Την περασμένη Παρασκευή, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνη για την Ψηφιακή Ατζέντα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο Re:publica που διεξήχθη στο Βερολίνο, διαπίστωσε τη δύναμη του κινήματος που αντιστάθηκε στη συμφωνία ACTA και προέβλεψε πως σύντομα θα ζούμε σε...
ένα κόσμο χωρίς αυτή. Με λίγα λόγια… προέβλεψε την απόσυρση της επί της αρχής υπογραφής της συμφωνίας από τους εκπροσώπους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε στις 26 Ιανουαρίου 2012.
Το επιχείρημα της κας Kroes ήταν πως, όσοι μάχονται για την ελευθερία στο Ιντερνετ πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν και πως, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπίστωσε ότι, εκείνοι που το προσπαθούν, διαθέτουν πια μία νέα, δυνατή πολιτική φωνή.
Η κα Neelie Kroes βέβαια ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία χωρίς ασφάλεια και επικέντρωσε την προσοχή της στην ανάγκη προστασίας από εγκλήματα που διαπράττονται στο διαδίκτυο, όπως αυτά κατά των ανηλίκων, αλλά και η παραβίαση δικτύων, δηλαδή το hacking.
Στην περίπτωση, όμως, της συμφωνίας AntiCounterfeiting Trade Agreement (ACTA) σημείωσε την ανάγκη της βιομηχανίας που την προωθεί να αντιληφθεί τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο και να υιοθετήσει νέες πρακτικές και όχι να προσκολλάται σε πρακτικές του παρελθόντος.
Τελείωσε λοιπόν η υπόθεση με το ACTA; Σίγουρα η παραδοχή της κας Kroes είναι μία ισχυρή ένδειξη για το την τύχη αυτής της συμφωνίας. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, καθώς, ήδη 6 χώρες έχουν αποσύρει την υποστήριξή τους (Λετονία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ολλανδία και Βουλγαρία) και η Γερμανία αναμένει την γνωμοδότηση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να αποφασίσει τη στάση της.
Όμως, όσο κι αν η επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέβαλε την ψηφοφορία για το θέμα, απομένουν ακόμα οι ψηφοφορίες άλλων 4 επιτροπών, αλλά και η απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η τελευταία ψηφοφορία έχει οριστεί για την 20η Ιουνίου από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου και αμέσως μετά αναμένεται η έγκριση ή η απόρριψη της συμφωνίας από το Ευρωκοινοβούλιο. Η ψηφοφορία για τη συμφωνία ACTA στο Ευρωκοινοβούλιο έχει οριστεί για τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, αλλά δεν είναι γνωστό αν θα λάβει αναβολή ή όχι.
Πέρα από την διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως, εκκρεμεί και η επικύρωση ή απόρριψη της συμφωνίας σε εθνικό επίπεδο. Κι αυτό γιατί η ίδια η συμφωνία απαιτεί την ανάπτυξη νομικών διαδικασιών για την καταπολέμηση της «πειρατείας» όπως την ορίζει, αλλά και των «παραπτωμάτων» που προβλέπονται στις διατάξεις της για την πλοήγηση και χρήση προστατευμένου υλικού στο διαδίκτυο. Πέρα από τις χώρες που έχουν ήδη υπαναχωρήσει από την επί της αρχής υπογραφή της συμφωνίας, δεν έχουμε καμία εικόνα για το πότε θα γίνει αυτή η συζήτηση από τα εθνικά κοινοβούλια. Και φυσικά, ουδείς λόγος γίνεται για το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Θα πείτε πως, το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα πρέπει πρώτα να σχηματιστεί, μετά τις πρόσφατες εκλογές. Και πως έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότερα προβλήματα από αυτά μίας εμπορικής συμφωνίας. Θα διαφωνήσουμε όμως, γιατί οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης είχαν και τον Ιανουάριο τα ίδια σοβαρά προβλήματα, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να υπογράψουν την συμφωνία.
Θα θυμάστε πως ο τότε Ανεξάρτητος βουλευτής και νυν βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, κος Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για το θέμα της συμφωνίας ACTA, προς τους αρμόδιους Υπουργούς, την 1η Μαρτίου 2012.
Η απάντηση που έλαβε (και βλέπετε παρακάτω), από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κο Μιλτιάδη Παπαϊωάννου αναφέρει πως η Ελληνική Κυβέρνηση θα αναμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να αποφανθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Από τότε φυσικά και είχαν να αντιμετωπιστούν διάφορα ζητήματα, όπως δανειακές συμβάσεις και Μνημόνια. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει και αναμένουμε, τόσο την ημερομηνία της συζήτησης, όσο και τις θέσεις των κομμάτων στο ζήτημα.
Οπότε… Κυρίες και Κύριοι, αναμείνατε την συνέχεια και συνεχίστε να κινητοποιείστε. Με το ACTA δεν έχουμε τελειώσει, ακόμα, οριστικά...
digitallife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου