Η σημερινή έρευνα της Pulse RC για το «Π», εκτός των άλλων, διερευνά τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων για τις κυβερνητικές συνεργασίες μετά τις εκλογές. Τα ευρήματα έχουν τρομακτικό ενδιαφέρον, καθώς βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, συνολικά, περισσότερο ελκυστικός για εκλογική συνεργασία συγκριτικά με τη Ν.Δ., με εξαίρεση τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι προτιμούν...
τη Ν.Δ.! Πέρα όμως από τα ευρήματα της Pulse, έχει αξία να ρίξουμε μια ματιά στις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών, όπως τις ανέλυσε ο συνεργάτης μας Θ. Σούμπλης (βλ. πίνακες). Τα συμπεράσματα:
♦ Ενισχύεται η πόλωση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. έχει εισροές 2% από Δημοκρατική Συμμαχία, 1,5% από Ανεξάρτητους Έλληνες και 1,5% από Χρυσή Αυγή και περίπου 2% από τα εκτός Βουλής κόμματα. Έχει σχεδόν εξαντλήσει τη συσπείρωσή της.
♦ Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιθώρια ανόδου διότι δεν έχει εξαντλήσει τη συσπείρωσή του, η οποία μέχρι τώρα κυμαίνεται σε 75% έως 80%. Έχει εισροές από ΚΚΕ 3%, από Ανεξάρτητους Έλληνες 1,5%, και από Χρυσή Αυγή περίπου 1%. Ακόμη εισπράττει, από αριστερά κόμματα εκτός Βουλής, περίπου 2,5%. Εάν ψηφίσουν περισσότεροι και ειδικότερα νέοι ψηφοφόροι, τότε είναι πιθανό να βγει πρώτο κόμμα.
♦ Το ΠΑΣΟΚ αντέχει στην πόλωση διότι επαναπατρίζει παλαιούς ψηφοφόρους του που πρόσφατα κατευθύνθηκαν στην Αριστερά και τώρα επιστρέφουν φοβούμενοι την έξοδο από το ευρώ.
♦ Η ΔΗΜΑΡ διατηρεί και αυξάνει ελαφρά τις ψήφους της.
♦ Από όλα τα άλλα κόμματα διασώζεται, αν και με απώλεια ψήφων, η Δημιουργία Ξανά - Δράση, που ίσως ξεπεράσει το 3%.
♦ Στην παράσταση νίκης προηγείται η Ν.Δ., η οποία θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν βγει πρώτο κόμμα, έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση με τη Δημοκρατική Αριστερά και τη στήριξη ή ανοχή του ΠΑΣΟΚ ή των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Αν όμως αυτά είναι τα δημοσκοπικά ευρήματα, οι απόπειρες εκφοβισμού, οι εκβιασμοί και η κινδυνολογία γύρω από τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ θα αποτελέσουν το μενού της προεκλογικής περιόδου.
Ενδεικτικά είναι τα συνεχή πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα με επίκεντρο τις λαϊκές καταθέσεις και τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη.
Χοντρό παιχνίδι
Η ιστορία που έβγαλε στον αέρα το Reuters για το αίτημα του Λουκά Παπαδήμου στον Μπαρόζο να... κινδυνολογήσει είναι χαρακτηριστική.
Σύμφωνα λοιπόν με το Reuters, η δήλωση Μπαρόζο πως η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της ή αλλιώς να φύγει από το ευρώ ήρθε έπειτα από αίτημα του Παπαδήμου. Κοινώς, το Reuters ήρθε να επιβεβαιώσει όσα είχε υποστηρίξει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου στις 11 Μαΐου, την ημέρα που είχε κάνει τις δηλώσεις ο Μπαρόζο.
Είχε πει τότε ο Δραγασάκης: «Εγχώριες δυνάμεις ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον κ. Μπαρόζο και τον προετοίμαζαν, μόλις λάβει την επιστολή Τσίπρα, να βγει και να κάνει δηλώσεις ότι μετά την επιστολή αυτή η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ». Και προσέθετε ότι «ενδεχομένως αυτό θα μας επηρεάσει». Τότε λίγοι τον πίστεψαν. Τώρα το είπε και το Reuters κι ας το διαψεύδει ο Παπαδήμος...
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου