Συνέντευξη στη Σοφία Χριστοφορίδου
Λατρεύει τη μυρωδιά της ρίγανης και τη γλυκόπικρη γεύση του τραχανά και οραματίζεται...
να μετατρέψει τον ακριτικό Έβρο στο πιο γνωστό ελβετικό χωριό, το Νταβός. Η νομικός Κατερίνα Καραγιάννη είναι ο ιθύνων νους του Οικονομικού Φόρουμ Θράκης, μιας διοργάνωσης στην οποία το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσε το 2008 ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν.
Από τον γενέθλιο τόπο, το Θούριο του Έβρου, η Κατερίνα Καραγιάννη έφυγε στα πέντε της χρόνια, όταν οι γονείς της αναγκάστηκαν να φύγουν μετανάστες στη Γερμανία. “Κάθε φορά που αναφέρω τον τόπο μου μου έρχεται στο μυαλό η έντονη ανάμνηση από τη μυρωδιά της ρίγανης και από τη γλυκόπικρη γεύση του τραχανά, του νοστιμότατου φαγητού των όχι πλούσιων Θρακιωτών”, μας λέει. Αυτή η αγάπη για τον τόπο της την οδήγησε να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της, για να κάνει κάποτε τον Έβρο το επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε θέματα οικονομίας.
Με πρότυπο το Νταβός
“Πώς συλλάβατε την ιδέα του Economic Forum of Thrace;” τη ρωτάμε. “Είμαι λάτρης της Ελβετίας, που έχει έναν καθαρό, έντιμο και διαχρονικό λόγο προς τους πολίτες της. Επίσης θαυμάζω το φόρουμ του Νταβός. Όλη η Ελβετία στάθηκε δίπλα σε έναν ξένο, τον Γερμανό Κλάους Σβαμπ, και κατάφερε να υλοποιήσει μια φάμπρικα ενεργού συλλογισμού και ιδεών, και να δημιουργήσει μια ελίτ που στον κόσμο δεν υπάρχει άλλη. Όλο αυτό έγινε γιατί δεν δούλεψε μόνο ένας αλλά όλοι μαζί. Αυτό είναι κάτι που θαυμάζω σε όλους τους Δυτικούς, το γεγονός πως πέρα από το προσωπικό τους συμφέρον πάντα επικεντρώνονται στο συμφέρον του συνόλου. Αυτό ακριβώς θέλουμε και εμείς. Και αν ένα κομμάτι της Ελλάδας ενδείκνυται για αυτό, αυτό είναι η Θράκη. Γεωστρατηγικά και πολιτιστικά, ως το αρχαιότερο λίκνο της Ευρώπης, είναι ο πιο κατάλληλος χώρος για να γαλουχηθεί και να ευδοκιμήσει μια καινούργια γενιά Ελλήνων, μία ελίτ Ελλήνων – και η ελίτ δεν πρέπει να θεωρείται κακή λέξη. Να σας πω και κάτι άλλο, οι Θρακιώτες και γενικά οι Βόρειοι είμαστε ως Έλληνες πιο κοντά στο σύνολο παρά στο άτομο. Η Αθήνα δεν κατάφερε τόσο έντονα να μας βάλει στο λήθαργο του ‘θα δούμε’. Η υλοποίηση της ιδέας του φόρουμ είχε μια προετοιμασία τουλάχιστον τεσσάρων χρόνων”. Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, η πρώτη διοργάνωση το 2008 πήρε φόρα από έναν κορυφαίο ευρωπαίο τραπεζίτη, τον ισχυρό άνδρα της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν. Η Κατερίνα Καραγιάννη αποφεύγει τις μεγαλόστομες συγκρίσεις, όταν της ζητάμε να μας πει πώς φαντάζεται να εξελιχθεί το φόρουμ. “Οραματίζομαι να γίνει θεσμός. Οι διοργανώσεις μας οδηγούν βήμα-βήμα πιο κοντά στο αυτονόητο, ότι με πολύ σκληρή δουλειά ανοίγουμε τις πόρτες σε ένα δυνατό, παγκόσμιο, καλώς εννοούμενο networking και lobbying που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του τόπου, που όμως δεν θα είναι τυχοδιωκτική”.
Υπό το πρίσμα της κρίσης
Δύο χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωση του φόρουμ πολλά έχουν αλλάξει στη χώρα. Φέτος οι εργασίες του είναι επικεντρωμένες στο θέμα της ελληνικής κρίσης. Οι βασικές θεματικές του Οικονομικού Φόρουμ Θράκης είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και του κράτους, η οικονομική κρίση και ο στόχος λειτουργίας της χώρας ως δημοκρατίας ευρωπαϊκού τύπου. Μεταξύ των ομιλητών είναι: Γεώργιος Ζαββός, πρέσβης, πρώην ευρωβουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, Μάρτιν Κναπ, γενικός διευθυντής του Γερμανο-Ελληνικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Χαράλαμπος Μαζαράκης, γενικός διευθυντής Οικονομικών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, καθηγητής Michael Heise, επικεφαλής οικονομολόγος στον όμιλο εταιρειών Allianz Global, καθηγητής Νικόλαος Μουσιόπουλος, αναπληρωτής πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου, δρ. Hans Beeg, δικηγόρος και συμβολαιογράφος, ειδικός στο φορολογικό δίκαιο, Βασίλειος Σιοκορέλης, ειδικός οικονομικός σύμβουλος στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς και οι βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης, Χρήστος Σταϊκούρας και Ηλίας Πολατίδης.
Η “Μ” είναι χορηγός επικοινωνίας.
“Σε τέτοια κρίση επιβάλλεται άμεσα η συναίνεση των κομμάτων”
Νομικός με ειδίκευση στο τραπεζικό δίκαιο, υπήρξε στέλεχος της Deutsche Bank και συνεργάτρια του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και νυν προέδρου του Eurogrouop Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Της ζητάμε τη γνώμη της, αν στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης όλα γίνονται για να προασπιστεί το “δίκαιο των τραπεζών”, δηλαδή τα συμφέροντά τους, όπως πιστεύει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. “Πρώτον, για την κρίση είμαστε μόνο εμείς υπαίτιοι. Το γεγονός αυτό είναι από μόνο του αρκετό για να μην ψάχνουμε ένοχους και κλέφτες σε άλλα σπίτια. Δεύτερον, και βέβαια ζητούν πίσω οι τράπεζες τα δικά τους χρήματα που μας δάνεισαν. Λειτουργούμε μέσα σε ένα καπιταλιστικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, άλλο δεν έχουμε, ίσως είναι και το μοναδικό, με όλα του τα λάθη, που αν το χειριζόμαστε με το γνώθι σ’ αυτόν έχουμε να αποκομίσουμε οφέλη. Τώρα ότι προασπίζονται τα συμφέροντά τους οι τράπεζες είναι κάτι μη διαπραγματεύσιμο. Τι πιο αυτονόητο;”
Μία ημέρα πριν από τη συνέντευξη ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε ζητήσει τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. “Ναι, πιστεύει, όπως ο κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος, ότι σε μια τέτοια κρίση επιβάλλεται άμεσα η συναίνεση των κομμάτων”, λέει η κ. Καραγιάννη, υπενθυμίζοντας ότι “είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ελλάδας”. Σε αυτό συνέβαλε και η ίδια, καθώς με τη μεσολάβησή της ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου όχι μόνο επισκέφτηκε το νομό Έβρου, αλλά και αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης Ορεστιάδας και επίτιμος διδάκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Τη ρωτάμε και για τον κ. Άκερμαν, ο οποίος επίσης λατρεύει την Ελλάδα και δη τη Σαμοθράκη. “Τι άποψη έχει για τη χώρα ως τραπεζίτης;” “Την ερώτηση που μου θέτετε δεν είμαι σε θέση να την απαντήσω εγώ προσωπικά. Όμως στις πρόσφατες ερωτήσεις που του έθεσε το Bloomberg, αν θα πρέπει να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα, απάντησε ότι, ναι, πρέπει τα επόμενα δύο χρόνια να στηριχτεί”, μας λέει
Μακεδονία
anti-ntp.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου