Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Οι δρόμοι του Νότου πλημμύρισαν από... αγανάκτηση


  Πορτογαλία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Λισαβόνας και άλλων πόλεων

Σε κλίμα τεταμένο και με τη λαϊκή οργή να... ξεχειλίζει, έτσι κύλησε το περασμένο Σαββατοκύριακο στις μεγαλύτερες πόλεις του δημοσιονομικά δοκιμαζόμενου ευρωπαϊκού Νότου, καθώς οι κυβερνήσεις (σε Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία) ανακοινώνουν, η μία μετά την άλλη, τους νέους, ακόμη σκληρότερους, προϋπολογισμούς τους για το 2013.
Από τη Μαδρίτη έως τη Λισαβόνα και από το Βρυξέλλες έως το Παρίσι, συνολικά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις πολιτικές της «μόνιμης λιτότητας»...

Ενδεικτικά, στη Μαδρίτη, οι «Αγανακτισμένοι» επέστρεψαν το βράδυ του Σαββάτου γύρω από το ισπανικό κοινοβούλιο εκφράζοντας την αντίδρασή τους στις νέες περικοπές (ύψους συνολικά 40 δισ. ευρώ για το 2013) που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ραχόι προ ημερών, αλλά και στην «υπερβάλλουσα» αστυνομική βία (υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια ανάλογων διαδηλώσεων, οι αστυνομικές αρχές δεν είχαν διστάσει να χρησιμοποιήσουν ακόμη και πλαστικές σφαίρες).
Ισπανία: Διαδηλωτές συγκρούστηκαν ξανά με την αστυνομία κοντά στο Κοινοβούλιο στη Μαδρίτη Μάλιστα, από τις συγκεντρώσεις του Σαββατοκύριακου στην ισπανική πρωτεύουσα δεν έλειψαν και τα μικροεπεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.
Παρόμοια η κατάσταση και στη γειτονική Πορτογαλία, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο κέντρο της πρωτεύουσας Λισαβόνα καθώς και άλλων πόλεων, διαδηλώνοντας ενάντια στις περικοπές και ζητώντας την παραίτηση του κεντροδεξιού Πέδρο Πάσους Κοέλιο, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει τον νέο προϋπολογισμό έως τα μέσα Οκτωβρίου.
Γαλλία: εργαζόμενοι εισέβαλαν στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού«Σύννεφα»
Μάλιστα, δεδομένου ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας τελικώς δεν επιτεύχθηκαν για το 2013 (το έλλειμμα πλέον προβλέπεται να ανέλθει φέτος στο 6,8% του ΑΕΠ, αντί για το 5%), ο εν λόγω προϋπολογισμός προβλέπεται κι αυτός... σκληρός.
«Πριν από έναν χρόνο, ο πρωθυπουργός μας είπε πως η λύση ήταν η συμφωνία με την τρόικα... αλλά το έργο το έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα, ο συγκεκριμένος δρόμος είναι αδιέξοδος, μας σπρώχνει στον γκρεμό», βροντοφώναξε χαρακτηριστικά μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος ο Αρμένιου Κάρλους, ηγέτης του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, CGTP.
Κι όλα αυτά ενώ μόλις μία ημέρα πριν, ο απεργιακός πυρετός είχε χτυπήσει... κόκκινο και στη Ρώμη.
Παράλληλα, στον χορό των κινητοποιήσεων έμελλε να μπει δυναμικά το περασμένο διήμερο και η γαλλική πρωτεύουσα, με τους εργαζόμενους στην αυτοκινητοβιομηχανία να διαδηλώνουν το Σάββατο έξω από τη Διεθνή Εκθεση Αυτοκινήτου και με τη Ριζοσπαστική Αριστερά να τους διαδέχεται την Κυριακή στους δρόμους του Παρισιού.
Συγκεκριμένα, έξω από το Σαλόνι Αυτοκινήτου βρέθηκαν να διαμαρτύρονται εργαζόμενοι από τις βιομηχανίες Ρeugeot-Citroen, Renault και Ford, οι οποίες έχουν προαναγγείλει συνολικά χιλιάδες απολύσεις στα εργοστάσιά τους στη Γαλλία, επικαλούμενες τη μεγάλη πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Από την πλευρά της, η γαλλική Αριστερά (το Αριστερό
Μέτωπο του Ζαν Λικ Μελανσόν καθώς και δεκάδες άλλες Αριστερές οργανώσεις) κατέβηκε και αυτή χθες στους δρόμους προκειμένου να φωνάξει «όχι στο οικονομικά ανόητο και κοινωνικά αφόρητο Σύμφωνο της λιτότητας», το οποίο πρόκειται να πάει για ψήφιση και επικύρωση στο γαλλικό Κοινοβούλιο αύριο Τρίτη.
ΜΑΔΡΙΤΗ
Εκτροχιασμός ελλείμματος και χρέους
Ασχημα τα πράγματα για την Ισπανία, η οποία βλέπει τους δημοσιονομικούς της στόχους να αποτυγχάνουν ο ένας μετά τον άλλον. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Κριστόμπαλ Μοντόρο το περασμένο Σάββατο, το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 7,4% (και όχι στο 6,3% που ήταν ο αρχικός στόχος) και το χρέος στο 85,3% του ΑΕΠ (από 80% που αναμενόταν).
Τράπεζες
Μάλιστα, προκειμένου να δικαιολογήσει τις παραπάνω αναθεωρήσεις, ο Ισπανός υπουργός σημείωσε πως αυτές απορρέουν από την κρατική ενίσχυση προς τις εγχώριες τράπεζες.
Επιπλέον, μέσα στο Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση Ραχόι ανακοίνωσε πως η βοήθεια που θα ζητήσει από την Ευρώπη για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών πρόκειται να ανέλθει σε περίπου 40 δισ. ευρώ.
Και ενώ οι Ισπανοί βρίσκονταν αντιμέτωποι με κακά μαντάτα, την ίδια ώρα στη Γαλλία ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζερόμ Καουζάκ δήλωνε ότι η φορολογία δεν θα αυξηθεί το 2014 και ενδεχομένως να αρχίσει να μειώνεται από το 2015.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου