Αγκυρα και Δαμασκός αλληλοκατηγορούνται για την κατάρριψη του τουρκικού
μαχητικού. Αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να θέσει
θέμα συλλογικής στρατιωτικής απάντησης από την Ατλαντική Συμμαχία.
Εκκληση για «ψυχραιμία» από ΕΕ και νέες κυρώσεις κατά του καθεστώτος
Ασαντ
επεξεργάζονται τα διεθνή ΜΜΕ την ώρα που το θερμόμετρο ανάμεσα στην Αγκυρα και τη Δαμασκό αγγίζει το κόκκινο. Λίγες ώρες πριν από την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα ύστερα από αίτημα της Τουρκίας, τόσο η Αγκυρα όσο και η Δαμασκός επιδίδονταν σε αλληλοκατηγορίες σχετικά με την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού F-4 Phantom από τη συριακή αεράμυνα, ενώ ένα νέο περιστατικό στους... αιθέρες ρίχνει λάδι στη φωτιά.
Υπό το ανήσυχο βλέμμα της διεθνούς κοινότητας, η οποία στην πλειονότητά της καταδίκασε την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού, καλώντας παράλληλα τις δύο πλευρές σε «αυτοσυγκράτηση», η Αγκυρα αναμένεται να διευκρινίσει σήμερα τις προθέσεις της κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ενώ αρκετοί αναλυτές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν να ζητήσει την ενεργοποίηση του Αρθρου 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, το οποίο ορίζει το δικαίωμα ενός κράτους-μέλους που δέχεται επίθεση να ζητήσει μια συλλογική στρατιωτική απάντηση.
Βέβαια, αρκετοί είναι και οι αναλυτές που θεωρούν απίθανο η Αγκυρα να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση -τουλάχιστον προς το παρόν- καθώς, όπως υποστηρίζουν, η Τουρκία γνωρίζει καλά πως πολλά μέλη της συμμαχίας δεν είναι διατεθειμένα να επέμβουν στρατιωτικά στη Συρία αυτήν τη στιγμή.
Υπενθυμίζεται πως η κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες -των οποίων οι σχέσεις είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ταχθεί επισήμως υπέρ του αντιπολιτευόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού- ξέσπασε όταν η συριακή αεράμυνα κατέρριψε πριν από τρεις μέρες τουρκικό μαχητικό. Η Αγκυρα υποστηρίζει πως το F-4 βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο πραγματοποιώντας πτήση ρουτίνας και κατερρίφθη χωρίς προειδοποίηση.
Από την πλευρά της, η Δαμασκός κάνει λόγο για καθαρή παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας, επιμένοντας πως το μαχητικό πετούσε σε ύψος 100 μέτρων (ώστε να μην ανιχνεύεται από τα ραντάρ), ενώ υποστηρίζει πως το αεροσκάφος θα είχε καταρριφθεί ακόμη και αν ήταν συριακό, καθώς χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά και όχι από κατευθυνόμενο πύραυλο.
Παρά την προσπάθεια των Βρυξελλών να ρίξουν τους τόνους, απευθύνοντας έκκληση για «ψυχραιμία» και υιοθετώντας το 16ο κατά σειρά πακέτο κυρωτικών μέτρων εις βάρος της Συρίας, ορισμένα κράτη-μέλη της συμμαχίας δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν εξαιρετικά σκληρή γλώσσα έναντι της Δαμασκού, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν κάθε λογής... σενάρια για την έκβαση της σημερινής Συνόδου του ΝΑΤΟ.
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου