Σαν βόμβα έσκασε το ρεπορτάζ της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» την Παρασκευή: «Η Μπούντεσμπανκ απορρίπτει αναξιόπιστα τραπεζικά δάνεια - Δεν γίνονται πλέον δεκτοί τίτλοι τους οποίους εγγυώνται η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αναφερόταν στους τίτλους του. Αν και οι άλλες κεντρικές τράπεζες των χωρών - μελών της Ευρωζώνης ακολουθήσουν το παράδειγμα της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, της Μπούντεσμπανκ, αυτό θα σηματοδοτήσει...
ουσιαστικά τον θάνατο του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ελληνικές, πορτογαλικές και ιρλανδικές τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν χρηματοδότηση... εκτός Ευρώπης!
Με την ευκαιρία αυτή, έγινε ευρύτερα γνωστή μια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ελήφθη στις 21 Μαρτίου και η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες δεν υποχρεούνται να δέχονται ως ασφάλεια για τις πιστοδοτικές πράξεις του ευρωσυστήματος αποδεκτά τραπεζικά ομόλογα τα οποία εγγυάται κράτος - μέλος που βρίσκεται στο πλαίσιο προγράμματος οικονομικής στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ ή κράτος - μέλος του οποίου η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας δεν εναρμονίζεται με το επίπεδο αναφοράς του ευρωσυστήματος, βάσει του οποίου τεκμηριώνεται ότι τηρείται το ελάχιστο όριο πιστοληπτικής διαβάθμισης».
Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι η ίδια η ΕΚΤ έδωσε σήμα στις κεντρικές τράπεζες όλων των χωρών της Ευρωζώνης να μη δέχονται κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας ως εγγυήσεις από εμπορικές τράπεζες που ζητούν δάνεια, όπως κάνουν μέχρι τώρα.
Αν δηλαδή η Εθνική π.χ. θέλει να πάρει δάνειο από την Μπούντεσμπανκ καταθέτοντας ως εγγύηση ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, η Μπούντεσμπανκ έχει πλέον από την ΕΚΤ το δικαίωμα να αρνηθεί να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα!
«Η Μπούντεσμπανκ ήταν η πρώτη κεντρική τράπεζα του ευρωσυστήματος που ξεκαθάρισε ότι θέλει να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος» υπογράμμιζε το ρεπορτάζ της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» διευκρινίζοντας ότι η Μπούντεσμπανκ προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή τη νέα πολιτική της άρνησης αποδοχής των ομολόγων των τριών χωρών από τον Μάιο.
Υπό το πρίσμα αυτό, η χθεσινή δήλωση εκπροσώπων της Μπούντεσμπανκ ότι «συνεχίζουμε να δεχόμαστε κρατικό χρέος των χωρών αυτών σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» είναι τουλάχιστον διφορούμενη και κάθε άλλο παρά καθησυχαστική!
Πρώτα πρώτα, αν δεν ανακληθεί η απόφαση της ΕΚΤ της 21ης Μαρτίου που δίνει το δικαίωμα στις κεντρικές τράπεζες των 17 χωρών της Ευρωζώνης να μη δέχονται ως εγγύηση τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, τότε προφανώς η Μπούντεσμπανκ θα μπορεί να μη δέχεται τα ομόλογα των τριών χωρών ως εγγύηση «σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚΤ»!
Οσο παραμένει σε ισχύ αυτή η απόφαση της ΕΚΤ, η Μπούντεσμπανκ δεν χρειάζεται να παραβιάσει απολύτως κανέναν κανόνα της ΕΚΤ για να απορρίπτει τα ελληνικά, ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα.
Εξυπνα διατυπωμένη είναι και η θέση «συνεχίζουμε να δεχόμαστε κρατικό χρέος των χωρών αυτών», γιατί απλούστατα η Μπούντεσμπανκ εκδήλωσε την πρόθεσή της να πάψει να αγοράζει τέτοια ομόλογα από τον Μάιο και ακόμη μόλις άρχισε ο Απρίλιος, οπότε προφανώς και συνεχίζει να δέχεται ακόμη ελληνικά, πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα!
Η απόφαση της ΕΚΤ επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες να μην παίρνουν επίσης ομόλογα χωρών με διαβάθμιση ΒΒ και χαμηλότερη, αλλά για την ώρα, πέραν των τριών που βρίσκονται υπό μνημονιακό καθεστώς, καμιά άλλη χώρα της Ευρωζώνης δεν έχει τόσο κακή διαβάθμιση.
ΓΙΑ... Ο,5 ΔΙΣ.!
«Βαλκανιοποίηση» της Ευρωζώνης
Η ΚΑΚΟΗΘΕΙΑ των Γερμανών τραπεζιτών της Μπούντεσμπανκ αποκαλύπτεται πλήρως από το γεγονός ότι η κεντρική γερμανική τράπεζα έχει η ίδια στην κατοχή της ομόλογα των τριών χωρών αξίας μικρότερης από... μισό (!) δισεκατομμύριο ευρώ. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στη Φρανκφούρτη υπολογίζουν πως τα ελληνικά, ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα που έχουν δοθεί ως εγγυήσεις υπερβαίνουν τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι εξόφθαλμο ότι η Μπούντεσμπανκ με τη στάση της αυτή θέλει να προκαλέσει ζημιά στις τρεις χώρες και όχι να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. «Συνεχίζεται η «βαλκανοποίηση» της Ευρωζώνης με αυτό το βήμα της Μπούντεσμπανκ, σημείωναν άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες» έγραψε η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου