Το παραδοσιακό βαρόμετρο των οικονομικών εξελίξεων, η ενεργειακή αγορά, έχει φτάσει στο χείλος της κατάρρευσης και το μόνο θετικό (;) είναι πως, λόγω της κρίσης, η ζήτηση έχει...
υποχωρήσει σημαντικά. Διαφορετικά, τα πράγματα θα ήταν απείρως χειρότερα!
Τα προβλήματα στον τομέα της ενέργειας είναι διαχρονικά και η… ασθένεια είναι σχεδόν εκ γενετής. Ωστόσο, όπως έχει αναδείξει το «Π» στα τελευταία ρεπορτάζ του, η κρίση και η πολιτική της υποβάθμισης όλων των οικονομικών μεγεθών της χώρας - με πρώτη τη μείωση των οικονομικών δυνατοτήτων της συντριπτικής πλειονότητας των εργαζομένων - δημιούργησαν συνθήκες ασφυξίας στους μεγαλύτερους «παίκτες» της αγοράς, με αποτέλεσμα το… καράβι να έχει πάρει επικίνδυνη κλίση.
Εκρηκτικά προβλήματα
Υπό αυτές τις συνθήκες, όποιος κι αν αναλάβει το «βαρύ» χαρτοφυλάκιο της ενέργειας θα έχει να χειριστεί άμεσα και εκρηκτικά προβλήματα. Μεταξύ αυτών:
1) Τις ασφυκτικές συνθήκες έλλειψης ρευστότητας σε όλο το σύστημα, που δημιουργούν μεγάλες «τρύπες» στα ταμεία του λειτουργού της αγοράς (ΛΑΓΗΕ), της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και άλλων «παικτών».
2) Τις συνθήκες συρρίκνωσης της λιανικής αγοράς στον ηλεκτρισμό, έπειτα από τα τέσσερα «κανόνια» που έσκασαν και την απόσυρση των μεγαλύτερων ιδιωτικών εταιρειών του χώρου, εξέλιξη που δείχνει πως η αγορά δεν λειτουργεί με κανόνες υγιούς ανταγωνισμού.
3) Τον κίνδυνο να ξεμείνει το σύστημα από εισαγόμενες πρώτες ύλες, καθώς οι προμηθευτές δεν δίνουν πίστωση στις ελληνικές εταιρείες, φοβούμενοι τη χρεοκοπία της χώρας.
4) Τα τεράστια προβλήματα στην αγορά καυσίμων, ξεκινώντας από το λαθρεμπόριο και την παράνομη διακίνηση και φτάνοντας μέχρι και τις συνθήκες παντελούς έλλειψης ρευστότητας, που οδηγεί πολλές μικρές εταιρείες στο λουκέτο, καθώς η κατανάλωση έχει βρεθεί στο ναδίρ και οι τιμές έχουν καταγράψει πανευρωπαϊκό ρεκόρ, λόγω των φόρων και των επιβαρύνσεων που επιβλήθηκαν από το μνημόνιο.
5) Το μεγάλο θέμα με τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη, καθώς επίσης και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα (διπλωματικό, πολιτικό, οικονομικό κ.λπ.) για ανάλογες δραστηριότητες στο Αιγαίο.
6) Τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις της χώρας, καθώς όλα τα μεγαλεπήβολα σχέδια του παρελθόντος (Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ITGI, South Stream) είτε βρίσκονται στον αέρα είτε η χώρα μας απειλείται με άμεση ή έμμεση «έξωση» από αυτά!
7) Την ιδιωτικοποίηση των μεγαλύτερων επιχειρήσεων ανά κλάδο, σε μία περίοδο κατά την οποία οι αξίες τους έχουν μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε προσπάθεια πώλησης, έστω και μικρών μεριδίων, να μπορεί να θεωρηθεί ξεπούλημα.
Αυτά είναι μόλις μερικά από τα επείγοντα θέματα που θα αντιμετωπίσει η νέα πολιτική ηγεσία του ενεργειακού τομέα. Το σημαντικότερο, πάντως, είναι πως θα πρέπει να σπάσει αυγά, όχι για να κάνει μία ακόμη ομελέτα (όπως στη συντριπτική πλειονότητά τους οι υπουργοί που πέρασαν από το ίδιο πόστο τις τελευταίες δεκαετίες), αλλά για να φτιάξει τη συνταγή, που θα δίνει αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις.
Κατανάλωση στο ναδίρ
Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, εξαρτάται η οικονομική βιωσιμότητα της χώρας, καθώς, όπως είναι πλέον γνωστό στους πάντες, χωρίς ενέργεια καμία οικονομία δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της…
Τα στοιχεία για την κατανάλωση ενέργειας τον Μάιο και στο πρώτο πεντάμηνο αποδεικνύουν με δραματικό τρόπο το βάθος της κρίσης που έχει χτυπήσει την ελληνική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό πως τον φετινό Μάιο το σύνολο της κατανάλωσης στην Ελλάδα (μαζί με τις εισαγωγές) μειώθηκε κατά 5,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Αλλά και τότε (έναν χρόνο πριν) η μείωση ήταν περίπου 5,6% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του αμέσως προηγούμενου έτους. Με άλλα λόγια, μέσα σε δύο χρόνια, η ζήτηση μειώθηκε κατά περίπου 11%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.
Τα στοιχεία είναι ακόμη χειρότερα, εάν τα εξετάσουμε από τον Μάιο του 2008. Από τότε έως σήμερα (μία 4ετία) και με βάση τα στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο κάθε έτους, υπολογίζεται ότι έχουν… χαθεί περισσότερες από δύο εκατ. μεγαβατώρες, ποσότητα που αντιστοιχεί σε απώλειες περίπου 10%.
Οι μεγάλες περικοπές κατανάλωσης έχουν γίνει στους λεγόμενους «επιλέγοντες πελάτες», δηλαδή στους πολύ μεγάλους καταναλωτές, που είναι οι βιομηχανίες (όσες απέμειναν σε αυτήν τη χώρα), όπου η μείωση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αγγίζει το 17%, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί και να ξεπερνά το 25%. Δηλαδή το ένα τέταρτο των βιομηχανικών εγκαταστάσεων έχει κατεβάσει τους διακόπτες, αντικατοπτρίζοντας το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που έχει δεχθεί η ελληνική επιχείρηση.
Πάντως, στα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ υπάρχουν και θετικές πλευρές. Για παράδειγμα, υπάρχει σαφής μείωση στις εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος και αντίστροφα μεγάλη αύξηση σε εξαγωγές. Ενώ πριν από μία 4ετία εισάγαμε τετραπλάσιες ποσότητες απ’ ό,τι εξάγαμε σε γειτονικές χώρες, φέτος τα δύο στοιχεία κοντεύουν να ισοσκελιστούν και μάλιστα θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο στην πρόσφατη ιστορία του ελληνικού ενεργειακού συστήματος.
Βέβαια, τις μεγαλύτερες εισαγωγές τις κάνουμε από τα καρντάσια μας τους Τούρκους, μέσω της νέας διασύνδεσης, που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, ενώ πριν από μία 4ετία οι βασικοί προμηθευτές μας ήταν οι Βούλγαροι. Οι καλύτεροι πελάτες μας είναι οι Ιταλοί και ακολουθούν οι Αλβανοί!
topontiki.gr
άσχετο με το άρθρο .... αλλά το blog σας είναι για τα μπάζα γενικά...
ΑπάντησηΔιαγραφήTι θές και μπαίνεις τότε ρε φίλε? Πήγαινε να δείς κανένα τούρκικο σήριαλ να βρείς την υγειά σου
ΑπάντησηΔιαγραφή