Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Ιράκ: Το μοντέρνο Βιετνάμ των ΗΠΑ και ο ρόλος του Ομπάμα


Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια στον Πόλεμο του Ιράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες περισσότεροι από 4.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός αμάχων δεν είναι λιγότερο από...
250.000. 
Με άλλα λόγια, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στο πλαίσιο του Δόγματος Τζορτζ Μπους ήταν ένα είδος καταστροφής. Ήταν πολύ δαπανηρή, και αιματηρή. Ακόμη χειρότερα, κατέστρεψε το γόητρο των ΗΠΑ στον μουσουλμανικό κόσμο. Επίσης οι ρυθμοί προόδου της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ ήταν σε τέτοιο βαθμό αργοί που χρειάστηκαν περισσότερο από μία δεκαετία για να πραγματοποιήσουν το οτιδήποτε σχεδίασαν.

Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σε αντίθεση με το καθεστώς Μπους οι Προέδροι της Λιβύης, της Τυνησίας και της Αιγύπτου εκδιώχθηκαν σε λιγότερο από οκτώ μήνες. Δεν εννοώ ότι οι ΗΠΑ είναι πίσω από την αραβική άνοιξη, αλλά σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ προσανατολίζουν τα σχέδιά τους υπερασπιζόμενοι το συμφέρον τους.
Την τρέχουσα χρονική περίοδο ο ρόλος των ΗΠΑ υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο στην ευρύτερη περιοχή (Μέση Ανατολή – Βόρεια Αφρική) έτσι ως ώστε να επιβάλλονται στρατηγικής σημασίας συμμαχίες με άλλα κράτη. Η Τουρκία έχει ρόλο στις περιοχές που εξελίσσεται η Αραβική άνοιξη. Η συγκεκριμένη αλλαγή στάσης της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής μπορεί και να χαρακτηριστεί ως και Δόγμα Ομπάμα.
Εύκολα κανείς μπορεί να εντοπίσει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του Δόγματος Ομπάμα:
(1) Προτεραιότητα σε ενέργειες εσωτερικών (δήθεν) εξεγέρσεων/διαδηλώσεων υπό την ήπια μορφή. Σε αντίθεση με το παρελθόν, η ξένη επέμβαση δεν είναι απαραίτητη. 
(2) Γρήγορη αναγνώριση της οποιαδήποτε αντιπολίτευσης. 
(3) Χώρος σε ισλαμιστικές ομάδες. Προσπάθεια να πειστούν ότι δεν θα αποκλειστούν. 
(4) Διατήρηση της Ισραηλινής επιρροής σε χαμηλό επίπεδο. Το Ισραήλ εξακολουθεί να έχει πολύ μεγάλη επιρροή, αλλά δεν είναι μυστικό ότι ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μισούν ο ένας τον άλλον. Το δόγμα Ομπάμα δεν παρεκκλίνει από την παραδοσιακή Αμερικανο-Ισραηλινή συμμαχία. Ωστόσο απαιτεί από το Ισραήλ να διατηρεί χαμηλό προφίλ. 
(5) Πίεση και επιρροή στον Αραβικό κόσμο ώστε να αποκλείσει ή έστω απομονώσει τις: Ρωσία, Κίνα και Ιράν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. 
(6) Να ξαναγίνει το ΝΑΤΟ ισχυρό όπως ήταν κάποτε.
Στο δόγμα Ομπάμα υπάρχει επίσης κάτι σημαντικό:
Αν κατά τη διάρκεια της Αραβικής άνοιξης – που περίπου συνεχίζεται – δεν διαταραχθούν για κάποιο λόγο οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, οι ΗΠΑ πιθανόν να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία στον επερχόμενο σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ ΝΑΤΟ και Κίνας.
Το πρόβλημα έχει όνομα και λέγεται ...Ομπάμα!
Σε συνέντευξή του ο Lyndon Larouche στον Alex Jones στις 30 Νοέμβριου δήλωσε: “Είμαστε ακριβώς στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου. Ως προς το αν αυτό θα συμβεί ή όχι, είναι άλλο θέμα. Ωστόσο η πιθανότητα να συμβεί είναι πραγματικά μεγάλη. Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο. Υπάρχουν ένοχοι σε ότι σήμερα συμβαίνει και συνένοχες είναι κυρίως οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ που στοχοποιούν το Ιράν και τη Συρία. Οι Ρώσοι αφήνουν σαφείς προειδοποιήσεις και κανείς δεν τους παίρνει στα σοβαρά”.
“Ο Ομπάμα είναι επικίνδυνος όπως το ίδιο είναι και οι Βρετανοί. Έχουμε Πρόεδρο “μαριονέτα” που μόνο ο λαός μπορεί να τον αποπέμψει και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου. Μπορώ να εγγυηθώ προσωπικά ότι με την απομάκρυνση του Ομπάμα από τον προεδρικό θώκο θα σωθούν οι ΗΠΑ. Αν δεν γίνει αυτό, υποθηκεύεται το μέλλον μας (ΗΠΑ)”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου