Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) και από το 1993 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ, μία έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μάς υπενθυμίζει...
τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμά μας. Χωρίς αυτά τα δύο θεμελιώδη δικαιώματα, η Δημοκρατία είναι κενή περιεχομένου.
Τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προστασία της Ελευθερίας του Τύπου είναι αποκαλυπτικά.Τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων σε ολόκληρο τον κόσμο κατέγραψε η Διεθνής Αμνηστία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου που γιορτάζεται στις 3 Μαΐου.
Η οργάνωση εξέφρασε την ανησυχία της για τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί Έλληνες δημοσιογράφοι, στη διάρκεια διαδηλώσεων στην Αθήνα.Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι τα καταγγελλόμενα περιστατικά αυθαίρετης και καταχρηστικής βίας εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ έχουν επιζήμιο αντίκτυπο στην Ελευθερία της Έκφρασης.
Τα τελευταία χρόνια η οργάνωση έχει παρακολουθήσει τις υποθέσεις αρκετών δημοσιογράφων και φωτογράφων που έχουν υποστεί κακομεταχείριση από την αστυνομία, ενόσω προσπαθούσαν να καλύψουν διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας και άλλες διαδηλώσεις στην Ελλάδα.
Οι δημοσιογράφοι που δέχθηκαν τις επιθέσεις ήταν ευκρινώς αναγνωρίσιμοι ως εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Μερικοί από αυτούς είπαν ότι είχαν υποστεί κακομεταχείριση και φραστικές επιθέσεις εκ μέρους της αστυνομίας περισσότερες από μία φορές.
Ειδικά στη χώρα μας, η σημερινή μέρα βρίσκει τους δημοσιογράφους στη χειρότερη θέση από ποτέ, με καθημερινές απολύσεις, δραματικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, εξαφάνιση εργασιακού και συνταξιοδοτικού μέλλοντος. Συνθήκες που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ενημέρωσης και στη διασφάλιση της ελεύθερης πληροφόρησης των πολιτών.
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμά μας. Με ευθύνη της Πολιτείας και όσων έχουν κάθε συμφέρον να έχουν την Τύπο και τους δημοσιογράφους σε υποβαθμισμένη θέση, οι βασικές αυτές αρχές αγνοούνται.
Το αναγνωρισμένο και συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτό δικαίωμα συχνά παρακωλύεται ή γίνεται αντικείμενο απαγορεύσεων και περιορισμών. Είναι λυπηρό ότι στην προσπάθεια υπεράσπισης της θεμελιώδους αξίας της ελευθεροτυπίας, συχνά πέφτουν θύματα αυτών των απαγορεύσεων και περιορισμών οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι.
Το μήνυμα της 3ης Μαΐου είναι ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να θεωρούν ως δεδομένο το δικαίωμα της ελεύθερης και άφοβης μετάδοσης της αλήθειας. Είναι η μέρα που τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να θυμίζουν σε όλους τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου για την ίδια τη Δημοκρατία. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι δημοσιογράφοι δέχονται επιθέσεις στη Νότιο Αμερική, σε χώρες όπως το Μεξικό, η Κολομβία, η Ονδούρα και η Βενεζουέλα, είτε από τις Αρχές, είτε από εγκληματικές οργανώσεις.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου