Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Νέα μυστικά και ντοκουμέντα:Γιος δοσίλογων της κατοχής ο πρώην υφυπουργός Γ.Βερνίκος


vernikos-giorgos


Ο Αλέξανδρος Βερνίκος (πατέρας του Γιώργου Βερνίκου ο οποίος έγινε υφυπουργός για τρεις μέρες) είχε συλληφθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει το makeleio.gr ως δοσίλογος, όπως και ο αδελφός του Κωνσταντίνος και ο πατέρας τους Νικόλαος, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν μετά την Κατοχή ως "οικονομικοί δοσίλογοι"...

Vernikos-2
Μαζί με έτερο εφοπλιστή, τον Χαρ. Μάτσα(όπως βλέπουμε σε δημοσιεύματα της εποχής) είχαν ρυμουλκά-ναυαγοσωστικά στον Πειραιά και έκαναν ανελκύσεις ναυαγίων (κατά τη διάρκεια του πολέμου είχαν βυθιστεί πολλά εμπορικά πλοία από βομβαρδισμούς), κερδίζοντας τρομακτικά ποσά.
Παρ' όλα αυτά ο Αλ. Βερνίκος έγινε μετά τον πόλεμο πολιτικός, βγήκε βουλευτής της Ενώσεως Κέντρου και έγινε υπουργός το 1965 με την αποστασία.
Vernikos-1
Τα ντοκουμέντα είναι αδιαμφισβήτητα. Παρ'ολα αυτά είμαστε δεκτικοί σε οποιαδήποτε αντίθετη άποψη που θα μπορούσε να τα αμφισβητήσει.
Οφείλουμε πάντως να πούμε ότι πέραν της ιστορικής χρησιμότητας των παρατιθέμενων ντοκουμέντων, με όλα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα αποδομείται και απομυθοποιείται ένα σαθρό πολιτικό σύστημα αλλά και οι αρνητικοί πρωταγωνιστές του παρελθόντος, χωρίς βεβαίως να απονέμεται κάποια μομφή στους απογόνους τους.
Το πλήρες βιογραφικό των αναφερομένων προσώπων είναι ενδεικτικό.
Βερνίκος Αλέξανδρος, Νικολάου (1916-91)-πατέρας. Εφοπλιστής, δικηγόρος και πολιτικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάσθηκε ως νομικός και οικονομικός σύμβουλος του οικογενειακού ναυτικού οίκου «Ν.Ε. Βερνίκος» από το 1941. Εξελέγη βουλευτής Πειραιώς (ΕΠΕΚ) στις εκλογές 1952 (αλλά ακυρώθηκε η εκλογή του), Αθηνών (Ε.Κ.) τον Ιούνιο 1964 μετά την παραίτηση του Γ. Μαύρου. Διετέλεσε υπουργός Εμπορίου στην Κυβέρνηση Γ. Αθανασιάδη-Νόβα (16.7.65-20.8.65) και αντιπρόεδρος της Βουλής (12.11.66-14.4.67). Διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος του Συνδέσμου ΑΕ και ΕΠΕ και γενικός γραμματέας του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Βερνίκος Γεώργιος, Αλέξανδρου (1950-)-γιος. Οικονομολόγος, εφοπλιστής. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Λονδίνου. Στην περίοδο 1965-68 εργάστηκε ως πλήρωμα με διάφορες ειδικότητες σε εμπορικά πλοία. Το 1975 πραγματοποίησε εκτενή ταξίδια με ιστιοπλοϊκό σκάφος στη Μεσόγειο και ανέλαβε αντιπρόεδρος της «Ν.Ε. Βερνίκος, Ναυαγοσωστικά και Ρυμουλκά». Το 1975 ίδρυσε την εταιρία «Vernicos Yachts». Είναι αντιπρόεδρος του Ελληνικού Νηογνώμονα ΑΕ, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, μέλος Δ.Σ. του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Εταιρείας Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών, πρόεδρος του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace. Διετέλεσε πρόεδρος Δ.Σ. του «Attica Group» και μέλος της διοίκησης πολλών επιχειρήσεων. Στην περίοδο 1969-72 διετέλεσε ιδρυτικό μέλος και γενικός γραμματέας της Ελληνοευρωπαϊκής Κίνησης Νέων και στη συνέχεια υπήρξε ηγετικό στέλεχος του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος και διώχθηκε επανειλημμένα. Μετά τη Μεταπολίτευση υπήρξε αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ε.ΔΗ.Ν. και γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Νεολαίας Ελλάδας. Το 1982 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και αργότερα διετέλεσε πρόεδρος του Ιδρύματος Παιδικής Μέριμνας Γ. και Αικ. Χατζηκώνστα. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και το βιβλίο «Όταν θέλαμε να αλλάξουμε την Ελλάδα» (2003).
Βερνίκος Νικόλαος, Αλεξάνδρου (1945-)-αδερφός. Εφοπλιστής, οικονομολόγος, πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου-Ελλάς. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Είναι πρόεδρος της «Vernicos Maritime» και της «Free Ships», της Ν.E. «Νικόλαος Ε. Βερνίκος Ναυαγοσωστικά - Ρυμουλκά», αντιπρόεδρος της Α.Ε. «Vernicos Yachts», της Α.Ε. «Consortium Travel», αντιπρόεδρος-ταμίας του Ομίλου Επικοινωνίας Πολιτισμού και Οικονομίας (ΟΜΕΠΟ), Lloyd΄s underwriting member των Lloyds, governor του Τμήματος Μεταφορών και Τουρισμού του World Economic Forum, μέλος Δ.Σ. του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ε.Β.Ε. Πειραιά, πρόεδρος του Τμήματος Μεταφορών και Ναυτιλιακών Δραστηριοτήτων, μέλος Δ.Σ. της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας, του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος Πειραιά (1982-95), πρόεδρος της Α.Ε. «Ολυμπιακή Τουριστική», της Α.Ε. «Μινιόν», μέλος Δ.Σ. διαφόρων εταιριών και φορέων, αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς, αντιπρόεδρος του Σ.Α.Κ.Α.
Επιπρόσθετα αξίζει να σημειωθεί για τον κ.πρώην υφυπουργό ο οποίος δεν γνώριζε την νομοθεσία για τις off shore ότι είναι φίλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και ήταν πρόταση του να υπουργοποιηθεί.
Η κόρη του, Μαρίνα Βερνίκου, έχει παντρευτεί τον Κύπριο επιχειρηματία, Μίλτο Καμπουρίδη, ο οποίος είναι αδερφός της γυναίκας τού Κώστα Μπακογιάννη, γιου της Ντόρας.
Ο αδερφός του Νίκος έχει παντρευτεί την Βαρβάρα Στράτου, κόρη του βιομηχάνου και υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, αείμνηστου, Χριστόφορου Στράτου, στενού συνεργάτη και προσωπικού φίλου του ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η Βαρβάρα Βερνίκου-Στράτου είναι γνωστή επιχειρηματίας και διευθύνει την αλυσίδα καταστημάτων, Notos Galleries.
Ο κ. Βερνίκος, ο οποίος δεν έχει συμφέροντα στη ναυτιλία είναι φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου από το 1974 και είναι ο άνθρωπος που έβαλε στην πολιτική τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όταν τον ανακάλυψε σε ηλικία 18 χρονών και τον έβαλε στην ΕΦΕΕ.
(Από το βιογραφικό του)

makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου