Έχει κανέναν απλό πολίτη αυτής της νήσου Κύπρου, η οποία ως γνωστόν
παινεύεται για την «κοινωνική δικαιοσύνη» της, που όταν εργαστεί 60
μήνες και απολυθεί, ή αποχωρήσει από την εργασία του, θα πάρει εφάπαξ
φιλοδώρημα... 357.867,16 ευρώ και ετήσια σύνταξη, όταν συμπληρώσει το 60ό
έτος της ηλικίας του, 83.076,30 ευρώ; Μην το ψάχνετε, δεν θα βρείτε. Θα
βρείτε όμως αν κοιτάξετε στα κυβερνητικά δώματα… Ο λόγος για τον πρόεδρο
Χριστόφια, ο οποίος τον ερχόμενο Φεβρουάριο που θα εγκαταλείψει την
προεδρία θα πάρει τα προαναφερθέντα ποσά. Πιο λίγα χρήματα, αλλά διόλου
ευκαταφρόνητα, θα πάρουν οι υπουργοί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο
υφυπουργός παρά τω Προέδρω. Και, προσέξτε, η σύνταξη παραχωρείται από το
60ο έτος της ηλικίας τους και όχι από το 63ο ή 65ο που ισχύει για τους
υπόλοιπους πολίτες αυτού του τόπου (σσ: από το 60ο παίρνουν σύνταξη και
οι βουλευτές).
ΠΑΝΕ ΟΙ ΠΑΧΙΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ.
Κάποιος θα πει, και δικαιολογημένα, πως τέτοια ποσά παίρνουν όλοι οι πρόεδροι και οι υπουργοί και συνεπώς δεν υπάρχει καμιά ευνοιοκρατική μεταχείριση για τους υφιστάμενους. Σωστά, όμως όταν αποφασίστηκαν τα προκλητικά ποσά των πιο πάνω συντάξεων και εφάπαξ, ήταν τότε που οι αγελάδες ήταν παχιές και τα ταμεία του κράτους ήταν γεμάτα. Τώρα όμως, και με τέτοια κρίση, ειδικά μάλιστα όταν οι μισθοί του λαού έχουν συρρικνωθεί μέχρι και 50%, και θα περάσουν δεκαετίες μέχρι να επανέλθουν σε κάποια υποφερτά επίπεδα, είναι σωστό να χρυσώνονται οι άρχοντές μας όταν εγκαταλείπουν την εξουσία; Τη στιγμή μάλιστα που χρυσώνονται κατά τη διάρκεια της εξουσίας τους;
Από 1.7.2011 οι ετήσιες απολαβές του προέδρου της Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος παραστάσεως, είναι 163.164,48 ευρώ, ενώ αυτές των υπουργών είναι 105.795,06 ευρώ. Ως εκ τούτου και με βάση τη νομοθεσία, ο πρόεδρος Χριστόφιας για τα πέντε χρόνια της θητείας του στο ανώτατο αξίωμα του κράτους θα πάρει, όπως προαναφέραμε, εφάπαξ φιλοδώρημα 357.867,16 ευρώ και ετήσια σύνταξη, όταν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του, 83.076,30 ευρώ.
ΠΟΤΕ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ.
Από πλευράς τους οι υπουργοί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω θα πάρουν λιγότερα, με πιο αδικημένους τους δύο πρόσφατους υπουργούς, το Βάσο Σιαρλή στο Οικονομικών και την Ελένη Μαύρου στο Εσωτερικών, οι οποίοι δεν θα πάρουν τίποτα, αφού δεν έχουν συμπληρώσει 12 μήνες. Συγκεκριμένα και με βάση τη νομοθεσία, όσοι υπουργοί έχουν υπηρεσία μικρότερη των 12 μηνών, δεν δικαιούνται ούτε σύνταξη ούτε εφάπαξ (φυσικά, στην περίπτωση της κ. Μαύρου αυτή έχει πάρει και εφάπαξ και σύνταξη ως εκ της θητείας της στη Βουλή). Για να δικαιούνται εφάπαξ θα πρέπει να συμπληρώσουν 12 μήνες θητεία, ενώ για να δικαιούνται και σύνταξη, θα πρέπει να συμπληρώσουν 18 μήνες στο υπουργικό αξίωμα (σσ: ότι ισχύει για τους υπουργούς ισχύει και για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και για τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω).
Όπως προαναφέραμε, ένας υπουργός για να δικαιούται εφάπαξ θα πρέπει να συμπληρώσει 12 μήνες. Στην περίπτωση αυτή το εφάπαξ είναι περίπου 12.500 ευρώ. Στη συνέχεια και ανάλογα της θητείας αυξάνονται και τα ποσά. Για παράδειγμα, όσοι υπηρετήσουν στο υπουργικό αξίωμα για 15 μήνες, θα πάρουν μόνο εφάπαξ ύψους 15.546,22 ευρώ. Όσοι υπηρετήσουν 25 μήνες, θα πάρουν εφάπαξ 48.366,03 ευρώ και ετήσια σύνταξη 11.227,83 ευρώ. Αν η υπηρεσία είναι 30 μήνες, το εφάπαξ είναι 58.039,24 ευρώ και η ετήσια σύνταξη 13.473,39 ευρώ.
Πέραν της υπουργικής θητείας των 30 μηνών, τα ποσά που δικαιούται κάποιος αυξάνονται κατά 25%. Για παράδειγμα, αν κάποιος διατελέσει υπουργός 40 μήνες δικαιούται εφάπαξ 68.000 ευρώ περίπου και ετήσια σύνταξη 14.000 ευρώ. Στην περίπτωση που κάποιος διατελέσει υπουργός 45 μήνες, τότε δικαιούται εφάπαξ 73.000 ευρώ περίπου και ετήσια σύνταξη 15.000 ευρώ περίπου. Οι τυχεροί, δηλαδή όσοι υπηρέτησαν στο υπουργικό αξίωμα για πέντε χρόνια, θα πάρουν εφάπαξ 94.313,75 ευρώ και ετήσια σύνταξη 21.894,26 ευρώ.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ
Όπως προαναφέραμε, η σύνταξη θα καταβάλλεται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους υπουργούς όταν συμπληρώσουν το 60ο έτος της ηλικίας τους. Επίσης, αν το Μάιο του 2011 δεν ψηφιζόταν η νομοθεσία για κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων («Περί Συντάξεων Κρατικών Αξιωματούχων Γενικές Αρχές Νόμος του 2011»), οι πιο πάνω αξιωματούχοι θα έπαιρναν πολύ περισσότερα.
Η ΛΗΣΜΟΝΙΑ.
Όλοι οι εργαζόμενοι παίρνουν σύνταξη στα 63 ή στα 65 τους χρόνια. Ο πρόεδρος, οι υπουργοί και οι βουλευτές, όμως, παίρνουν σύνταξη στα 60 τους χρόνια. Και αυτό οφείλεται στη «λησμονιά» των βουλευτών μας. Δηλαδή στη μνήμη τους που φαίνεται να «εξασθενεί» όταν είναι για κάτι που τους αφορά. Συγκεκριμένα: Όταν τον Μάιο του 2011 – πριν την αυτοδιάλυση της Βουλής για τις βουλευτικές εκλογές – οι βουλευτές ενέκριναν τη νομοθεσία για κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων, έγινε εισήγηση ώστε οι βουλευτές και οι υπουργοί να δικαιούνται και αυτοί σύνταξη στο 63ο έτος της ηλικίας τους και όχι στο 60ο έτος. Τελικά αυτή η εισήγηση δεν προχώρησε, λόγω αντιδράσεων αρκετών βουλευτών αλλά και της εκτελεστικής εξουσίας.
Αν δεχτούν μειώσεις υπουργοί – βουλευτές…
«Θα δεχτούμε την αποκοπή του 25% από την κεφαλική επιδότηση χωρίς κινητοποιήσεις, γιατί καταλαβαίνουμε και την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κράτος. Νοουμένου όμως του ότι θα υποστούν ανάλογη μείωση στους μισθούς τους και οι βουλευτές και ο πρόεδρος και οι υπουργοί, όχι μόνο οι κτηνοτρόφοι. Αν εξαγγείλουν οι υπουργοί 25% μείωση του μισθού τους θα δεχτούμε κι εμείς αποκοπή 25%». - (Ευαγόρας Χρυσάνθου, πρόεδρος Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Πάφου – 7 Σεπτεμβρίου 2012)
Παπούλιας: Μειώστε μου μισθό και σύνταξη
Ο πρόεδρος της Ελλάδας Κάρολος Παπούλιας ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να μειωθεί ο μισθός και η σύνταξη του, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Παπούλιας πρότεινε επίσης να μειωθούν οι αποζημιώσεις και οι συντάξεις που λαμβάνουν όλοι οι πρώην πρόεδροι της Ελλάδας. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι περικοπές αυτές θα επιφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 350.000 ευρώ ετησίως. - (Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2012)
omirosalexandrou.blogspot.gr
anti-ntp.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου