Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Γρ. Πεπόνης - Σπ. Μουζακίτης: Οι κυνηγοί των φοροφυγάδων


Γρ. Πεπόνης - Σπ. Μουζακίτης: Οι κυνηγοί των φοροφυγάδωνΓρηγόρης Πεπόνης - Σπύρος Μουζακίτης. Οι δύο εισαγγελείς που συνεργάζονται στενά από τον Μάιο του 2011, όταν και ανέλαβαν το πόστο των οικονομικών εισαγγελέων, υπερηφανεύονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι «βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ». Οχι ότι μοιάζουν πολύ ως χαρακτήρες αφού ο πρώτος είναι περισσότερο κλειστός στις επιλογές του αλλά και στις συναναστροφές του, ενώ ο δεύτερος, μετά το πέρασμά του και από τη συνδικαλιστική θέση του γραμματέα της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, εμφανίζεται περισσότερο ανοικτός.



Ο συνδυασμός και η συνεργασία των δύο εισαγγελέων είναι μάλλον εκρηκτικό μείγμα. Τον περασμένο Δεκέμβριο συγκρούστηκαν... με τον ίδιο τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Παρ' όλα αυτά, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο τους εμπιστεύθηκε ξανά τη θέση των οικονομικών εισαγγελέων με εισήγηση του τότε αντεισαγγελέα Γ. Κολιοκώστα. Είναι πρόσωπα που έχουν φανατικούς φίλους αλλά και επικριτές για τον τρόπο που χειρίζονται τις υποθέσεις, κυρίως όταν φέρονται εμπλεκόμενοι πολιτικοί, όπως η υπόθεση Ρουμελιώτη, η οποία αγγίζει τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και εκείνη για τα CDS, που άπτεται του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού Αντρίκου. Τους καταλογίζουν υπερβάλλοντα ζήλο και εμπλοκή τους σε πολιτικές αποφάσεις μιας κυβέρνησης.

Οι υποθέσεις που έχουν χειριστεί έχουν κάνει «πάταγο». Η εντολή όμως Πεπόνη για ανεύρεση της λίστας Λαγκάρντ φαίνεται ότι έχει χτυπήσει «φλέβα», αφού οι πολιτικοί και άλλοι κραδασμοί που έχουν προκληθεί έχουν περάσει πέραν του Ατλαντικού. Τη λίστα ο Γρ. Πεπόνης την παρέδωσε στον διευθυντή Ι. Παναγιωτόπουλο, τον οποίο γλίτωσε μάλιστα από απομάκρυνση. Συνεργάζεται μαζί του καλά, αφού και αυτός είναι απρόσιτος και ιδιαίτερα αυστηρός.

Από τη Χαλκίδα στην Πειραιώς
Οι Πεπόνης και Μουζακίτης είναι σχεδόν συνομήλικοι - 60 χρόνων ο πρώτος, 55 ο δεύτερος - και έχουν συναντηθεί ξανά στην Εισαγγελία Χαλκίδας, όπου επίσης έκαναν παρέα και μάλλον συμφωνούσαν στον χειρισμό των υποθέσεων. Σήμερα τους ενώνει και μια άλλη κοινή πεποίθηση: ότι στη χώρα μας οργιάζει η φοροδιαφυγή, πολλοί από τους ισχυρούς και «μεγάλους» επιχειρηματίες δεν απέδωσαν ποτέ ΦΠΑ, αλλά και εκείνοι από το πόστο τους μπορούν να φέρουν έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο, αρκεί να τους αφήσουν. Και οι δύο έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με μεγάλα σκάνδαλα, όπως αυτό των δομημένων ομολόγων, το ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα», οι υποθέσεις Κεντέρη - Θάνου, αλλά και ευρύτερα οι καταγγελίες περί ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004.
Οι εχθροί τους τούς χρεώνουν ότι έχουν ανοίξει 162 προκαταρκτικές έρευνες και ότι σχεδόν καμία δεν έχει καταλήξει σε ηχηρά αποτελέσματα. Εκείνοι πάλι αντιλέγουν πως έχουν κάνει ό,τι μπορούσαν και υπενθυμίζουν τις ηχηρές συλλήψεις αλλά και τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που μπήκαν στα δημόσια ταμεία με τους διακανονισμούς που έγιναν. Παρ' ότι και στο παρελθόν γνώρισαν τα εμπόδια από τα μεγάλα συμφέροντα, τώρα φαίνεται ότι έχουν έρθει απέναντι με συμμορίες που επί χρόνια λυμαίνονταν το δημόσιο χρήμα αλλά και με ισχυρούς οι οποίοι άλλοτε τους απείλησαν και άλλοτε με μεσάζοντες και αγγελιοφόρους τους έστειλαν μηνύματα τα οποία εκείνοι αρνήθηκαν να λάβουν. Οπως έχουν δηλώσει στο «Βήμα», όταν ήρθαν αντιμέτωποι με την ηγεσία του Αρείου Πάγου την περασμένη άνοιξη, «ενοχλήσαμε πολλούς», για να προσθέσουν: «Οι υποθέσεις που χειριστήκαμε ήταν δύσκολες. Οι χώροι που ελέγχαμε ήταν συγκοινωνούντα δοχεία. Οταν πιέζαμε το ένα τμήμα ενοχλούνταν το άλλο...».

Δωροδοκίες και ναυάγια
Ο Γρηγόρης Πεπόνης γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1952 και μπήκε στο Δικαστικό Σώμα το 1983 μαζί με τον Σπύρο Μουζακίτη, με τον ίδιο διαγωνισμό. Το 2005 προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών. Διορίστηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου είχε ως πρώτο προϊστάμενο τον Γ. Ζορμπά, από τον οποίο ακόμη διατηρεί τις καλύτερες αναμνήσεις. Ως εισαγγελέας Πρωτοδικών υπηρέτησε στη Χαλκίδα, όπου συνυπήρξε με τον κ. Μουζακίτη. Η αρχή της καριέρας τους ταυτίστηκε με σκληρές διώξεις εναντίον μεγάλων οικονομικών παραγόντων της πόλης, με υποθέσεις για εικονικά τιμολόγια, δωροδοκίες και «σημαδεμένα χαρτονομίσματα». Δίωξη άσκησε και εναντίον συνεργάτη του ο οποίος έθαψε δικογραφίες. Αργότερα ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πειραιώς πρωτοστάτησε να βρεθούν οι ένοχοι για το ναυάγιο του «Σαμίνα» το 2000. Ενεργό ρόλο είχε και στην υπόθεση της ανακρίτριας Μπουρμπούλια και ειδικότερα στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου σε σχέση με τις ιατρικές βεβαιώσεις για την αποφυλάκισή της.
Η υπόθεση πάντως που σημάδεψε την καριέρα του ήταν αυτή των δομημένων ομολόγων, την οποία ανέλαβε μαζί με τον Α. Λιόγα το 2007. Αμέσως ζήτησε να σταλεί ο φάκελος στη Βουλή, γεγονός που σκόνταψε στις αντιρρήσεις του τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, κάτι που προκάλεσε τη δυσαρέσκειά του. Αυτό μάλιστα τον οδήγησε να υποβάλει αίτηση για εθελουσία έξοδο από τον κλάδο. Ο Αρειος Πάγος και συνάδελφοί του «έπεσαν επάνω του» για να τον μεταπείσουν να μη φύγει, κάτι που έγινε. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) απέρριψε το αίτημά του με το επιχείρημα ότι ο θεσμός της εθελουσίας έγινε για να γλιτώσει το Σώμα από τους ανεπαρκείς και όχι από τους ικανούς. Λίγο αργότερα ήρθε και η αναγνώριση από το ΑΔΣ, αφού επελέγη για τη θέση του οικονομικού εισαγγελέα. Για να πάρει αυτή τη θέση επέμενε ιδιαίτερα ο σημερινός προϊστάμενός του, ο αντεισαγγελέας Ν. Παντελής, με τον οποίο, μετά τα επεισόδια του Δεκεμβρίου, δεν έχει και ιδιαίτερα καλές σχέσεις. Είναι παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών και ο γιος του είναι δικηγόρος. Είναι Ολυμπιακός και παραπονιέται ότι δεν έχει χρόνο να διαβάσει τους συγγραφείς που αγαπάει.

Τρεις ώρες ποδαρόδρομο
Ο Σπύρος Μουζακίτης γεννήθηκε το 1957 στους Αυλιώτες της Κέρκυρας. Στο Δημοτικό βάδιζε τρεις ώρες την ημέρα για να πάει στο σχολείο του. Ηρθε στην Αθήνα για το Γυμνάσιο και στη συνέχεια φοίτησε στη Νομική Αθηνών. Στο Δικαστικό Σώμα μπήκε το 1983 και το 1985 μετατάχθηκε στον εισαγγελικό κλάδο. Στις 31.5.2005 προήχθη στον βαθμό του αντεισαγγελέα Εφετών. Εκτός από τη Χαλκίδα και την Αθήνα πέρασε και από τη Ρόδο και την Πάτρα. Ασχολήθηκε με μεγάλες υποθέσεις ναρκωτικών αλλά και συνέταξε το περίφημο πόρισμα για το τροχαίο Κεντέρη - Θάνου. Δικό του ήταν και το πόρισμα για την κατάληψη της Νομικής. Εχει μια κόρη που σπουδάζει στη Γαλλία αφού αποφοίτησε και από ελληνικό πανεπιστήμιο. Είναι Ολυμπιακός και του αρέσει το διάβασμα, λατρεύει τον Κόντογλου και τον Προυστ.
Σήμερα στα συρτάρια τους οι δύο εισαγγελείς έχουν βαρείς φακέλους, όπως το λαθρεμπόριο καυσίμων, τα χρέη στη ΔΕΗ, το σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις συνεταιριστικών οργανώσεων και μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Επιτέλους στο ΣΔΟΕ έχουν δικό τους γραφείο με γραμματέα. Είναι πάντως συγκεντρωτικοί και δεν εμπιστεύονται πολλούς. Τις μεγάλες υποθέσεις τις διεκπεραιώνουν οι ίδιοι. Η θητεία τους τελειώνει το 2013.  Πολλοί τους την έχουν στήσει στη γωνία. Πρέπει, λένε, να δούμε ποιες υποθέσεις θα έχουν ως τότε τελειώσει. Οι ίδιοι απαντάνε ότι θα προχωρήσουν με όποιο κόστος.


Οι καταθέσεις των πρώτων 30 προσώπων υπερβαίνουν τα €1,2 δισ.
Εσπασαν τους κωδικούς της λίστας

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνει κωδικούς που αντιστοιχούν σε καταθέσεις πολιτικών προσώπων ή ακόμη και γνωστού καλλιτέχνη με αριστερό προφίλ, οι οποίες στον βαθμό που  επιβεβαιωθούν πλήρως «θα πέσουν τα εικονίσματα», όπως έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής. Οι οικονομικοί εισαγγελείς κκ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης πάντως «ξεσκονίζουν» ονόματα και κωδικούς της λίστας σε συνεργασία με τον διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Αττικής κ. Ι. Παναγιωτόπουλο. Ραγδαίες είναι παράλληλα και οι δικαστικές εξελίξεις στην έρευνα μετά και την κλήση των κκ. Ι. Διώτη και Ι. Καπελέρη ως υπόπτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί του ΣΔΟΕ κατόρθωσαν να «σπάσουν» τους κωδικούς στους οποίους είναι κατατεθειμένα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ υπάρχουν και τα πρώτα αποτελέσματα για τους μεγαλοφοροφυγάδες, οι οποίοι σύντομα θα αντιμετωπίσουν διώξεις για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Από τα πρώτα στοιχεία που έχουν εντοπιστεί φαίνεται ότι οι καταθέσεις των πρώτων 30 προσώπων της λίστας υπερβαίνουν το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις σε μία μόνο τράπεζα της Ελβετίας, την HSBC, μετά το 2002 είναι μεγάλες και τα μεγαλύτερα ποσά κατίθενται από το 2005-2008.
Από την πρώτη έρευνα μεταξύ των μεγαλοκαταθετών έχουν εντοπιστεί έμποροι χρυσού, πολλοί από τους οποίους εμφανίζονται να είναι εβραϊκής καταγωγής. Ιδιαίτερα μεγάλα ποσά ανήκουν σε αντιπροσώπους πολυεθνικών στη χώρα μας, οι οποίοι εκπροσωπούν κυρίως εταιρείες ηλεκτρονικών προϊόντων. Μεγαλοκαταθέτες είναι και μεγαλογιατροί, καθώς και αντιπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών. Εφοπλιστές, καπετάνιοι, εργολάβοι και κατασκευαστές κτιρίων ερευνώνται από το ΣΔΟΕ για να διαπιστωθεί αν είναι δικαιούχοι των μυθικών ποσών που έχουν κατατεθεί σε τράπεζες του εξωτερικού ή πίσω τους κρύβονται άλλα πρόσωπα και ιδιαίτερα αν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα.
Το ίδιο γίνεται και με την έρευνα για τα πρόσωπα με κωδικούς. Η κατάθεση συζύγου πολιτικού με τις 300.000 ευρώ, την οποία αποκάλυψε «Το Βήμα»,  επίσης ερευνάται, αλλά και άλλη γνωστού καλλιτέχνη με αριστερό προφίλ.
Εκτός από τον έλεγχο των στοιχείων όσων περιέχονται στη λίστα και δεν δήλωσαν στην Εφορία τα αντίστοιχα έσοδα, συντάσσεται και λίστα με τους λογαριασμούς στους οποίους κατέληξαν τα ποσά εκείνων που δεν φορολογήθηκαν. 
 
www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου