Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Πορεία ως τις Βρυξέλλες

thumb
Της Βάλιας Μπαζού
 Ενώσεις αγροτών, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών από 26 χώρες έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα συμμετοχή σε μια πρωτότυπη πορεία που θα ξεκινήσει στις 25 Αυγούστου από το Μόναχο και θα καταλήξει στις 19 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλες με αίτημα μια Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) η οποία θα εγγυάται...
«καλή τροφή και καλή γεωργία».
Η πρωτοβουλία με τίτλο Good Food March ανήκει σε οκτώ από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα τροφίμων και γεωργίας και στόχο έχει την κινητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών πάνω στο θέμα της αναθεώρησης της ΚΑΠ που συζητείται στις Βρυξέλλες και θα καθορίσει το μέλλον της γεωργίας, των αγροτών και των καταναλωτών μέχρι το 2020.
Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, για πρώτη φορά η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής γεωργίας θα αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τις εθνικές κυβερνήσεις και γι΄αυτό οι πολίτες θα πρέπει να δράσουν και να απαιτήσουν δίκαιες τιμές για τους αγρότες και τους καταναλωτές.
Οι διοργανωτές με σύνθημα «η ΚΑΠ πρέπει να αλλάξει, ας βαδίσουμε για την αλλαγή!» καλούν τους ευρωπαίους να βαδίσουν ως τις Βρυξέλλες με τα πόδια, με ποδήλατα, ή με τρακτέρ και να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις, τις δράσεις και διαμαρτυρίες που θα γίνονται κατά μήκος όλης της διαδρομής από το Μόναχο ως την «καρδιά» της ΕΕ.
Όπως επισημαίνουν η νέα ΚΑΠ θα πρέπει να:
-Προσφέρει ασφαλείς και σταθερές τιμές, που θα καλύπτουν το κόστος, για τους αγρότες και δίκαιες τιμές για τους καταναλωτές. Εκτιμά τη φυσική, πολιτιστική και μαγειρική κληρονομιά.
-Στηρίζει τα οικογενειακά αγροκτήματα, των νέων και των ηλικιωμένων. Δεν μπορούμε να χάσουμε και άλλους αγρότες!
- Συνδέει άμεσα τις επιδοτήσεις με κριτήρια κοινωνικά, περιβαλλοντικά και για την ευημερία των ζώων. Δημόσια χρήματα για δημόσια αγαθά!
-Αναλαμβάνει παγκόσμια ευθύνη και εξασφαλίζει την αυτάρκεια της Ευρώπης και του Παγκόσμιου Νότου.
- Μας φέρνει πιο κοντά σε μια πιο πράσινη και βιώσιμη γεωργία και προωθεί αγρό-οικολογικές γεωργικές μεθόδους.
- Ενδυναμώνει την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των κοινοτήτων της υπαίθρου.
-Εξασφαλίζει την καλλιέργεια τοπικών πρωτεϊνούχων φυτών, αντί της εισαγωγής σόγιας.
- Μας μεταφέρει προς την διατροφική κυριαρχία.
-Εγγυάται πιο δίκαιη κατανομή ωφελειών ανάμεσα στα παλαιά και τα νέα ευρωπαϊκά κράτη μέλη.
-Απορρίπτει την κερδοσκοπία στα τρόφιμα και θέτει ένα τέλος στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων σε τιμές κάτω τους κόστους παραγωγής.
Από την Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή το BiotechWatch η  Masticulture – ecotourism in Greece, η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι και το WWF Ελλάς.

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου