Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ήρωες που πρέπει να γνωρίζουμε.


16832_424478800001_2239265_n1
Ο Ανδρέας Παναγίδης γεννήθηκε από φτωχή και πολύτεκνη οικογένεια. Ήταν το μικρότερο από τα έξι παιδιά του Γρηγόρη Παναγίδη Βούτουρου από το Παλιομέτοχο και της Δέσποινας Χατζηκυριάκου, επίσης από το Παλιομέτοχο.
Είχε καημό να συνεχίσει το σχολείο και να πάει στο Γυμνάσιο αλλά...
ο πατέρας του δεν μπορούσε να τον στείλει γιατί τον χρειαζόταν στις γεωργικές ασχολίες αλλά και οικονομικά δεν μπορούσε. Γι’ αυτό συνέχισε για δεύτερη χρονιά την έκτη τάξη ελπίζοντας ότι ο πατέρας του ίσως θα μπορούσε να τον στείλει στο Γυμνάσιο.

Η πρώτη δράση του Παναγίδη ήταν η ύψωση της ελληνικής σημαίας. Σε έρευνα που έκαμε Άγγλος στρατιώτης στην τσάντα του, στον τόπο της εργασίας του, αμέσως μετά την εκτέλεση των Καραολή και Δημητρίου, βρήκε μια Ελληνική σημαία και ζήτησε από τον Ανδρέα να του σκουπίσει με αυτή τα παπούτσια του. Τόση ήταν η προσβολή που ένιωσε ο Ανδρέας, ώστε ήλθε στα χέρια μαζί του κτυπώντας τον άγρια. Όταν πήγε στο σπίτι, έστειλε τη γυναίκα του και του έφερε τα περίστροφά του που της είχε δώσει να του κρύψει. Την επομένη, όταν πήγε στη δουλειά του στο αεροδρόμιο, μαζί με το Μιχαήλ Κουτσόφτα και έναν άλλο αγωνιστή, επιτέθηκαν και σκότωσαν τον Άγγλο σμηναγό Πάτρικ Τζων Χέιλ μέσα στο γραφείο του. Συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Απαγχονίστηκαν και οι δυο με το Στέλιο Μαυρομμάτη.

anti-ntp.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου