Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Η ΕΕ σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Γιώργος Δελαστίκ:Αναμφίβολα οι εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα είναι οι σημαντικότερες μετά από εκείνες του 1974, αφού θα αναδείξουν το νέο πολιτικό σκηνικό που θα αντικαταστήσει μετά από σχεδόν σαράντα (!) ολόκληρα χρόνια την αδιατάρακτη παντοδυναμία των δύο κομμάτων - πυλώνων του μεταπολιτευτικού συστήματος, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Είναι η πρώτη φορά...
επίσης που ελληνικές βουλευτικές εκλογές έχουν πανευρωπαϊκή σημασία, πράγμα εντελώς ασυνήθιστο για μια τόσο μικρή χώρα όπως η δική μας.
Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που συγκλονίζει την Ευρώπη και οδηγεί παντού σε ήττες στις εκλογές όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις που εφαρμόζουν πολιτικές ευρω-λιτότητας, μνημονιακής ή όχι, τα ποσοστά των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης στην Ελλάδα θα στείλουν την Κυριακή τη νύχτα σήμα ανησυχίας ή εφησυχασμού προς το Βερολίνο και τα υπόλοιπα κέντρα ευρωπαϊκών αποφάσεων.
Με δεδομένο μάλιστα ότι στην Ελλάδα αφενός δεν υπάρχει τρίτο κόμμα του κατεστημένου ικανό να απορροφήσει τη φθορά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και αφετέρου τα ποσοστά των αριστερών κομμάτων είναι αυτή τη στιγμή ίσως τα υψηλότερα σε όλη την Ευρώπη, το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη την ΕΕ.

Καθώς μάλιστα η βίαιη πτώση του αθροιστικού ποσοστού κατά δεκάδες εκατοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποδίδεται αποκλειστικά σχεδόν στην πολιτική του Μνημονίου που η ΕΕ επέβαλε στα δύο κόμματα να υλοποιήσουν, αναπότρεπτα το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν στην πράξη τις συνέπειες των πολιτικών επιλογών τους.

Δεν είναι όμως η Ελλάδα το κύριο πρόβλημα των Γερμανών, όσο σημαντικό και αν ενδεχομένως αποδειχθεί το μήνυμα που θα πάρουν την Κυριακή από τους Ελληνες ψηφοφόρους. Δεν τους ενδιαφέρει η Ελλάδα αυτοτελώς.
Το ελληνικό ζήτημα όμως αναβαθμίζεται καθώς εντάσσεται μέσα σε μια επιταχυνόμενη ροή γεγονότων που αποδεικνύουν ότι η γερμανόπνευστη πολιτική της ευρωλιτότητας αποτυγχάνει παντού, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης - είτε αυτές είναι πλούσιες και «νοικοκυρεμένες» είτε είναι φτωχές και «σπάταλες» που «ζουν με δανεικά».
Η κατάρρευση του γερμανικού συνασπισμού της Δεξιάς με τη στήριξη της φασίζουσας ακροδεξιάς στην Ολλανδία, μιας χώρας γερμανικής προέλευσης και στενότατου συμμάχου του Βερολίνου στην πολιτική της ευρωλιτότητας... για τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, υπήρξε ισχυρό πλήγμα για τους Γερμανούς. Πόσω μάλλον που οι εκλογές του φθινοπώρου στη χώρα αυτή θα αναδείξουν πιθανότατα κεντροαριστερή κυβέρνηση που θα προσβλέπει σε εντελώς διαφορετική πολιτική.
Δεν είναι μόνο η Ολλανδία. Καταρρέει ραγδαία και η δημοτικότητα του τόσο αφόρητα διαφημισμένου τεχνοκράτη πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι.
Στο χθεσινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» δημοσιεύθηκε πίνακας πολύ αποκαλυπτικός για το πώς πλέον συνιστούν μειοψηφία οι Ιταλοί που τον εμπιστεύονται.
Το 71% τον εμπιστευόταν τον Νοέμβριο, το 51% στις αρχές Απριλίου και μόλις 40% στο τέλος του μήνα που πέρασε! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν οποιοδήποτε ιταλικό πολιτικό κόμμα αποφασίσει να τον ανατρέψει, είναι σε θέση να το κάνει αμέσως. Χώρια που ο ίδιος ο Μάριο Μόντι, μόλις είδε ότι στη Γαλλία βγαίνει ο Φρανσουά Ολάντ, άρχισε αμέσως να κάνει... νερά στους Γερμανούς και να ζητάει κι αυτός ανάπτυξη αντί για λιτότητα.
Η νίκη του Ολάντ και η ανάδειξή του σε πρόεδρο της Γαλλίας την Κυριακή δεν διευκολύνει βέβαια το πέρασμα της πολιτικής της Μέρκελ, καθώς είναι βέβαιο ότι Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι και άλλοι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν τουλάχιστον να διεκδικήσουν χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πετύχουν κάτι, αλλά αυτό θα δυσκολέψει σίγουρα το Βερολίνο και θα εντείνει τον ήδη καλπάζοντα αντιγερμανισμό των λαών της Ευρώπης.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ρήγματα στο εσωτερικό μέτωπο
ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ σταδιακά τα γερμανικά συνδικάτα και απαιτούν γενναίες αυξήσεις από το κράτος και τους εργοδότες, δίνοντας τέλος στη δεκαετή περίοδο μηδενικών ουσιαστικά αυξήσεων για τους Γερμανούς εργαζόμενους. Μετά τις νικηφόρες απεργίες του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων Ver.di που οδήγησαν σε αυξήσεις άνω του 6%, τώρα βρίσκεται σε αγωνιστικό πυρετό το πανίσχυρο συνδικάτο IG Metall των εργαζομένων στη βαριά βιομηχανία της Γερμανίας και έχει 3.600.000 μέλη! Ζητούν και αυτοί αυξήσεις 6,5%, κάτι που υποστηρίζει και η γερμανική εργατική συνομοσπονδία (DGB) ως απαίτηση γενικά για λίγο - πολύ όλους τους Γερμανούς εργαζόμενους. Αν πετύχει η IG Metall, η πολιτική της Μέρκελ θα έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα.

1 σχόλιο:

  1. Mελετώντας τον εκλογικό νόμο διαπίστωσα -και δυστυχώς αποδεικνύονται πως είναι έτσι- τα εξής:

    Είτε ρίξεις λευκό είτε άκυρο είτε δεν πας καθόλου είτε -κι εδώ είναι το ζήτημα- ψηφίσεις κάποιον εκλογικό συνδυασμό αλλά αυτός δεν περάσει το όριο του 3%, το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Το ποσοστό κάθε κόμματος υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των ψήφων που πήρε κάθε συνδυασμός από όσους πέρασαν το 3%. Αυτές οι ψήφοι θεωρούνται έγκυρες για την κατανομή των εδρών και μόνον αυτές.

    Αν λοιπόν είμαστε 1000 πολίτες και 240 από μας θέλουν στην κυβέρνηση το κόμμα π.χ. ΝΔ (!) και το ψηφίσουν, τι δύναμη έχει αυτό;
    Ποιο είναι το πραγματικό του ποσοστό;

    Έχουμε και λέμε

    Από τους 1000 ΝΔ θέλουν 240
    στους 100 πόσοι; ( Χ;)

    Έχουμε λοιπόν: Χ = 240*100/1000 = 24%

    Με μια λογική αποχή 20% (δηλαδή αν δεν πάνε να ψηφίσουν οι 200), πόσο γίνεται το ποσοστό του;

    Από τους 800 ΝΔ θέλουν 240
    στους 100 πόσοι; ( Χ;)
    Χ = 240*100/800 = 30% !

    Υπάρχουν όμως και τα άκυρα... Αν απ' τους 800 που πήγαν στις κάλπες, οι 50 ρίξουν άκυρο τότε, πόσο γίνεται το ποσοστό του;

    Από τους 750 ΝΔ θέλουν 240
    στους 100 πόσοι; ( Χ;)

    τώρα έχουμε: Χ = 240*100/750 = 32% !

    Κι αν απ' τους 750 οι 60 ρίξουν λευκό, πόσο γίνεται το ποσοστό του;

    Από τους 690 ΝΔ θέλουν 240
    στους 100 πόσοι; ( Χ;)
    Χ = 240*100/690 = 34,8% !!

    Μα καλά, θα μου πείτε, αυτά ίσχυαν πάντοτε. Είναι ο κλασσικός τρόπος του συστήματος για να παίρνουν έδρες που δεν τους αναλογούν.
    Ναι, αλλά τώρα οι έδρες δεν μοιράζονται με βάση απλά και μόνο τις «έγκυρες» ψήφους (σα να λέμε οι 690 του παραδείγματός μας) αλλά από το άθροισμα των ψήφων μόνο όσων κομμάτων πέρασαν το 3% -και υπό όρους, η ΝΔ με αυτό το ποσοστό κάνει κυβέρνηση.

    Αν δηλαδή, από τους 690 πολίτες, οι 100 συνολικά ψηφίσουν συνδυασμούς που δεν περνούν το όριο του 3% τότε έχουμε και λέμε

    Από τους 590 ΝΔ θέλουν 240
    στους 100 πόσοι; ( Χ;)

    Πάμε πάλι: Χ = 240*100/590 = 40,7 % !!

    Έλα όμως που -με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο- ένα τέτοιο ποσοστό δίνει την απόλυτη πλειοψηφία στη ΝΔ γιατί οι έδρες της θα είναι
    Από τους 590 πολίτες ΝΔ θέλουν 240
    από τις 250 έδρες πόσες θα πάρει; (Χ;)

    και έχουμε τελικά: Χ = 240*250/590 = 101 έδρες

    Και επειδή το πρώτο κόμμα παίρνει και «δωράκι» 50 έδρες, η ΝΔ έχει τελικά 151 !

    Αν θεωρείτε πως μόνη της η ΝΔ δεν μπορεί να έχει 240 πολίτες στους 1000, βάλτε και τους Πασόκους μαζί. Έτσι κι αλλιώς μαζί θα πάνε αν χρειαστεί να σώσουν το σύστημα.
    Πώς πήγαμε από τους 1000 στους 590; Πώς έγινε και ένα κόμμα με πραγματική δυναμική 25% στο σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, να παίρνει 151 έδρες:

    Σε όσες εκλογές έζησα, τέτοιο φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί ούτε και ως ενδεχόμενο. Να πώς γίνεται:
    Αν δεν υπήρχε το «δωράκι» των 50 εδρών και εαν οι έδρες μοιράζονταν και στα κόμματα κάτω του 3% η ΝΔ θα έπαιρνε:

    Από τους 690 πολίτες ΝΔ θέλουν 240
    από τις 250 έδρες πόσες θα πάρει; (Χ;)
    Χ = 240*250/690 = 87 έδρες.

    Ακόμη και με το δωράκι, θα είχε μόνο 87 + 50 = 137 έδρες...

    Αυτά διαπίστωσα φίλοι μου και είμαι υποχρεωμένος να σας πω ότι:

    Αν δεν επιθυμείτε με τίποτα μια κυβέρνηση ΝΔ ή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και θέλετε να ψηφίσετε έναν συνδυασμό που κατά τη γνώμη σας δεν πρόκειται να ξεπεράσει το όριο του 3%, σκεφτείτε το καλά και πολύ.

    Είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν από αυτούς τους συνδυασμούς που κατά πάσα πιθανότητα ξεπερνούν το όριο. Ειδάλλως οφείλετε να είστε έτοιμοι για μια ακόμη 4ετία όσων μας οδήγησαν εδώ που φτάσαμε.

    Έγραψα απλώς τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τα νούμερα κι όπως πάντα. οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή