Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Οι μισθοί μετά τη μετενέργεια

Mε βάση τη νομοθεσία, στις περιπτώσεις που λήγει η μετενέργεια -αν δεν υπάρξουν νέες συμβάσεις- διασώζονται ο βασικός μισθός και 4 επιδόματα Οι εργοδότες μπορούν να καταβάλλουν μόνο τον βασικό μισθό και 4 επιδόματα (χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου). Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε μειώσεις των κλαδικών μισθών περίπου κατά 15%, ενώ με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να πέσουν ακόμα και στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης (κάτι που οδηγεί σε περικοπές έως και 40%)


Νέο τοπίο διαμορφώνεται από σήμερα στους μισθούς...
με τη λήξη της μετενέργειας για όσες συλλογικές συμβάσεις έχουν λήξει χωρίς να έχουν «ανανεωθεί» εδώ και ένα τρίμηνο.
Την ακύρωση «εδώ και τώρα» των επίμαχων ρυθμίσεων ζητά η ΓΣΕΕ, που καλεί τη Βουλή σε ειδική και επείγουσα συνεδρίαση να αποφασίσει την κατάργηση των συγκεκριμένων νόμων.
Συγκεκριμένα, από σήμερα δεν ισχύει η μετενέργεια για 10 συλλογικές συμβάσεις και ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει μόνο τον βασικό μισθό και τέσσερα επιδόματα (χωρίς στην περίπτωση αυτή να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου).
Συνολικά μόνο 73 από τις 151 κλαδικές συμβάσεις εργασίας είναι ακόμα σε ισχύ, ενώ οι υπόλοιπες είτε έχουν λήξει είτε έχουν καταγγελθεί.
Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε μειώσεις των κλαδικών μισθών περίπου κατά 15%, ενώ με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να πέσουν ακόμα και στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης (κάτι που οδηγεί σε περικοπές έως και 40%). Η ΓΣΕΕ έχει προσφύγει γι' αυτό το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ χθες έστειλε επείγουσα εγκύκλιο σε όλες τις ομοσπονδίες και στα εργατικά κέντρα.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας:
  • Για 10 συλλογικές συμβάσεις -που έληξαν ή καταγγέλθηκαν από τις 14 Αυγούστου έως τις 14 Φεβρουαρίου- έληξε η μετενέργεια. Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να καταβάλλει μόνο τον βασικό μισθό και τέσσερα επιδόματα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου. Σε κάθε περίπτωση οποτεδήποτε μπορεί να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.
Συμφωνία
  • Για τις συλλογικές συμβάσεις που έληξαν ή κατηγγέλθησαν πριν από τις 14 Αυγούστου 2011 -και δεν έχει υπογραφεί νέα σύμβαση από το χρονικό σημείο που έληξε το εξάμηνο παράτασης ισχύος τους- οι κανονιστικοί όροι έχουν μεταβληθεί σε συμβατικούς όρους ατομικής συμφωνίας. Μεταβάλλονται με τη σύμφωνη γνώμη των συμβαλλόμενων μερών.
  • Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έληξαν ή κατηγγέλθησαν μετά τις 14 Φεβρουαρίου -υπολογίζεται πως είναι 25- τρέχει κανονικά το τρίμηνο. Οποτε συμπληρωθεί -και αν δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα- ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να καταβάλλει μόνο τον βασικό μισθό και τέσσερα επιδόματα χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου.
  • Για τις 73 κλαδικές συμβάσεις που είναι σε ισχύ, συνεχίζεται το υφιστάμενο καθεστώς με ό,τι προβλέπεται για τις αμοιβές.
Ισχύουν
Χθες η ΓΣΕΕ στην επείγουσα εγκύκλιο στις ομοσπονδίες και στα εργατικά κέντρα επισημαίνει πως συνεχίζουν να ισχύουν:
  • Ολες οι συλλογικές συμβάσεις με ισχύ πάνω από ένα έτος, ακόμα κι εάν είχαν ημερομηνία λήξης, αλλά συνεχίζουν να εφαρμόζονται. Αυτές οι συμβάσεις θεωρούνται αόριστης διάρκειας και λύνονται μόνο με καταγγελία. Εάν δεν καταγγελθούν συνεχίζουν να ισχύουν μέχρι την αναγκαστική τους λήξη.
  • Οι συλλογικές συμβάσεις που βρίσκονται σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης -ύστερα από νομότυπη καταγγελία τους- και δεν έχει παρέλθει το 3μηνο (πλέον) της παράτασης της κανονιστικής τους ισχύος.
Μάλιστα η ΓΣΕΕ επισημαίνει πως «τυχόν διεξαγωγή διαβουλεύσεων και ενημερωτικών συναντήσεων μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών σε μία συλλογική σύμβαση που είναι σε ισχύ δεν οδηγεί σε κατάργησή της».
Μετά το πέρας της μετενέργειας είναι στην ευχέρεια του εργοδότη να διατηρήσει τις αποδοχές των εργαζομένων στα επίπεδα της συλλογικής σύμβασης ή να «επωφεληθεί» από τη ρύθμιση και να καταβάλλει μόνο τον βασικό μισθό και τέσσερα επιδόματα (στα οποία με βάση το συνδικαλιστικό κίνημα περιλαμβάνεται το επίδομα γάμου που προβλέπεται στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας).
Εγκύκλιος της ΓΣΕΕ
Τέσσερα σημεία - κλειδιά στην εφαρμογή της μετενέργειας
Τέσσερα σημεία - κλειδιά όσον αφορά στην εφαρμογή της μετενέργειας καταγράφονται σε εγκύκλιο της ΓΣΕΕ. Σημειώνεται πως με βάση τη νομοθεσία, σε όσες περιπτώσεις λήγει η μετενέργεια -αν δεν υπάρξουν νέες συμβάσεις- διασώζονται ο βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται πως:
- Η εφαρμογή της περιορισμένης μισθολογικής μετενέργειας δεν είναι άμεση για όλες συλλήβδην τις συμβάσεις.
- Η εφαρμογή της περιορισμένης μισθολογικής μετενέργειας αφορά μόνο στις περιπτώσεις που οι συλλογικές συμβάσεις έχουν νομότυπα λήξει, έχει παρέλθει το τρίμηνο της κανονιστικής ισχύος και δεν έχουν αντικατασταθεί από νεότερη σύμβαση.
- Στην περιορισμένη μισθολογική μετενέργεια περιλαμβάνεται όχι μόνο το επίδομα τέκνων αλλά και το επίδομα γάμου, που αποτελεί γενικό κατώτατο όρο εργασίας ρητά προβλεπόμενο από την εθνική συλλογική σύμβαση.
- Η περιορισμένη μετενέργεια αφορά μόνο στους μισθολογικούς όρους, ενώ οι λοιποί «θεσμικοί» όροι εξακολουθούν να ισχύουν ως όροι των ατομικών συμβάσεων. Αυτό ισχύει για όσο διάστημα δεν τροποποιηθούν με νεότερη σύμβαση.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου