Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ψυχρολουσία για Σκόπια και Τουρκία στο ΝΑΤΟ

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα και τον γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ο κ. Μολυβιάτης παραδέχθηκε πως υπήρξαν απόπειρες αλλοίωσης της απόφασης του ΒοΠαρά τις παρασκηνιακές προσπάθειες των Γκιουλ - Νταβούτογλου, οι υπόλοιποι ηγέτες του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής ξεκαθάρισαν ότι ισχύει η απόφαση του Βουκουρεστίου και η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί αφού βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας


Ενα βροντερό «όχι» εισέπραξαν...
τα Σκόπια και ο... «προστάτης» τους, Τουρκία, από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Παρά τις παρασκηνιακές προσπάθειες τόσο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και του προέδρου της γείτονος χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, να βάλουν στο τραπέζι το ζήτημα ένταξης της πΓΔΜ στη βορειοατλαντική συμμαχία παρακάμπτοντας το ανοιχτό μέτωπο της ονομασίας που υπάρχει με την Ελλάδα, οι υπόλοιποι ηγέτες του ΝΑΤΟ απέρριψαν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Στα συμπεράσματα μάλιστα της Συνόδου του Σικάγου, αναφέρεται ρητά πως ?επαναλαμβάνεται η απόφαση της συνόδου του Βουκουρεστίου του 2008 να απευθύνουμε πρόσκληση για ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μόλις βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπ. Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, επιβεβαίωσε πως «έγιναν πράγματι ορισμένες παρασκηνιακές και μεμονωμένες απόπειρες να αλλοιωθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου. Οι απόπειρες αυτές απέτυχαν».
Εν μέσω της διεθνώς ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας τόσο εξαιτίας της κρίσης στην Ευρωζώνη όσο και της σύγχυσης που επικρατεί γύρω από τα μέτωπα του Αφγανιστάν, της Συρίας αλλά και του... Ιράν, οι 28 ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της αναδιοργάνωσης της συμμαχίας. Λαμβάνοντας υπόψη τους... δύσκολους οικονομικούς καιρούς, οι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της λεγόμενης «έξυπνης άμυνας», στην οποία ανήκει και η αντιπυραυλική ασπίδα που πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί προσωρινά.
Αδιαμφισβήτητα, το ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας, που προορίζεται, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, για την αντιμετώπιση τυχόν επιθέσεων από το Ιράν, αναμένεται να ανοίξει μια νέα «δύσκολη» περίοδο στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας, την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιστρέφει και επίσημα στο τιμόνι της Ρωσίας.
Σε ό,τι αφορά στο καυτό μέτωπο του Αφγανιστάν, τα ΜΜΕ επιβεβαίωσαν πως αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η σταδιακή απόσυρση των στρατευμάτων έως τα τέλη του 2014.
Παρά το γεγονός ότι το θέμα είχε προκαλέσει τριβές ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αφού ο τελευταίος είχε διαμηνύσει ότι θα αποσύρει τα γαλλικά στρατεύματα έως τα τέλη του έτους, οι δύο πλευρές βρήκαν τελικά μια συμβιβαστική λύση. Οπως έγινε γνωστό, ο Ολαντ δέχτηκε να παραμείνουν στο Αφγανιστάν ορισμένοι Γάλλοι εκπαιδευτές μέχρι το επίσημο τέλος της αποστολής.
Επεισόδια
Νέα επεισόδια σημάδεψαν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ εκτός των...τειχών, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν κατά της βορειοατλαντικής συμμαχίας και του πολέμου στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, συνελήφθησαν τουλάχιστον 45 -εκ των οποίων δύο κατηγορούνται για σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων- ενώ περίπου 50 βετεράνοι πολέμου του αμερικανικού στρατού πέταξαν στον δρόμο τα μετάλλια που είχαν λάβει στα μέτωπα.
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου