Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

70 χρόνια στους εφοριακούς με τις βίλες

70 χρόνια στους εφοριακούς με τις βίλες «Δικαιωμένη με το αποτέλεσμα της δίκης» δηλώνει η συνταξιούχος εφοριακός Αλ. Κυριακάκη, η οποία αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί τους και κατήγγειλε τη δράση τους. Στα 28 εκατ. ευρώ η ζημιά του Δημοσίου. Την υπόθεση είχε φέρει στο φως το «Εθνος της Κυριακής»

Κάθειρξη συνολικά εβδομήντα χρόνων επέβαλε χθες το Ε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε ομάδα επτά νυν και πρώην εφοριακών, τέσσερις εκ των οποίων είναι...
διευθυντές εφοριών, που κρίθηκαν ένοχοι για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, καθώς φέρονται ότι προκάλεσαν στο Δημόσιο ζημιά που άγγιζε τα 28 εκατ. ευρώ!
Την υπόθεση είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής», όταν τον περασμένο Ιανουάριο ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης είχε ξεκινήσει έρευνα εναντίον τους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αποκτήθηκαν νόμιμα, βίλες, ξενοδοχεία και off shore εταιρείες, που φέρονται να ανήκουν στους ίδιους και σε συγγενικά τους πρόσωπα ή όλος αυτός ο πλούτος είναι προϊόν διαφθοράς και χρηματισμού από συγκεκριμένες υποθέσεις, που έλεγξαν οι εμπλεκόμενοι εφοριακοί τα προηγούμενα χρόνια.
Το δικαστήριο χθες, μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης, τους άφησε ελεύθερους, αφού έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή τους.
Ωστόσο τους επέβαλε τους περιοριστικούς όρους της υποχρεωτικής εμφάνισης το πρώτο πενθήμερο του μήνα στο ΑΤ της περιοχής τους και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Πολυτελέστατες Βίλες στα βόρεια προάστια, πολυκατοικία στην Αθήνα αλλά και ξενοδοχείο στη Σκόπελο είχαν στην ιδιοκτησία τους οι επτά νυν και πρώην εφοριακοί που καταδικάστηκαν για απιστία.





Παράλληλα επιδίκασε στο Δημόσιο αποζημίωση 1.000 ευρώ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για διεκδικήσεις εναντίον τους στα πολιτικά δικαστήρια.
Επιπλέον αντίγραφο της δικογραφίας με νέες καταγγελίες εναντίον τους, που δημοσιοποιήθηκαν στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία της Αθήνας, προκειμένου να διενεργηθεί μία ακόμη δικαστική έρευνα.
Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από στοιχεία που έδωσε η συνταξιούχος εφοριακός Αλίκη Κυριακάκη, η οποία φέρεται ότι, όχι μόνο αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί τους, αλλά τους είχε καταγγείλει γύρω στα τέλη του 2001, όταν ως ελέγκτρια φορολογικού εισοδήματος ανέλαβε τον έλεγχο μεγάλης εταιρείας.









Δύο φορές απηλλάγησαν οι κατηγορούμενοι από το Εφετείο, ο Αρειος Πάγος, ωστόσο, ξανάνοιξε την υπόθεση και τους έστειλε στο εδώλιο για τρίτη φορά
Η καταγγέλλουσα, που υπέστη επί σειρά ετών πειθαρχικές και ποινικές διώξεις για τις οποίες έχει απαλλαγεί, είχε καταλήξει αρχικά σε φόρους σε βάρος της ελεγχόμενης εταιρείας ύψους περίπου 12,5 δισ. δραχμές (36 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε τότε, μετά από πιέσεις ορισμένων από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση εφοριακούς, προχώρησε σε σχεδόν ολικές μειώσεις, τις οποίες όμως απέσυρε στο τέλος και έπραξε το καθήκον της, επιβάλλοντας τους αναλογούντες φόρους.
Το 2001 υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, με αποτέλεσμα να βρεθούν κατηγορούμενοι οι επτά εφοριακοί, για την κακουργηματική πράξη της απιστίας στην υπηρεσία, καθώς η ζημιά που φέρονται ότι προκάλεσαν στο Δημόσιο άγγιζε τα 28 εκατ. ευρώ.
70 χρόνια στους εφοριακούς με τις βίλες
Οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν δύο φορές από το Εφετείο Κακουργημάτων, ωστόσο, ο Αρειος Πάγος ξανάνοιξε την υπόθεση και τους έστειλε στο εδώλιο για τρίτη φορά, με αποτέλεσμα τη χτεσινή καταδίκη τους.
Μιλώντας στο «Εθνος» δήλωσε «δικαιωμένη με το αποτέλεσμα της δίκης». Οπως είπε, «χρειάστηκαν 11 χρόνια αγώνα, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσω εδώ».
Ο συνήγορός της Γ. Απατσίδης δήλωσε ότι «το αποτέλεσμα της δίκης δεν δικαιώνει μόνο την εντολέα μου, αλλά και όσους πιστεύουν ότι η Δικαιοσύνη αργεί αλλά έρχεται. Εκκρεμούν και άλλες δικαστικές διαδικασίες και πιστεύω ότι θα φωτιστούν όλες οι πτυχές της γενικότερης διαφθοράς στην πραγματική τους διάσταση».

ΕΡΕΥΝΑ ΓΡ. ΠΕΠΟΝΗ
Περνούν από κόσκινο όλες οι υποθέσεις των «επτά»
  • Τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση του οικονομικού εισαγγελέα παραπέμπουν σε πάρτι εκατομμυρίων...
Μάρτυρας στην έρευνα που διενεργεί ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης σε βάρος των επτά εφοριακών κατέθεσε η κ. Κυριακάκη.
Σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει η εφημερίδα μας, ο διώκτης του οικονομικού εγκλήματος έχει από τον Ιανουάριο στα χέρια του «καυτό» φάκελο με ντοκουμέντα (φωτογραφίες και έγγραφα), όπως φωτογραφίες από πολυτελέστατες μονοκατοικίες σε περιοχές των βορείων προαστίων, επταώροφης πολυκατοικίας σε άλλη περιοχή της πρωτεύουσας, ξενοδοχείου στη Σκόπελο και offshore εταιρείες στην Κύπρο, στο όνομα συγγενικών προσώπων εμπλεκόμενου στην έρευνα συνταξιούχου εφοριακού.
Ο εισαγγελέας έχει ξεκινήσει να ελέγχει έναν προς έναν όλους τους φακέλους που χειρίστηκε η ομάδα των νυν και πρώην εφοριακών, ενώ έχει κινηθεί και διαδικασία «πόθεν έσχες» ακόμη και συγγενικών τους προσώπων, κυρίως εκείνων που εμφανίζονται να κατέχουν περιουσία που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους.
Παράλληλα ετοιμάζεται έρευνα σε υποθηκοφυλακεία, ενώ θα ακολουθήσει και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, καθώς τα στοιχεία που δόθηκαν στον εισαγγελέα παραπέμπουν σε πάρτι εκατομμυρίων? σε βάρος της ομάδας των επτά.
Η συνταξιούχος εφοριακός κ. Κυριακάκη στο δικαστήριο είχε καταθέσει ότι ύστερα από πιέσεις ορισμένων από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση εφοριακών προχώρησε σε σχεδόν ολικές μειώσεις των προστίμων, τις οποίες όμως απέσυρε στο τέλος και έπραξε το καθήκον της, επιβάλλοντας τους αναλογούντες φόρους.
Η πρώην εφοριακός, η οποία ήταν ελέγκτρια φορολογικού εισοδήματος στο ΕΦΕΚ, είχε καταθέσει ότι πήγε αυθημερόν στην εταιρεία για την οποία της είχε δοθεί εντολή να ελέγξει, αλλά ο διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών τής είπε... «δεν περιμέναμε εσένα? είχε κανονίσει να πάει άλλος ελεγκτής. Δεν ήθελε να με βάλει μέσα? Είδα μια εχθρική στάση από τον δ/ντή λογιστηρίου. Ηθελαν τον δικό τους ελεγκτή...».
Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι ο φοροτεχνικός της εταιρείας στην οποία έκανε τον έλεγχο τής είπε ότι ήταν «- εντολή του υπουργού και του προϊσταμένου να κλείσουμε στα 2 δισ.».
Η μάρτυρας είχε καταθέσει μεταξύ άλλων ότι της ζητήθηκε να κάνει πρόχειρη έκθεση και όταν είδαν ότι ο φόρος που προέκυπτε ήταν 16 δισεκατομμύρια δραχμές «... άσ' τη να σιτέψει...» της έλεγαν, προκειμένου «να παραλάβει το ΕΦΕΚ ο... (ένας εκ των κατηγορουμένων)».
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου