Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

36.294 ανάπηροι - μαϊμού έπαιρναν επιδόματα

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, αποδεικνύεται ότι ένα στα έξι προνοιακά επιδόματα δινόταν σε αναπήρους-μαϊμού Το 2011 οι δικαιούχοι των σχετικών επιδομάτων ήταν 240.292 ενώ στην απογραφή του 2012 καταγράφηκαν 203.998 δικαιούχοι (36.294 δεν προσήλθαν στην απογραφή). Μόνο στη Χίο το 60% των δικαιούχων διαπιστώθηκε πως δεν ήταν πρακτικά τυφλοί

Περισσότεροι από 36.000 υπολογίζονται οι...
ανάπηροι-μαϊμού που λάμβαναν προνοιακά επιδόματα ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο στη Χίο το 60% των δικαιούχων διαπιστώθηκε πως δεν ήταν πρακτικά τυφλοί.
Οι αποκαλύψεις συνεχίστηκαν και χθες μετά τους ελέγχους που διενήργησε στο νησί του ανατολικού Αιγαίου το ΙΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Η επανεξέταση των δικαιούχων έφερε στο φως μια ακόμη περίπτωση, ανάλογη της Ζακύνθου, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα προνοιακά επιδόματα τυφλότητας που χορηγούνταν στη Χίο υπερέβαιναν κατά πολύ τον εθνικό μέσο όρο.
Από την ολοκλήρωση της σχετικής απογραφής, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, αποδεικνύεται ότι ένα στα έξι προνοιακά επιδόματα δινόταν σε αναπήρους-μαϊμού.
Ειδικότερα, το 2011 οι δικαιούχοι των σχετικών επιδομάτων ήταν 240.292 ενώ στην απογραφή του 2012 καταγράφηκαν 203.998 δικαιούχοι. Δηλαδή, 36.294 δεν προσήλθαν στην απογραφή.
Σε Ζάκυνθο - Πιερία
Στη Ζάκυνθο, από τους 700 που έπαιρναν επίδομα τυφλότητας, εμφανίστηκαν για να απογραφούν μόνο οι 180.
Στην Πιερία, το 2011, οι δικαιούχοι επιδόματος τυφλότητας ήταν 590 και απογράφηκαν μόνο 270 άτομα. Επίσης βρέθηκαν 55 άτομα που είχαν δίπλωμα οδήγησης και ταυτόχρονα έπαιρναν επίδομα τυφλότητας.
Η διαδικασία επανάκρισης δικαιούχων επιδομάτων τυφλότητας και απολύτου αναπηρίας θα συνεχιστεί για το επόμενο διάστημα σε 10 νομούς, που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά αναπηρίας σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο.
Το ΙΚΑ θα επικεντρώσει τους ελέγχους του, εντός του καλοκαιριού, στους νομούς Ηρακλείου και Χανίων, καθώς το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων φτάνει το 20%.
Επίσης υψηλά ποσοστά αναπηρικών συντάξεων -με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ- έχουν τα Γρεβενά (19,2%), η Πρέβεζα (19,1%) και ο Εβρος (18,8%).
Την ίδια στιγμή, στην Αττική, όπου συγκεντρώνεται ο μισός πληθυσμός της χώρας, το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 8,9%.
Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΙΚΑ αναφέρει ότι με τη λειτουργία του εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), από τον Σεπτέμβριο του 2011, άλλαξε το προηγούμενο καθεστώς πιστοποίησης αναπηρίας, που χαρακτηριζόταν από «πολυκερματισμό, ανισότητες, αδικίες, αδιαφάνεια, και διευκόλυνε τις πελατειακές σχέσεις, την αδυναμία ελέγχου και την απουσία ενιαίου μητρώου ατόμων με αναπηρία».
Αφροδίτη Καρίμαλη

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου