Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα η «καταστρατήγηση των εκπαιδευτικών και θρησκευτικών ζητημάτων της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη από την Ελλάδα», κατέθεσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Φρανσουά Αλφονσί. Σημειώνεται ότι ο Γάλλος ευρωβουλευτής κατέθεσε την ερώτησή του μετά από συνεννόηση με την «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» και τον πρόεδρό της Χαλήτ Χαμπίπογλου.
Ο Γάλλος, πρώην Κορσικανός αυτονομιστής, ευρωβουλευτής, καταφέρθηκε...
κατά της Ελλάδας με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, εμμένοντας στην άποψη ότι η χώρα μας «καταπατά τα δικαιώματα θρησκευτικής και εκπαιδευτικής αυτονομίας της Τουρκικής μειονότητας». Στην ερώτησή του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι από την περίοδο της Χούντας του 1967 και έπειτα, στα εκπαιδευτικά και θρησκευτικά θέματα αυτονομία της «τουρκικής μειονότητας» της Δυτικής Θράκης υπήρξαν συστηματικά πλήγματα.
Ο Αλφονσί ρώτησε το Ευρωκοινοβούλιο αν θα πιέσει ή όχι στην Κυβέρνηση της Ελλάδας να συμπεριφερθεί σύμφωνα με τις επιταγές της Συνθήκης της Λωζάνης. Επιπλέον ρώτησε, τι σκοπεύει να πράξει το Ευρωκοινοβούλιο στα πλαίσια της Συνθήκης της Λισσαβόνας και της Σύμβασης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν στις παραδοσιακές, εθνικές και γλωσσικές ομάδες των χωρών-μελών.
Απαντώντας, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ και Επίτροπος Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Βιβιάν Ρέντινγκ είπε ότι η Επιτροπή δεν είναι αρμόδια επί του θέματος αυτού, αλλά τόνισε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της αρχής της μη διάκρισης, πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα όταν εφαρμόζουν τη Σύμβαση Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
Ο Χαλήτ Χαμπίπογλου δήλωσε για το θέμα: «Η απάντηση της Επιτροπής είναι επιφανειακή. Τα προβλήματα των μειονοτήτων αποτελούν και πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα το θέμα των μειονοτήτων μπορεί να είναι έξω από την αρμοδιότητα της ΕΕ, αλλά στην μετά τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και Σύμβαση Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ εποχή, η ΕΕ είναι αναγκασμένη να αναπτύξει μια ευρύτερη προσέγγιση και πολιτική στο θέμα των μειονοτήτων. Τα κριτήρια που απαιτούνται από τις υποψήφιες χώρες πρέπει να ισχύουν και για τις χώρες που είναι ήδη μέλη
www.defence-point.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου