το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των Μεϊμαράκη, Αβραμόπουλου, Παναγιωτόπουλου, Στυλιανίδη. Εκεί αντάλλαξε από­ψεις για το πώς πρέπει να χειριστούν το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναδεικνύοντας το γεγονός ότι τη συγκε­κριμένη χρονική στιγμή δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση, αλλά οι εκπρό­σωποι της τρόικας, η οποία δεν μπορεί να καταλήξει στο τι ακριβώς θέλει.
Ακόμη όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μέσα από επα­φές του ίδιου του πρωθυπουργού και η διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει πολιτι­κή στήριξη μέσα από μία δήλωση για επιμήκυνση του χρέους. Αποφασί­στηκε μάλιστα τις επόμενες ώρες να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Αντ. Σαμαρά με τους Μέρκελ, Ολάντ, Μόντι, Ρομπάι, Ντράγκι, ενώ ήδη μίλη­σε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Έκρηξη
Αρκετοί από τους συνομιλητές του Σαμαρά στη σύσκεψη της Τρίτης τού επεσήμαναν ότι κάθε μέρα που περ­νάει επιβαρύνεται το κλίμα στο εσω­τερικό της χώρας και κανείς δεν μπο­ρεί να αποκλείσει το αμέσως επόμενο διάστημα, με την εφαρμογή των νέων μέτρων, να υπάρξει κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες διαστάσεις.
Με λίγα λόγια, του είπαν ότι καλή είναι η διεθνής επικοινωνιακή εκστρα­τεία, αλλά το πρόβλημα είναι στο εσω­τερικό της χώρας, όπου οι πολίτες χω­ρίς μισθούς και συντάξεις, χωρίς θέρ­μανση και με υπέρογκους φόρους θα αντιδράσουν χωρίς κανείς να χρειάζε­ται να τους καθοδηγήσει πολιτικά.
Το μήνυμα ελήφθη και από το Μέ­γαρο Μαξίμου διέρρευσε ότι ο Σαμα­ράς έδωσε εντολή να γίνει ξεκάθαρο σε όλους τους Ευρωπαίους ότι «στην Ελλάδα γίνεται μια τεράστια προσπά­θεια δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι οι αντοχές της ελληνικής κοι­νωνίας δεν πρέπει να δοκιμάζονται. Οι θυσίες του λαού πρέπει να αναγνωρίζονται».
Και τους έκανε τα μούτρα κρέας...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου