Πέρα από τις αυτεπάγγελτες διώξεις, θα τηρείται όχι μόνο η αυτόφωρη
διαδικασία, αλλά και θα ελέγχεται ποινικά η τυχόν ευθύνη των υπαλλήλων ή
κρατικών λειτουργών για ανοχή απέναντι στην κατάληψη ή μη συνεργασία
για τη διακοπή της
οι εισαγγελείς απέναντι στις καταλήψεις των κάθε είδους δημόσιων υπηρεσιών, ΑΕΙ, κ.λπ., καθώς, πέρα από τις αυτεπάγγελτες διώξεις, στις σοβαρότερες περιπτώσεις θα τηρείται όχι μόνο αυτόφωρη διαδικασία, αλλά θα ελέγχεται ποινικά και η τυχόν ευθύνη των υπαλλήλων ή κρατικών λειτουργών (π.χ. πανεπιστημιακών) για την ανοχή τους απέναντι στην κατάληψη, τη μη συνεργασία για τη διακοπή της, κ.λπ.
Μάλιστα ειδικά για τους χώρους των πανεπιστημίων είναι απολύτως συμβατές όλες αυτές οι εισαγγελικές ενέργειες (αυτεπάγγελτες διώξεις, αυτόφωρο, έλεγχος ευθύνης πρυτανικών αρχών κ.λπ.), αφού έχει πλέον καταργηθεί το ακαδημαϊκό άσυλο με τον ν. 4009/11, όπως επισημαίνεται σε σχετική εισαγγελική εγκύκλιο.
Με την εγκύκλιο, που απέστειλε προς όλες τις εισαγγελικές αρχές της χώρας, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες δίνει οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιδρούν εισαγγελείς και αστυνομικοί απέναντι στο φαινόμενο που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια -όπως τονίζει- να γίνεται κατάληψη χώρων όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η λειτουργία τους ή να διαταράσσεται η ομαλή διεξαγωγή της υπηρεσίας.
Στην εισαγγελική εγκύκλιο τονίζεται ότι με την κατάληψη στοιχειοθετείται το αδίκημα της διατάραξης της οικιακής ειρήνης και η σχετική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως, για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών.
Ο Εισαγγελέας ΑΠ τονίζει προς τους εισαγγελείς της χώρας ότι είναι αυτονόητη η άμεση παρέμβασή τους, ώστε μέσω των αστυνομικών αρχών να βεβαιωθεί η διάπραξη του αδικήματος και να εξακριβωθούν τα στοιχεία των καταληψιών.
Στις καταλήψεις είναι απαραίτητο να ζητούν οι εισαγγελείς από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών να διευκρινίζουν κρίσιμα για τη δίωξη στοιχεία, όπως π.χ. να δηλώνουν την αντίθεση των υπηρεσιών στην παραμονή των καταληψιών ή το γεγονός ότι διακόπτεται ή διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία τους.
ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ Η ΑΥΤΟΦΩΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σκληρή στάση για τις καταλήψεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
- Μεγάλης διάρκειας ανοχή τους απέναντι στην κατάληψη από τους εκπροσώπους των υπηρεσιών στοιχειοθετεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος
Η στάση των εκπροσώπων των υπηρεσιών και των αρμοδίων υπαλλήλων πρέπει να αξιολογείται κάθε φορά, γιατί η μεγάλης διάρκειας ανοχή τους απέναντι στην κατάληψη ή η μη συνεργασία τους για τη διακοπή της στοιχειοθετεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Και τούτο διότι οι ίδιοι έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη λειτουργία των υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.
Με δεδομένο ότι πολλές καταλήψεις αφορούν πανεπιστημιακούς χώρους και παρατηρείται συχνά έλλειψη συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές, στην εισαγγελική εγκύκλιο επισημαίνεται ότι ο Ν. 4009/11 κατάργησε το ακαδημαϊκό άσυλο, ορίζοντας ότι για τις αξιόποινες πράξεις εντός των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία.
Αρα το ίδιο ισχύει και για καταλήψεις όλων ανεξαιρέτως των καταστημάτων ή χώρων ΑΕΙ, καταλήγει ο εισαγγελέας ΑΠ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου