Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Eπιστροφή στο γκισέ

thumb
Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, τις προηγούμε­νες μέρες περισσότερα από 2 δισ. ευρώ επέστρε­ψαν στο τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, πολλοί πήγαιναν από τράπεζα σε τράπεζα και ρωτούσαν για τα επιτόκια και τα είδη των λογαριασμών που προσφέρουν...
οι τράπεζες, κάτι που μεταφράζεται ως προάγγελος επιστροφής κεφαλαίων στο τραπε­ζικό σύστημα.
Τα στελέχη των τραπεζών εκτιμούν ότι ο σχη­ματισμός κυβέρνησης εκτόνωσε την ανησυχία και θα απομακρύνει το φάσμα μι­ας καταστροφικής εξόδου από την ευρωζώνη. Όπως σημειώνουν, αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για ευρωπαϊκές κινήσεις που θα ελαφρύ­νουν βραχυχρόνια το βάρος για τη χώρα και, παράλληλα, υπάρξουν πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση αναπτυξιακών πόρων, τότε το κλίμα και οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία μπορεί να βελτιωθούν θεαματικά. Κλειδί αποτελεί η σημερινή σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. Στην κατεύθυνση αυτή, ανακοινώθηκε η συμφω­νία για ένα ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πακέτο ύψους 130 δισ. ευρώ.
Η ανάσχεση της ύφεσης (στο πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ σημείωσε νέα βύθιση κατά -6,2%), η βελτίωση της ψυχολογίας και η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση. Αν η ανησυχία εκτονωθεί και η νέα κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους εταίρους, προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τότε η οικονομία μπορεί να ανακάμψει, δεδομένης της άνευ προηγουμένου βύθισης των τελευταίων 18 μηνών.
Το μεγάλο στοίχημα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι να επιτύχει τη σταδι­ακή επιστροφή κεφαλαίων ύψους 20 δισ. ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, βρίσκονται εντός της χώρας σε θυρί­δες και σπίτια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών αλλά και της Τράπεζας της Ελλά­δος (ΤτΕ), περί τα 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σήμερα σε θυρίδες, στρώματα και… αποθήκες, που αντι­στοιχούν στο ήμισυ των συνολικών χαρτονομισμά­των που κυκλοφορούν στη χώρα μας (σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν τα 40 δισ. ευρώ).
Αν η βελτίωση του κλίματος που δημιουργεί ο σχηματισμός κυβέρνησης συνοδευτεί και με κάποι­ες θετικές ειδήσεις από τη σύνοδο κορυφής, τότε οι συνθήκες για την οικονομία μπορεί να αλλάξουν ριζικά προς το καλύτερο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο γρήγορα θα επιστρέψουν κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα, ειδικά μέρος των 20 δισ. ευρώ που βρί­σκονται αποθησαυρισμένα. Σημειώνεται ότι από το τέλος του 2008 οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 90 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων είτε έχει μετακινη­θεί στο εξωτερικό είτε διατηρείται σε ρευστό είτε έχει «καταναλωθεί» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης.

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου