Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Τέσσερα μέτωπα για μισθούς-συντάξεις


Τέσσερα μέτωπα για μισθούς-συντάξεις    Κατώτατος μισθός, ύψος εφάπαξ, αντισταθμιστικά μέτρα για τις απώλειες από τη μείωση των εισφορών και περικοπές επιδομάτων περιλαμβάνει η «βαριά» ατζέντα

Τέσσερα θέματα -ο κατώτερος μισθός, οι συντάξεις, τα επιδόματα και τα εφάπαξ- θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα. Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί...
μία πρώτη συνάντηση, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η πορεία υλοποίησης των μέτρων του Μνημονίου.
Στην «καυτή» ατζέντα των συζητήσεων της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα περιλαμβάνονται τέσσερα θέματα:
1 O προσδιορισμός του κατώτατου μισθού. Σημειώνεται πως τον Φεβρουάριο ο κατώτερος μισθός μειώθηκε κατά 22%, με τη μείωση να φτάνει το 32% για τους νέους. Στο Μνημόνιο προβλεπόταν πως το θέμα πρέπει να έχει συζητηθεί εκ νέου μέσα στον Ιούλιο.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί ο τρόπος καθορισμού του κατώτερου μισθού, δηλαδή αν θα γίνεται με κυβερνητική απόφαση ή θα υπάρχει γνωμοδότηση των κοινωνικών εταίρων. Την ίδια στιγμή από την ελληνική πλευρά θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της μετενέργειας, με στόχο την επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε πριν το μνημόνιο (όπου η διάρκεια της μετενέργειας ήταν έξι και όχι τρεις μήνες).
2 Το ύψος του εφάπαξ. Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές πως σε όσα ταμεία πρόνοιας είναι στο «κόκκινο» θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές στο εφάπαξ. Το θέμα είχε τεθεί τον χειμώνα, οπότε οι δανειστές είχαν προτείνει μειώσεις ακόμα και 30%.
Τελικά είχε δοθεί μία πίστωση χρόνου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μελέτες. Τώρα σε όσα Ταμεία είναι στο κόκκινο (π.χ. των δημοσίων υπαλλήλων), οι διοικήσεις έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη μείωση του εφάπαξ και την αύξηση των εισφορών. Μάλιστα έχουν υπάρξει συζητήσεις ακόμα και για αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης.
3 Η εξεύρεση αντισταθμιστικών μέτρων για να καλυφθούν οι απώλειες από τη μείωση των εισφορών. Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ η μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς η τρόικα έχει ζητήσει την περικοπή του μη μισθολογικού κόστους. Για να καλυφθούν οι απώλειες των ασφαλιστικών φορέων από αυτή τη μείωση, εκτιμάται πως θα απαιτηθούν νέα μέτρα. Στο «στόχαστρο» αναμένεται να βρεθούν κυρίως όσοι παίρνουν υψηλές συντάξεις.
4 Η περικοπή των επιδομάτων. Με βάση το Μνημόνιο μέχρι το 2015 θα πρέπει να εξοικονομηθούν 2 δισ. ευρώ από επιδόματα. Σε αυτή τη φάση περνούν από «κόσκινο» όλα τα επιδόματα για να διαπιστωθεί αν δίνονται σε μη δικαιούχους.
Η ΓΣΕΕ
Στις εξελίξεις παρενέβη χθες η ΓΣΕΕ, η οποία έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας τη λήψη των μέτρων υλοποίησης της προγραμματικής συμφωνίας. Μεταξύ άλλων ζητά την αποκατάστασης της διαδικασίας κατάρτισης της εθνικής συλλογικής σύμβασης, την επιστροφή της εξάμηνης μετενέργειας και την επαναφορά του θεσμού επέκτασης της εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος επισήμανε πως «αυτή τη στιγμή την τεράστια ευθύνη την έχει η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί - επιτέλους- σοβαρά με την τρόικα, ώστε να αποκατασταθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις».
Συνάντηση Βρούτση - Ράιχενμπαχ
Ηλεκτρονικό «μάτι» για εισφορές και συνταγές
Η ηλεκτρονική παρακολούθηση των συντάξεων, της συνταγογράφησης και των ασφαλιστικών εισφορών είναι στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του υπουργείου Εργασίας.
Χθες το θέμα αυτό κυριάρχησε στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση και του υφυπουργού Ν. Νικολόπουλου με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χόρστ Ράιχενμπαχ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξής παρεμβάσεις:
  • H υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Ασφάλισης, Σύνταξης και παρακολούθησης πληρωμών συντάξεων. Στόχος είναι να εξαλειφθούν φαινόμενα μη νόμιμης ή πολλαπλής ασφάλισης του ίδιου ατόμου σε διαφορετικούς φορείς.
  • H υποστήριξη και παρακολούθηση της ανάπτυξης του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
  • Η ομογενοποίηση των οικονομικών και λογιστικών συστημάτων των Ταμείων. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων και καλύτερη εποπτεία.
  • Η αναμόρφωση του συστήματος πιστοποίησης και είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών. Προχωρά η δημιουργία ενός ενιαίου εισπρακτικού μηχανισμού ασφαλιστικών εισφορών και δημοσίων εσόδων.
Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως «θα εργαστούμε συστηματικά για την επίτευξη των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα και που αποτελούν και δέσμευσή της. Από την πλευρά του ο Χόρστ Ράιχενμπαχ τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικές έτσι και αλλιώς οι προτεραιότητες που αφορούν τον τομέα της υγείας όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα σχετικά με την Κοινωνική Ασφάλιση σε ότι αφορά το σκέλος και των εισφορών αλλά και των δαπανών» και δήλωσε ικανοποιημένος από την αποφασιστικότητα που υπάρχει για την προώθηση των συγκεκριμένων θεμάτων.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου